3 συμβουλές για να προστατεύσεις τη γάτα σου από τη ζέστη

Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό δώσε προσοχή.

Κείμενο: Γεωργία Καρκάνη
Οι γάτες αγαπούν τη ζέστη, αλλά σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς αρχίζουν να υποφέρουν, ιδιαίτερα οι μακρύτριχες και οι βραχυκέφαλες. Οι τελευταίες, μάλιστα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας. Πώς θα βοηθήσεις τη δική σου να δροσιστεί, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία της;

Φρόντισε να ενυδατώνεται σωστά

Οι ανάγκες της για ενυδάτωση εντείνονται αυτή την περίοδο, γι’ αυτό φρόντισε να έχει πάντα φρέσκο, δροσερό νερό σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Μπορείς επίσης να της ρίξεις στο νερό μερικά παγάκια, που θα το κρυώσουν και θα της δώσουν μια επιπλέον αφορμή για παιχνίδι. Αν λείπεις πολλές ώρες από το σπίτι, μπορείς να τοποθετήσεις μια ποτίστρα ώστε να μην της λείπει ποτέ το φρέσκο και καθαρό νερό.

Είναι σημαντικό επίσης να έχεις κατά νου ότι οι ηλικιωμένες γάτες, καθώς αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στο θυρεοειδή και τα νεφρά, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από συστηματική ενυδάτωση. Ενθάρρυνε λοιπόν μια ηλικιωμένη γάτα να πιει περισσότερο νερό, χωρίς να την πιέζεις, π.χ. πηγαίνοντάς την κοντά στο μπολάκι ή φέρνοντάς το κοντά της.

Τέλος, επειδή μια γάτα που διψάει είναι πρόθυμη να πιει νερό από οπουδήποτε, ακόμα και από τη λεκάνη της σφουγγαρίστρας, φρόντισε να αδειάζεις συχνά τα δοχεία του σπιτιού που εκτός από νερό περιέχουν και χημικά προϊόντα. Για τον ίδιο λόγο κλείνε και το καπάκι της τουαλέτας, ειδικά αν συνηθίζεις να χρησιμοποιείς κάποιο απολυμαντικό στο εσωτερικό της.

Βούρτσιζέ την καθημερινά

Ιδιαίτερα οι μακρύτριχες γάτες, αυτή την περίοδο χάνουν κιλά τρίχας καθημερινά, μια ποσότητα από τα οποία καταλήγει στο στομάχι τους και αποβάλλεται στη μορφή τριχόμπαλας, είτε με εμετό είτε μαζί με τα κόπρανα. Μάλιστα, κάποια από αυτές τις τριχόμπαλες μπορεί να κολλήσει στο εσωτερικό της γαστρεντερικού οδού, προκαλώντας ίσως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, απώλεια της όρεξης για φαγητό ή ακόμα και πρήξιμο στην κοιλιά, ενδείξεις που πρέπει να σε οδηγήσουν άμεσα στον κτηνίατρο. Για να προλάβεις τις τριχόμπαλες και να δροσίσεις τη γάτα σου, βάλε στο πρόγραμμα το καθημερινό βούρτσισμά της, που απομακρύνει όλες τις νεκρές τρίχες.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημάδια της θερμοπληξίας

Αν η γάτα σου αρχίσει να λαχανιάζει γρήγορα, η γλώσσα της γίνει κατακόκκινη ή τα ούλα της χλωμά, παρουσιάσει νωθρότητα, ναυτία, αδυναμία ή κάνει εμετό (ενδεχομένως ακόμα και με αίμα), πήγαινέ την αμέσως στον κτηνίατρο γιατί μπορεί να υποφέρει από θερμοπληξία.

Μια γάτα με ήπια προς μέτρια θερμοπληξία (θερμοκρασία σώματος 40-41 βαθμοί Κελσίου) μπορεί να συνέλθει μέσα σε μία ώρα αρκεί να της χορηγηθούν οι πρώτες βοήθειες. Μια σοβαρή θερμοπληξία, ωστόσο (με θερμοκρασία σώματος που ξεπερνά τους 41 βαθμούς Κελσίου), μπορεί να οδηγήσει στο κώμα και στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ σε περίπτωση θερμοπληξίας, μέχρι να τη μεταφέρεις στον κτηνίατρο, είναι να την πας σε ένα πιο δροσερό μέρος και να τη βρέξεις με χλιαρό νερό. Προσοχή: όχι με παγωμένο νερό, γιατί η πολύ απότομη πτώση της θερμοκρασίας του σώματός της μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.

Η θερμοκρασία σώματος πρέπει να ελέγχεται με ένα θερμόμετρο από τον πρωκτό κάθε 5 λεπτά. Μόλις πέσει κάτω από τους 39,5 βαθμούς Κελσίου, σταμάτησε να βρέχεις τη γάτα σου και στέγνωσέ την καλά, για να μη συνεχίσει αν χάνει θερμότητα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δείχνει να συνέρχεται πήγαινέ τη το συντομότερο δυνατό στον κτηνίατρο, γιατί μπορεί να συνεχίζει να αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα, π.χ. να έχει πάθει αφυδάτωση.

Related posts

5/10 «Pet Day» Γιορτή με υιοθεσίες, συμβουλευτική από εκπαιδευτές και δραστηριότητες απο το Δήμο Νέας Σμύρνης και την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων

Ηράκλειο: Εγκατέλειψε το σκυλάκι του λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει