Τα κατοικίδιά σας είναι ίσως, ο καλύτερος φίλος σας, αλλά μήπως θα μπορούσε η αγαπημένη σας γάτα ή σκύλος να σας κολλήσει κορωνοϊό;
Οι ειδικοί συμφωνούν, πως σχεδόν σίγουρα, αυτό αποκλείεται. Γιατί λοιπόν, ένας σκύλος στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα; Ας δούμε τι συνέβη.
Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε σκύλο
Την περασμένη Παρασκευή, το Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Διατήρησης του Χονγκ Κονγκ (AFCD), δήλωσε πως δείγματα από τις ρινικές και στοματικές κοιλότητες ενός σκύλου βρέθηκαν «ασθενώς θετικά» στον νέο κορωνοϊό. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι είναι η πρώτη φορά που ένας σκύλος οπουδήποτε στον κόσμο βρίσκεται θετικός στον ιό.
Ο σκύλος, που δεν είχε συμπτώματα, τέθηκε σε καραντίνα και θα εξετάζεται επανειλημμένα έως ότου το αποτέλεσμα βγει αρνητικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Το Τμήμα συμβούλευσε μάλιστα, πως τα κατοικίδια ζώα που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Παρ’ όλα αυτά, το AFCD και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνούν πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως τα κατοικίδια ζώα όπως οι γάτες ή τα σκυλιά, μπορούν να μολυνθούν από κορωνοϊό. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ τα σκυλιά μπορούν να βρεθούν θετικά στον ιό, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν μολυνθεί.
Γιατί λοιπόν ένα σκυλί να βρεθεί θετικό;
Γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζει σε επιφάνειες και αντικείμενα, αν και οι ερευνητές δεν ξέρουν ακριβώς πόσο καιρό μπορεί να παραμείνει ενεργός αυτός ο ιός. Μάλιστα, είναι τέτοια η ανησυχία που στην ηπειρωτική Κίνα, η κεντρική τράπεζα καθάρισε και κατέστρεψε δυνητικά μολυσμένα χαρτονομίσματα. Με την ίδια λογική, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να υπάρχει στο σώμα ενός σκύλου ή μιας γάτας, ακόμη κι αν ο σκύλος ή η γάτα δεν έχουν κολλήσει τον ιό. Το AFCD κάνει εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν ο σκύλος έχει μολυνθεί ή όχι από τον ιό.
Πρέπει να μπουν σε καραντίνα τα σκυλιά που έχουν κολλήσει κορωνοϊό ή όχι;
«Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν πως τα σκυλιά δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαπλωθούν από ότι τα άψυχα αντικείμενα, όπως τα πόμολα των πορτών» γράφει η Σίλα ΜακΚλέλαντ, ιδρυτής της Φιλανθρωπικής Φιλοξενίας Προστασίας Ζώων (LAP) στο Χονγκ Κονγκ. Η Μακ Κλέλαντ λέει ότι δεν υπήρξαν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις σκύλων ή γατών που να μεταδίδουν την ασθένεια οπουδήποτε στον κόσμο και πως δεν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες που να δείχνουν πως τα τεστ κορωνοϊού στους σκύλους είναι ακριβείς.
Μπορούν τα κατοικίδια ζώα να σας κολλήσουν κορωνοϊό;
Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στα κατοικίδια υπήρξαν κατά την διάρκεια της επιδημίας Sars το 2003, όταν πάνω από 280 άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ έχασαν την ζωή τους.
Τα σκυλιά και οι γάτες μπορεί να πάρουν τον ιό του κορωνοϊού – αλλά δεν είναι το ίδιο με αυτό που σχετίζεται με την τρέχουσα εστία, δήλωσε στο CNN, η Τζέιν Γκρέι, επικεφαλής κτηνίατρος του SPCA στο Χονγκ Κονγκ. Τα στελέχη αυτά είναι εντελώς διαφορετικά και δεν προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα.
Πίσω στο 2003, οι επιστήμονες είπαν ότι η πιθανότητα να κολλήσει κανείς Sars, από την γάτα του, ήταν εξαιρετικά μικρή. Η Γκρέι, που εργαζόταν στο Χονγκ Κονγκ κατά την διάρκεια του Sars, δήλωσε ότι ο ιός βρέθηκε σε μικρό αριθμό γατών, αλλά δεν υπήρξαν ενδείξεις πως θα μπορούσαν να το μεταβιβάσουν στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., ο κύριος τρόπος διάδοσης της νόσου είναι από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε από την στιγμή που θα έρθουν κοντά, είτε από σταγονίδια αναπνοής όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει και φτερνίζεται.
Αξίζει να μπει σε καραντίνα ένα κατοικίδιο ζώο;
Σύμφωνα με την Γκρέι, έχει νόημα η απομόνωση κατοικίδιων ζώων από επιστημονική άποψη, διότι επιτρέπει στους επιστήμονες να παρατηρούν πώς ένα ζώο σχετίζεται με μία ασθένεια για την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά. «Παρόλο που φαίνεται λίγο τρομακτικό, είναι καθαρά προληπτικό μέτρο και δεν πρέπει να ανησυχούν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων» εξηγεί.
Υπάρχουν επίσης, ορισμένοι ιδιοκτήτες ζώων στην ηπειρωτική Κίνα που βάζουν μάσκες στα σκυλιά τους, αλλά σύμφωνα με την Γκρέι λέει ότι δεν υπάρχει όφελος από αυτό – στην πραγματικότητα είναι μάλλον αρκετά αγχωτικό για το ζώο και μπορεί να τους προκαλέσει πανικό. Αντ’ αυτού, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να τηρούν τους βασικούς κανόνες: την καλή υγιεινή.
Τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Γκρέι είπαν πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πλέουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό προτού αγγίξουν τα κατοικίδια. Η Γκρέι λέει πως εάν οι ιδιοκτήτες σκύλων ανησυχούν ιδιαίτερα, μπορούν να σκουπίσουν τις πατούσες του σκύλου τους με αντισηπτικά μαντηλάκια μετά από μια βόλτα έξω – αλλά πρέπει να προσέξουν να μην το παρακάνουν, καθώς εάν τα σκουπίζουν συνέχεια, μπορεί να ξηράνουν τις πατούσες ενός σκύλου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-skylos-molynthike-i-ohi-sto-hongk-kongk