Για το γιατρό στη Μυτιλήνη που πάτησε σκύλο με το αυτοκίνητο, τον έσυρε, τον σακάτεψε, αδιαφόρησε, και τη γλύτωσε

Η ιστορία του ανάπηρου σκυλάκου Πασχάλη από τη Μυτιλήνη είναι μια από τις αμέτρητες παρόμοιες ιστορίες που γίνονται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Όταν συνέβη πέρυσι στις αρχές του καλοκαιριού, η είδησή της έκανε για πολλές μέρες το γύρο του διαδικτύου καθώς υπήρξε και βίντεο με το τι είχε ακριβώς συμβεί. Συνήθως όταν δεν υπάρχουν βίντεο ή μάρτυρες, σπάνια βγάζει κάποιος άκρη. Τα ζώα δυστυχώς δεν μιλάνε.

Αλλά ας θυμηθούμε το περιστατικό, όπως ακριβώς ανέβηκε στη σελίδα των εθελοντών της Κιβωτού Μυτιλήνης.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Ήταν Κυριακή, 6 Ιουνίου 2019, όταν στις 19:45 ένας αδέσποτος σκυλάκος που έπαιζε αμέριμνος με ένα άλλο σκυλάκι στον κεντρικό και πάντα πολυσύχναστο δρόμο της Ερμού στη Μυτιλήνη παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα που πήγαινε με μικρή σχετικά ταχύτητα κατευθυνόμενο προς τον Άγιο Θεράποντα.

Τα δυο ζώα έπαιζαν στο δρόμο και ήταν αδύνατον να μην τα δεις. Το αυτοκίνητο όμως δεν κόβει καθόλου ταχύτητα και ας είναι ακριβώς μπροστά του τα ζώα. Και πέφτει πάνω τους.

Ευτυχώς υπάρχει βίντεο από το συμβάν, στο οποίο φαίνονται τα πράγματα ξεκάθαρα. Το αυτοκίνητο πηγαίνει κατά πάνω στα ζώα. Το μεγαλύτερο σκυλί μαγκώνει κάτω από το αυτοκίνητο και σέρνεται στο οδόστρωμα ενώ το μικρότερο, το λευκό, τρέχει να ξεφύγει από το αμάξι που δεν σταματά.

Ο οδηγός θα φρενάρει μόνο 20-30 μέτρα πιο κάτω, όταν παρεμβαίνουν οι αυτόπτες μάρτυρες, που του φώναζαν να σταματήσει γιατί έχει παρασύρει σκύλο. Αντί όμως αυτός να σταματήσει, να κατέβει να δει τι έχει γίνει ή έστω να απολογηθεί, θα μιλήσει με αγένεια στην κοπέλα που του φώναζε-σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα.

Όπως δήλωσαν στην ΚΙΒΩΤΟ Μυτιλήνης οι αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού του τραυματισμού του “Πασχάλη” την Κυριακή 16/6/2019, στη οδό Ερμού, επικοινώνησαν ΑΜΕΣΑ με το 100 και την Τροχαία καταγγέλλοντας το περιστατικό, αλλά ο δράστης δεν συνελήφθη στα πλαίσια του αυτοφώρου.

Έγιναν καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος και η Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου διέταξε τη διενέργεια Προκαταρτικής Διοικητικής Εξέτασης στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για παραλείψεις αστυνομικών που σχετίζονται με τη διαχείριση του συγκεκριμένου περιστατικού.

Ο Πασχάλης μεταφέρεται σε άσχημη κατάσταση σε κτηνιατρείο από εθελοντές όπου διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι έχει και σπασμένη λεκάνη. Έτσι ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου από τους εθελοντές να σώσουν τον Πασχάλη. Εξετάσεις, ακτινογραφίες, μαγνητικές και πάλι εξετάσεις. Μια απίστευτη ταλαιπωρία για ένα σκυλάκο που το μόνο που έκανε είναι να παίζει στο δρόμο. Όπως θα μπορούσε να είχε κάνει και ένα παιδί. Δυστυχώς όμως ο Πασχάλης θα μείνει για πάντα ανάπηρος. Και θα κινείται μόνο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Πάμε στον οδηγό του αυτοκινήτου τώρα. Άντρας, παιδίατρος στο επάγγελμα, γνωστός φυσικά στην πόλη, με εργασία στο νοσοκομείο εκεί. Ένας λοιπόν γιατρός που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη και που υποτίθεται η εργασία του είναι λειτούργημα. Ένας γιατρός που οι πελάτες του είναι μικρά παιδάκια. Ένας άνθρωπος που αν μη τι άλλο πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα. Αυτός λοιπόν ο γιατρός, ακόμα και λάθος να είχε κάνει, να μην είχε δει τα σκυλιά στο δρόμο, δεν θα έπρεπε να σταματήσει αμέσως όταν τα χτύπησε και όταν του φώναζαν οι άλλοι; Να σταματήσει να δει, βρε παιδί μου, τι είχε συμβεί. Μπουκάλι σέρνεις και βγαίνεις να δεις. Και όσο για το άλλο δεν ήμασταν εκεί για να δούμε αν μίλησε άσχημα σε μια κυρία που του φώναζε, όπως λένε. Αν το έκανε…

Το βίντεο με τον τραυματισμό του Πασχάλη το είδε όλη η Ελλάδα. Φαίνεται σε αυτό ξεκάθαρα ότι ο οδηγός ήξερε καλά τι έκανε. Και όταν έγινε, ξεκίνησε για να την κάνει, όπως λέμε απλά. Να τη σκαπουλάρει.

Στις 23/9/2019, μετά από τρεις μήνες, βεβαιώθηκε το πρόστιμο για την εγκατάλειψη του “Πασχάλη”.

Πριν από λίγες μέρες, στις αρχές Φεβρουαρίου, η ποινική δικογραφία της υπόθεσης του ανάπηρου πλέον «Πασχάλη» τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Μυτιλήνης. Ναι, καλά διαβάσατε. Τέθηκε στο αρχείο. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους νόμους μας, για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον κάποιου για κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση ζώου, πρέπει να υπάρχει δόλος (πρόθεση). Και η περίπτωση του Πασχάλη δεν ενέχει δόλο. Κάντε έναν κόπο και δείτε το βίντεο από το περιστατικό.

Διαβάστε το κείμενο του Ιωσήφ Μποτετζάγια, Προέδρου της ΚΙΒΩΤΟΥ Μυτιλήνης:
“Όχι, το να χτυπήσεις ένα ζώο, το οποίο είναι μπροστά σου στο δρόμο σου, και να μην σταματήσεις να δεις τι έκανες, δεν είναι δόλος: είναι εγκληματική αδιαφορία.
Το να συνεχίσεις να οδηγείς όταν ένα ζώο έχει σφηνωθεί κάτω από τις ρόδες σου και το σέρνεις, δεν είναι δόλος: είναι αναλγησία.

Το να εγκαταλείψεις ένα ζώο που χτύπησες δεν είναι δόλος: είναι απανθρωπιά.

Το να μην πάρεις ούτε ένα τηλέφωνο ώστε να μάθεις τι κάνει το ζώο που τσάκισες, δεν είναι δόλος: είναι αναισθησία.

Το να μην προσφερθείς να συνεισφέρεις ούτε ένα ευρώ για τα έξοδα του πλάσματος που άφησες ανάπηρο, δεν είναι δόλος: είναι φιλοτομαρισμός.

Αυτή είναι η Ελλάδα του 2020. Έχουμε νόμους οι οποίοι σε αυτόν ο οποίος κλώτσησε ένα σκυλί του ρίχνουν πρόστιμο 30.000 ευρώ (και υπέχει ποινικές ευθύνες), ενώ σε εκείνον που το πάτησε με το αμάξι του, το σακάτεψε και δεν σταμάτησε καν να δει τι έκανε, τον τιμωρούν απλά με 300 ευρώ πρόστιμο.
Έχουμε ένα νομικό πλαίσιο το οποίο τιμωρεί τον δόλο. Πρέπει να αποκτήσουμε μια νομοθεσία που θα τιμωρεί την εγκληματική αδιαφορία, την αναλγησία, την αναισθησία, την απανθρωπιά. Για να δικαιωθούν επιτέλους οι δεκάδες Πασχάληδες που κομματιάζονται και αφήνονται αβοήθητοι καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους, από όλους αυτούς τους “άδολους” εγκληματίες.”

Εμείς πραγματικά αισθανόμαστε ντροπή όταν υπάρχουν τέτοιοι δειλοί άνθρωποι-και δη γιατροί- δίπλα μας. Που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, που δεν δείχνουν ήθος και ειλικρίνεια. Που δεν δείχνουν λίγη ευαισθησία. Είναι σοκαριστική η αναισθησία του συγκεκριμένου γιατρού. Τόσο σοκαριστική που σε τρομάζει. Που ακόμα και αν δεν έφταιγε, το να δείξει ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον θα ήταν κάτι. Σκυλάκι σακάτεψες κύριε Κ.Ν., έναν ζωντανό οργανισμό, που δεν έφταιγε σε τίποτα. Και ας πούμε ότι τότε στο συμβάν ήσουν σε σοκ, δεν κατάλαβες, όπως θα είπες στην απολογία σου, τόσους μήνες που το σκυλί μεταφέρεται από γιατρό σε γιατρό, δεν σκέφτηκες ποτέ να δείξεις ένα μικρό-έστω-ενδιαφέρον; Αν ήταν μικρό παιδί, ένας από τους ασθενής σου, αυτή τη συμπεριφορά θα είχες; Όχι; Γιατί όχι;

Πηγή: petpet.news

Related posts

Ηράκλειο: Εγκατέλειψε το σκυλάκι του λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει

Tι σου φταίει το καημένο το ζωάκι, βρε κτήνος;: 2.500 καταγγελίες για κακοποίηση μέσα σε έξι μήνες