Δεν αναμένεται ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, θα μεταδίδουν τον κοροναϊό στον άνθρωπο. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και περιλαμβάνεται σε σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων για τον ιό.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, παρόλο που πρόσφατα αναφέρθηκε μία περίπτωση ανίχνευσης του νέου κοροναϊού σε κατοικίδιο, δεν έχει αναφερθεί και δεν αναμένεται ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, θα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο και αντίστροφα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ο σκύλος μιας ασθενούς με κοροναϊό στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε να έχει “χαμηλό επίπεδο” του ιού. Ο σκύλος βρέθηκε “ασθενώς θετικός” στον κοροναϊό, αναφερόταν σε δήλωση από το τμήμα Γεωργίας και Αλιείας της πόλης, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:
Είναι απειλή ο κορωνοϊός για τα κατοικίδια;
Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι. Ακόμα και αν βρίσκεστε σε περιοχή όπου πολλοί άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα κατοικίδιά σας μπορούν να μολυνθούν από τον νέο ιό. Aν νοσείτε οι ίδιοι από τον ιό ή αν βρίσκεστε σε περιοχή με πολλά κρούσματα, οι προφυλάξεις είναι απαραίτητες. Ο ΠΟΥ σας προτρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για μόλυνση από σαλμονέλα και E. coli που αποδεδειγμένα μπορούν να περάσουν από τα ζώα στους ανθρώπους.
Εάν οι ίδιοι νοσείτε και έχετε κατοικίδιο, να φοράτε μάσκα προσώπου όταν συναναστρέφεστε μαζί του, ακριβώς όπως θα κάνατε και στη συναναστροφή με ανθρώπους. Και προμηθευτείτε την τροφή και τα φάρμακά του με τον αντίστοιχο τρόπο και στις ίδιες ποσότητες, που θα προμηθευόσασταν σε κανονικές συνθήκες.
Παραθέτω μερικές συστάσεις που βασίζονται σε συμβουλές από την ΠΟΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων και την Παγκόσμια Κτηνιατρική Ένωση Μικρών Ζώων.
Έχουν μολυνθεί από τον ιό κάποια ζώα συντροφιάς;
Όχι όσο γνωρίζουν οι ερευνητές. Ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ που ανήκει σε έναν ασθενή με Covid-19 δοκιμάστηκε για τον ιό και έδειξε χαμηλά επίπεδα στη μύτη και στο στόμα του. Αλλά το σκυλί δεν νοσεί και ο ιός μπορεί να προήλθε από επαφή με τον ασθενή ή άλλες επιφάνειες. Όπως όλοι γνωρίζουμε η μύτη και το στόμα ενός σκύλου έρχονται σε επαφή με τα πάντα.
Τι γίνεται αν το κατοικίδιο μου αρρωστήσει;
Εάν θεωρείτε πως το ζωάκι σας, έχει αρρωστήσει μετά από επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί με κορωναϊό, θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Μη μεταφέρετε το ζώο στο ιατρείο χωρίς να επικοινωνήσετε πρώτα με τον κτηνίατρο για να συζητήσετε τα συμπτώματα του ζώου και την έκθεσή του. Να θυμόμαστε πως είναι πολύ απίθανο ότι ένα σκυλί ή μια γάτα θα μπορούσαν να μολυνθούν.
Τι γίνεται με τα εμβόλια για άλλους κοροναϊούς και θα βοηθούσε να πάρει αυτά;
Όχι. Αυτά τα εμβόλια είναι για διαφορετικούς κοροναϊούς που προκαλούν μεταδοτική εντερική νόσο σε σκύλους. Δεν έχουν άδεια για άλλες χρήσεις και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι δουλεύουν εναντίον άλλων ειδών κορωναϊών.
Και μία φιλική συμβουλή: το παιχνίδι και η συναναστροφή με τα ζώα εφησυχάζουν και τα ίδια και τους ιδιοκτήτες τους. Αγκαλιάστε τα, και στη συνέχεια πλύνετε τα χέρια σας.