Συγκινητικές εικόνες: Καμμένο καγκουρό ζητάει νερό από ένα αγόρι στην Αυστραλία

Ραγίζουν καρδιές οι εικόνες ενός καγκουρό που ικετεύει για βοήθεια, έχοντας υποστεί εγκαύματα από τις καταστροφικές φωτιές στην Αυστραλία.

Το καγκουρό φαίνεται να πλησιάζει ένα αγόρι, με εμφανή τραύματα στο σώμα του και εκείνο του δίνει νερό για να ξεδιψάσει.

Οι εικόνες του καγκουρό τραβήχτηκαν στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Oι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Αυστραλία αφήνοντας πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές τόσο σε οικολογικό επίπεδο – μεγάλος είναι ο φόρος αίματος σε ζώα – όσο και σε υλικό επίπεδο. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τη χώρα ενώ ήδη 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά αφού μόνο στην πολιτεία της Βικτόρια αγνοούνται 17 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, έχουν αφανίσει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα και φυτά. Ειδικότερα, οι οικολόγοι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτιμούν ότι περίπου 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά έχουν σκοτωθεί άμεσα από τις πυρκαγιές ή έμμεσα μέσω της απώλειας οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένων και 8.000 κοάλα.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το 30% των κοάλα στη Νέα Νότια Ουαλία είχε αφανιστεί την ώρα που 10 εκατομμύρια στρέμματα γης καίγονται στην περιοχή. Ο οικολογικός σύμβουλος του Συμβουλίου Διατήρησης της Φύσης, Mark Graham, δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «τα κοάλα δεν έχουν πραγματικά την ικανότητα να κινηθούν αρκετά γρήγορα για να ξεφύγουν από τις φλόγες».

Τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Independent είναι τραγικά και προστίθεται στο γεγονός ότι τα κοάλα είχαν ήδη χαρακτηριστεί «υπό εξαφάνιση» ύστερα από τις επίσης καταστροφικές πυρκαγιές που βίωσε η χώρα τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με το Australian Koala Foundation, είχαν μείνει μόλις 80.000 σε ολόκληρη στην χώρα.

«Οι πυρκαγιές έχουν δημιουργήσει υψηλές θερμοκρασίας και έχουν κατακάψει τα πάντα σε τόσο γρήγορους ρυθμούς που υπήρξε σημαντική θνησιμότητα των ζώων στα δέντρα. Σε μία τέτοια μεγάλη περιοχή που καίγεται αυτή τη στιγμή πιθανά να μην καταφέρουμε να βρούμε ούτε τα πτώματά τους» δήλωσε ο Mark Graham, οικολόγος από το συμβούλιο για τη φύση «Nature Conservation Council».

Οι διασώστες δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχει έντονη ανησυχία επειδή δεν έχουν βρεθεί αρκετά ζώα για να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες. «Φοβόμαστε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν πια ζώα», ανέφερε ο εθελοντής Tracy Burgess στο bbc.

Την ίδια στιγμή ομάδες διάσωσης άγριων ζώων είναι ανήμπορες σε πολλές περιπτώσεις. «Πολλές φορές η κατάσταση των ζώων είναι τόσο τραγική που δεν μένει άλλη λύση από την ευθανασία. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να κάνουμε από το να βάλουμε τέλος στα βάσανα τους», δήλωσε ο προϊστάμενος της Άγριας Ζωής Βικτώριας, Megan Davidson.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πεθάνουν περισσότερα ζώα από την πείνα και το θερμικό άγχος, καθώς μάχονται για να βρουν φαγητό και καταφύγιο στον αποδεκατισμένο βιότοπό τους.

Δεν είναι μόνο τα γνωστά είδη, όπως τα καγκουρό και τα κοάλα, που διατρέχουν κίνδυνο. Τα έντομα που είναι βασικά για την επικονίαση και τον θρεπτικό κύκλο υπέστησαν επίσης τεράστιες απώλειες και δεν είναι σαφές πώς θα ανακάμψουν οι πληθυσμοί και τα οικοσυστήματά τους. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι ότι πολλά σπάνια είδη φυτών ότι έχουν εξαφανιστεί εντελώς. «Οι πυρκαγιές είναι ένα φυσικό μέρος των αυστραλιανών οικοσυστημάτων και πολλά από τα φυτά και τα ζώα είναι προσαρμοσμένα σε αυτό», είπε αναπληρωτής καθηγητής Dieter Hochuli από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. «Ωστόσο, οι αλλαγές στη συχνότητα και την ένταση των πυρκαγιών μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην άγρια φύση. Γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης αυξάνεται εκθετικά καθώς οι πληθυσμοί μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εγείρει σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον τους».

Η δασυόρνιθα είναι ένα πτηνό που επίσης απειλείται με εξαφάνιση εν μέσω των πυρκαγιών που μαίνονται. «Υπάρχουν μόνο τρεις πληθυσμοί στην Αυστραλία και δύο απειλούνται. Είναι ένα πουλί με πολύ περιορισμένες δυνατότητες πτήσης, γι ‘αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει από το δρόμο της φωτιάς», δήλωσε ο Alan York του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Παρά την κλίμακα καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά, τόσο ο καθηγητής York όσο και ο Davidson ήταν αισιόδοξοι ότι οι πληθυσμοί των ζώων θα μπορούσαν να ανακάμψουν. «Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι τα είδη θα εξαφανιστούν αλλά μερικές φορές προκαλεί έκπληξη το πόσο γρήγορα ανακάμπτουν τα πράγματα, μόλις οι συνθήκες γίνουν και πάλι ευνοϊκές», ανέφεραν.

Οι λέξεις νιώθεις ότι τελειώνουν, λίγες φορές. Συνήθως, τις φορές, που κοιτάς στα μάτια τον θάνατο και την καταστροφή.

Είναι η στιγμή, που δεν μπορείς να περιγράψεις και να ψελλίσεις κάτι, δίνοντας τον πρώτο λόγο στο συναίσθημα και στους δακρυγόνους αδένες των ματιών. Κάπως έτσι αισθάνεσαι, όταν διαβάσεις ή ακόμη χειρότερα δεις όλα όσα συμβαίνουν στην Αυστραλία, όπου λαμβάνει χώρα μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές όλων των εποχών, ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών που μαίνονται σε όλη την ήπειρο από τον Σεπτέμβρη.

Ο απολογισμός όλων όσων συνέβησαν, φαντάζει τραγικός. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ πάνω από 480 εκατομμύρια ζωντανοί οργανισμοί (ζώα, θηλαστικά, ερπετά) έχουν σκοτωθεί, ανάμεσα τους και 8000 κοάλα, το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της μέσης βόρειας ακτής, της Νέας Νότιας Ουαλίας, έχει χαθεί σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.

Όταν μάλιστα καταφέρουν να σβήσουν τις φωτιές, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα έχουν εκτοξευθεί και θα έχουν γίνει διπλάσιες για την Αυστραλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και με σχετική επιφύλαξη, καθώς οι αριθμοί αλλάζουν όσο περνούν οι ώρες, περίπου 12 εκατομμύρια στρέμματα, έχουν γίνει στάχτες, ενώ κι ο αριθμός των νεκρών φτάνει πια τους 17. Τα πύρινα μέτωπα ξεπερνούν τα 200, τη στιγμή που περισσότερα από 70, είναι τελείως ανεξέλεγκτα. Οι πυροσβέστες δίνουν τεράστιες καθημερινές μάχες με τις φλόγες, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας, διέκοψε εσπευσμένα τις διακοπές του στη Χαβάη, καθώς πολύς κόσμος τον κατηγορούσε για απουσία και ανικανότητα, αλλά και για τη στάση του απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Το τοπίο μοιάζει με αυτό της Αποκάλυψης. Το κύμα καύσωνα που χτύπα μάλιστα την περιοχή, κάνει την κατάσταση αφόρητη. Ο καπνός έχει καταλάβει όλη την ήπειρο. Πολλές περιοχές δεν έχουν ηλεκτροδότηση, άλλες δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες και σε πόσιμο νερό. Την ίδια στιγμή, τα ράφια στα σούπερ μάρκετ αδειάζουν και άνθρωποι συνωστίζονται στις θάλασσες με μάσκες οξυγόνου, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις φλόγες.

Όσο ο δυτικός κόσμος έκανε πρωτοχρονιάτικα ρεβεγιόν κι αντάλλαζε δώρα μπροστά από τα στολισμένα δέντρα του, μια χώρα που ευημερεί, μετρά ανυπολόγιστες πληγές. Αυτή τη στιγμή το γραφείο μας, ο υπολογιστής μας, η οθόνη του κινητού μας, μοιάζει ασφαλής καθώς η Αυστραλία βρίσκεται πολύ μακριά μας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο έχουμε υποφέρει από τις πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με εκατοντάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές στο φυσικό μας πλούτο. Χθες ήταν η Ελλάδα, προχθές η Ισπανία κι η Πορτογαλία, λίγο καιρό πριν η Καλιφόρνια, πέρσι το καλοκαίρι ο Αμαζόνιος και τώρα η Αυστραλία. Μόνο η κουκίδα στο χάρτη δυστυχώς αλλάζει και τα ονόματα των ανταποκριτών από τις πληγείσες περιοχές. Πριν καεί και το τελευταίο δέντρο του πλανήτη, πριν εξαφανιστεί κάθε ζωικό είδος της γης μας, ο άνθρωπος, πρέπει να σταματήσει. Στο τέλος άλλωστε θα αναμετρηθεί κι αυτός με τις φλόγες που δημιούργησε. Και θα είναι μόνος!

Related posts

5/10 «Pet Day» Γιορτή με υιοθεσίες, συμβουλευτική από εκπαιδευτές και δραστηριότητες απο το Δήμο Νέας Σμύρνης και την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων

Ηράκλειο: Εγκατέλειψε το σκυλάκι του λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει