Από τις αρχές Οκτωβρίου, το προσωπικό στο Μνημείο Πολέμου της Αυστραλίας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Καμπέρα είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο: οι παπαρούνες από τον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη άρχισαν να εξαφανίζονται μια προς μια.
Δεν άργησαν να βρουν τον ένοχο που δεν ήταν άλλος από ένα περιστέρι.
Το πουλί έπαιρνε τα λουλούδια από τον τάφο για να χτίσει μια πολύχρωμη φωλιά στην εσοχή ενός βιτρό παραθύρου μέσα στους χώρους του μνημείου, που προετοιμαζόταν για την εθνική επέτειο στις 11 Νοεμβρίου.
Όπως λένε οι υπεύθυνοι, το βιτρό παράθυρο που τυχαία επέλεξε το πουλί μνημονεύει τον τραυματισμένο στρατιώτη, ο οποίος συμβολίζει την αξία της αντοχής, ενώ οι παπαρούνες συμβολίζουν «τον ισχυρό δεσμό μεταξύ ανθρώπου και θηρίου στο πεδίο της μάχης.»
Μπορεί σήμερα να θεωρούνται ενοχλητικά, αλλά τα περιστέρια υπήρξαν πολύτιμοι σύμμαχοι στα πεδία των μαχών καθώς η επικοινωνία εκείνη την εποχή ήταν δύσκολη και τα τηλεφωνικά καλώδια καταστρέφονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών. «Τα περιστέρια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στον πόλεμο, ειδικά όταν αποτελούν τον μοναδικό τρόπο μεταφοράς ενός μηνύματος από το ένα μέρος στο άλλο», δήλωσε ο ιστορικός Dr. Meleah Hampton.
Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, 32 περιστέρια έλαβαν το μετάλλιο PDSA Dickin το οποίο απονέμεται σε οποιοδήποτε ζώο διακρίνεται για το θάρρος και την αφοσίωση του στο καθήκον.
Πηγή: mikropragmata.lifo.gr