Το Σάββατο που μας πέρασε ξεκίνησε το γνωστό και άθλιο φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη Yulin της Κίνας. Παρά τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες που γίνονται, παρά το φόβο της επιδημίας του κορονοϊού, η Κίνα αποφάσισε να ανοίξει τις πόρτες της στο δεκαήμερο αυτό φεστιβάλ της φρίκης.
Το φεστιβάλ της Yulin δεν πρόκειται για κάποια παλιά παράδοση, καθώς ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, το 2010. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως δημιουργήθηκε κυρίως για να αυξήσει τα έσοδα της βιομηχανίας κρέατος.
Η φρίκη που επικρατεί εκεί είναι λίγο πολύ γνωστή. Τα ζώα, πολλά εξ αυτών είναι κατοικίδια που τα έκλεψαν από τα σπίτια τους, σφάζονται, ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου και βράζονται μπροστά στους επισκέπτες. Για να καταλήξουν φυσικά στο πιάτο τους.
Το φεστιβάλ έχει διάρκεια 10 ημερών και σε αυτό υπολογίζεται πως καταναλώνονται περίπου 10.000 σκύλοι. Παράλληλα, στη διοργάνωση αυτή επιτρέπεται και η κατανάλωση κρέατος γάτας.
Τι γίνεται φέτος
Η Κινέζα ακτιβίστρια Suki Su, από την Τσανγκσά της κινεζικής επαρχίας Χουνάν, στη νοτιοκεντρική Κίνα, αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι εκεί, να μπει κρυφά και να δείξει στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει φέτος. Φυσικά προσπάθησαν να την εμποδίσουν λέγοντάς της ότι απαγορεύεται να βγάλει φωτογραφίες ή βίντεο. Αστυνομία υπήρχε παντού και σε κάθε της βήμα. Αλλά δεν τα παράτησε. Ακόμα και αν έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή της. Τα κατάφερε, επισκέφτηκε το χώρο του φεστιβάλ και περιέγραψε την κατάσταση μέσα και έξω από αυτό, κάτι που θέλουν να κρύψουν οι Κινέζοι καθώς αψήφησαν όλες τις διαμαρτυρίες που έκαναν λόγο ότι θα πρέπει, λόγω πανδημίας, να μην τολμήσουν κάτι τέτοιο.
Η ίδια γράφει στη σελίδα της στο Facebook: “Η αγορά είναι γεμάτη με πωλητές κρέατος σκύλων και αγοραστές. Δεν υπάρχουν ζωντανά σκυλιά στην πόλη. Φέτος σφάζουν τα σκυλιά στην εξοχή και τα πουλάνε στο κέντρο της πόλης. Είδα ένα ζωντανό σκυλί, που το πουλούσε κάποιος. Προσπάθησα να το αγοράσω αλλά εκείνος που το είχε έφυγε γρήγορα. Οι αστυνομικοί που με ακολουθούσαν με έβγαλαν φωτογραφίες. Νιώθω σαν να είμαι εγκληματίας. Κάποια στιγμή είδα σε ένα μέρος κουταβάκια. Τόσο μικρά. Ήταν νεκρά και τα τεμάχιζαν. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι τα σκυλιά σκοτώνονται ανθρώπινα και ότι ′′ το να τρως σκύλο δεν διαφέρει από το να τρως χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας. Αυτό είναι ψέμα”.
Και φυσικά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Ενεργοί ακτιβιστές και παλαίμαχοι για τα δικαιώματα των ζώων σε όλον τον κόσμο υποστηρίζουν ότι τα ζώα αντιμετωπίζονται εκεί απίστευτα σκληρά. Βασανίζονται σκόπιμα ή βράζονται ζωντανά για να βελτιώσουν, όπως λέγεται, τη γεύση του κρέατός τους.
Η Su αναφέρει ότι φέτος, μέχρι στιγμής, το φεστιβάλ δεν έχει μεγάλη προσέλευση κόσμου, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η πανδημία, που ξεκίνησε, όπως ξέρουμε, από εκεί. Όμως, σύμφωνα με την ίδια, αυτό ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους αυτής της βαρβαρότητας. Μια βαρβαρότητα που γίνεται φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, και στα άλλα ζώα που σφάζονται για να καταλήξουν και αυτά στο πιάτο μας. Αλλά δεν μιλάμε συχνά για αυτά.
Μυρτώ Τζώρτζου, [email protected]
Ζώα που έσωσαν οι ακτιβιστές αυτές τις μέρες από το φεστιβάλ λίγο πριν καταλήξουν σε πιάτο (από Zaher Naoum, Ellen Ritsos, Bo Ai Animal Protection Centre Of Guangyuan )
Πηγή: