ι γάτες και οι σκύλοι έχουν σταματήσει πλέον να είναι άσπονδοι εχθροί. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποιες γάτες δεν θέλουν τους σκύλους με τίποτα. Δεν τους γουστάρουν, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πολλές πάλι κοιμούνται μαζί, τρώνε μαζί και παίζουν μαζί τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Ας δούμε τι συμβαίνει με αυτή την μπερδεμένη σχέση και τι μπορούμε να κάνουμε για να την κάνουμε ξεμπερδέψουμε.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου ([email protected])
Γιατί κάποιες γάτες μισούν του σκύλους; Υπάρχει ιστορία πίσω από αυτό.
Τα σκυλιά, όπως γνωρίζουμε, είναι απόγονοι των λύκων. Οι λύκοι είναι από τη φύση τους κοινωνικά ζώα. Ζουν σε αγέλες και τηρούν κάποιες αρχές. Από την άλλη οι γάτες κατάγονται από τις αραβικές αγριόγατες, που ήταν πολύ μοναχικά ζώα. Τα χρόνια πέρασαν, ο άνθρωπος εξημέρωσε τους σκύλους και τις γάτες, όμως τα γονίδια παρέμειναν γονίδια. Το καθένα λοιπόν από τα δυο αυτά κατοικίδια κληρονόμησε και κάποιες συνήθειες από τους προγόνους του. Οι σκύλοι έχουν το ένστικτο να κυνηγούν κάτι, ακόμα και όταν παίζουν. Οι γάτες το μισούν αυτό. Δεν θέλουν με τίποτα να κυνηγούνται. Επίσης οι σκύλοι πάνε αμέσως με τα νερά σου και γίνονται φίλοι. Οι γάτες από την άλλη θα το “φιλοσοφήσουν” πολύ. Μόλις γνωρίσουν κάποιον, θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα εκτιμήσουν την κατάσταση. Όσο και αν σας φαίνεται αστείο, αν έχετε μελετήσει τα δυο αυτά ζώα, θα δείτε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι πραγματικότητα. Ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι δεν συμπαθούν τις γάτες είναι αυτός, το ότι δεν γίνονται αμέσως φίλοι (παρεμπιπτόντως αυτή είναι και η μοναδικότητα των γάτων, το να είναι δηλαδή επιλεκτικές).
Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε για να τα βρουν
Σύμφωνα με την Amy Shojai, ειδική στα θέματα συμπεριφοράς των κατοικίδιων, τα πάντα έχουν να κάνουν με τη δική μας συμπεριφορά: ” Οι γάτες και οι σκύλοι, σε αντίθεση με πολλά άλλα ζώα, καλοδέχονται κάποιον ως μέλος της ζωής τους. Προσεκτικές κινήσεις και έξυπνη στρατηγική από μέρους σας θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτά τα δύο ζώα είναι διαφορετικά. Αντιδρούν διαφορετικά και επικοινωνούν διαφορετικά. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το σεβαστούμε. Εμείς πρέπει να ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά τους και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το χαρακτήρα τους. Θα θέλαμε οι άλλοι να αλλάξουν το δικό μας;
Οι γάτες θέλουν απαραιτήτως το χώρο τους και τα δικά τους πράγματα, όπως ονυχοδρόμιο για τα νύχια τους, δέντρα που σκαρφαλώνουν, γωνιές που να είναι σε ψηλό μέρος και να μην μπορούν να τις φτάσουν οι σκύλοι. Το δικό τους χώρο, το βασίλειό τους. Για να έχουν την ησυχία τους αλλά και να μπορούν να ελέγχουν τις καταστάσεις από ψηλά. Τα σκυλιά από την άλλη θέλουν και αυτά το δικό τους χώρο, που να είναι κοντά μας. Να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, να είναι μαζί με κάποιους. Παθαίνουν να είναι μέλη της οικογένειάς μας και να εξαρτώνται από εμάς.
Ο τρόπος που φέρνουμε σε επαφή για πρώτη φορά τα δυο αυτά ζώα είναι σημαντικός
Όπως συμβαίνει και με πολλούς ανθρώπους, έτσι και ο σκύλος και η γάτα χρειάζονται το χρόνο τους μέχρι να αποδεχτεί ο ένας τον άλλον. Ο βασικός λόγος που χρειάζονται χρόνο αλλά και σωστό χειρισμό είναι γιατί αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα. Έχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά ερεθίσματα.
Το να φέρουμε για πρώτη φορά μια γάτα σε επαφή με ένα σκύλο σε ένα χώρο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Δεν είναι όμως και το πιο δύσκολο. Τι κάνουμε λοιπόν;
Αρχικά ελέγχουμε ότι υπάρχει διέξοδος, ανοιχτή πόρτα, για παράδειγμα, ώστε αν η γάτα στρεσαριστεί, να μπορεί να φύγει. Κρατάμε με λουρί το σκύλο, για να ελέγξουμε τις αντιδράσεις του. Αν αυτός, μόλις δει τη γάτα, τρέξει μπροστά νευρικά, εμείς πρέπει να τον συγκρατήσουμε για να καταλάβει ότι αυτό απαγορεύεται. Περιμένουμε να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να αλλάξει συμπεριφορά. Σταδιακά τον πηγαίνουμε προς τη γάτα χαλαρώνοντας λίγο το λουρί. Και του δίνουμε κάποια λιχουδιά για να συνδυάσει αυτή τη γνωριμία με κάτι καλό αλλά και να χαλαρώσει. Περνώντας η ώρα η γάτα θα μάθει ότι πρέπει να μοιράζεται το χώρο με άλλο ζώο, το σκύλο δηλαδή. Και χωρίς να κινδυνεύει. Εδώ αξίζει να σας πούμε και πάλι ότι όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και τρόπο. Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο.
Στη συνέχεια, μετά την πρώτη επαφή, χωρίστε τα ζώα σε δυο διαφορετικά μέρη, όπου ανάμεσά τους θα υπάρχει εμπόδιο ώστε να έρχονται μεν σε επαφή, να μην μπορούν όμως να τσακωθούν μεταξύ τους. Σε καμιά περίπτωση μη φέρετε, στην αρχή, τη γάτα σε πολύ κοντινή επαφή με το σκύλο, face to face, που θα λέγαμε. Μπορεί να γίνει η αρχή μιας πολύ κακής σχέσης.
Η ηλικία των ζώων που γνωρίζονται για πρώτη φορά έχει σημασία
Δύο ζώα έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα πάνε καλά αν και τα δυο είναι πολύ μικρά. Γιατί θα μάθουν μαζί τη ζωή, θα εξερευνήσουν τον κόσμο, θα παίξουν και θα δημιουργήσουν φιλίες. Όταν τα ζώα είναι μικρά, έχουν περισσότερες δυνάμεις να κάνουν πράγματα, περισσότερες αντοχές και περισσότερη ανάγκη για φιλίες και…κοινωνικές σχέσεις.
Όσο αφορά τη ράτσα, η αλήθεια είναι ότι κάποια σκυλιά δεν τα πάνε και ιδιαίτερα καλά με τις γάτες.
Ετοιμάζουμε κατάλληλα το σπίτι
Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, το κατάλληλο περιβάλλον και οπλιστείτε με πολλή υπομονή. Όλα σχεδόν εξαρτώνται από εσάς. Οπότε έχουμε και λέμε:
-Τοποθετούμε ένα εμπόδιο ανάμεσα στους δυο χώρους που θα μείνουν αρχικά τα ζώα. Για να μπορούν να γνωριστούν, να μυρίσουν το ένα το άλλο και να μη γίνει σφαγή. Τα έχουμε εκεί όσο χρειαστεί. Δώστε τους χρόνο.
-Τα ζώα πρέπει να είναι στειρωμένα. Ή να στειρωθούν άμεσα. Δεν χρειάζεται εδώ επεξήγηση. Η στείρωση επιβάλλεται ούτως ή άλλως.
-Βάλτε κοντά τους τα μπολάκια με το φαγητό και το νερό τους ώστε να μη στρεσάρονται και με αυτό. Στη γάτα μην ξεχάσετε την άμμο υγιεινής. Είναι πολύ βασική για αυτή.
-Κάντε βόλτες με το σκύλο σας, γυμνάστε τον, κουράστε τον για να μην έχει πολλή ενέργεια όταν βλέπει τη γάτα.
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις μια σχέση ανάμεσα σε γάτα και σε σκύλο. Και αν δεν μπορείς να την κάνεις τέλεια, μπορείς σίγουρα να την κάνεις καλύτερη. Καλή επιτυχία.