οι ξέρουμε πόσο δύσκολα και κακότροπα μπορούν να γίνουν ορισμένα παιδιά στην εφηβεία. Η συγκεκριμένη περίοδος τη ζωής ενός ανθρώπου είναι μια δύσκολη περίοδος μετάβασης από την παιδική αθωότητα στον ελάχιστα μαγικό κόσμο των μεγάλων. Μια νέα έρευνα που ήρθε στο φως λέει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στα σκυλιά.
Περνάνε εφηβεία και τα αγαπημένα μας τετράποδα; Μάλλον ναι.
Η συγκεκριμένη έρευνα είχε να κάνει με σκυλιά που εκπαιδεύονται να γίνουν σκύλοι-οδηγοί σε ανθρώπους με κάποια σωματικά προβλήματα. Η Naomi Harvey της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Nottingham θα πει: “Πολλοί κηδεμόνες σκύλων έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή εφηβικές συμπεριφορές από το σκύλο τους. Αυτή μάλιστα η φάση εφηβείας είναι περίπου όταν τα ζώα γίνονται 8 μηνών. Σε αυτή τη φάση δεν υπακούουν, ξεχνούν κάποια πράγματα που έχουν μάθει, είναι παρορμητικά, βαριούνται εύκολα, δεν έχουν αυτοέλεγχο και πολύ εύκολα αποσπάται η προσοχή τους”.
Η ομάδα επιστημόνων αυτής της έρευνας κατέληξε και σε ένα άλλο συμπέρασμα, στο ότι οι σκύλοι περνάνε και άλλη μια φάση, που λέγεται περίοδος κοινωνικοποίησης, η οποία είναι το διάστημα από την τρίτη εβδομάδα μέχρι τη δωδέκατη. Αυτό το διάστημα είναι που μαθαίνουν τι πρέπει να εκλαμβάνουν ως κίνδυνο και τι είναι φυσιολογικό.
Ό,τι δεν έχουν δει μέχρι εκείνη την ηλικία, για παράδειγμα άλογα, μοτοσικλετιστές, ανθρώπους διαφορετικούς από τους δικούς τους και άλλα, μπορούν να θεωρηθούν από αυτά ως μη κανονικά και να δείξουν επιθετικότητα”, συμπληρώνει η Harvey.
Πώς όμως πρέπει να συμπεριφερθεί κάποιος όταν ο σκύλος του περνάει την εφηβική φάση; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες τους να παραμείνουν συνεπείς στην εκπαίδευση ή ακόμα και να γυρίσουν πίσω στα βασικά, για να υπενθυμίσουν στο σκύλο ότι εκείνοι έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο.
Οι σκύλοι μαθαίνουν λίγο λίγο όπως τα παιδιά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης της ζωής τους. Σημαντικό είναι να μην τα βάζουμε μαζί τους αλλά να τους μάθουμε πώς να ηρεμούν. Ο σκύλος οποίος δεν έχει μάθει να κουμαντάρει καταστάσεις και ξαφνικά έρθει αντιμέτωπος με αυτές γίνεται επιθετικός, εμφανίζει άγχος, δεν έχει αυτοέλεγχο, δαγκώνει, γαυγίζει και αρνείται να μάθει το οτιδήποτε.
Κείμενο: Ρίτα Σταθοπούλου