Πολλά είναι εκείνα τα αδέσποτα ζωάκια τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα αυτές τις ψυχρές ημέρες στον χιονιά και τις συνθήκες παγετού και αντιμετωπίζουν την κακοκαιρία δίχως οποιαδήποτε προστασία.
Εδώ και αρκετές ημέρες οι οργανώσεις και οι εθελοντές απευθύνουν έκκληση σε κόσμο που θέλει και μπορεί να προσφέρει καταφύγιο έστω και προσωρινά σε σκύλους ή γάτες.
Πιο πολύ ευαίσθητα είναι τα κουτάβια, αφού δεν έχουν μεγάλες αντοχές στο κρύο.
«Αυτή την περίοδο που υπάρχει παγετός, πολλά αδέσποτα ζώα ψάχνουν να βρουν καταφύγιο σε χώρους όπου υπάρχει λίγος ήλιος, λίγη προστασία από ανέμους, μακριά από τα χιόνια. Διαπιστώνουμε καθημερινά ότι υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία οι φιλόζωοι ρίχνουν τροφή για τα αδέσποτα ή τη διανέμουν μέσω ημών» αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Σταύρος Ζαμπέτογλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ). Υπογραμμίζει επίσης ότι υπάρχουν άνθρωποι που διανύουν χιλιόμετρα καθημερινά, για να προσφέρουν τροφή σε αδέσποτα που ζουν σε συγκεκριμένες περιοχές και σε αυτούς -όπως σχολιάζει ο ίδιος- «βγάζει το καπέλο».
Όσον αφορά στην ανάγκη των ζώων αυτών για νερό, σημειώνει ότι και πάλι κάποιοι φιλόζωοι αφήνουν δοχεία με νερό για τα αδέσποτα και φροντίζουν για την αλλαγή του, αν παγώσει. Ωστόσο διευκρινίζει ότι λίγο – πολύ ένα ζώο θα βρει νερό για να πιει, είτε από το χιόνι είτε από ποσότητες νερού που θα λιώσουν και θα συγκεντρωθούν σε κάποιο σημείο.
Από την άλλη μεριά, ο κ. Ζαμπέτογλου υπογραμμίζει πως υπάρχει αγάπη και ενδιαφέρον από φιλόζωους, οι οποίοι είτε αναλαμβάνουν τη φροντίδα αδέσποτων ζώων είτε τα υιοθετούν είτε προσφέρουν μια οικονομική υποστήριξη προκειμένου να συνεχίσει να υφίσταται η ύπαρξη αυτών των πλασμάτων τα οποία κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Εντούτοις, αναφέρεται και σε άλλους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη, δεν θέλουν να κυκλοφορούν τα αδέσποτα ανάμεσά τους, τα χτυπούν, τα πυροβολούν ή ρίχνουν φόλες.
«Από τη στιγμή που κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει κάποιο ζώο συντροφιάς από τον δρόμο, εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να του δώσει λίγη τροφή και να επιδείξει λίγη ανθρωπιά, να μην το κλωτσήσει, να μην το διώξει, να μην του ρίξει φόλα. Μπορεί να υπάρχει σε έναν βαθμό ευαισθητοποίηση του κόσμου, ωστόσο πρέπει να υπάρχει μια γενικότερη κουλτούρα σεβασμού και αγάπης προς τα αδέσποτα», σημειώνει ο ίδιος.
Αναφέρει εξάλλου πως εάν κάποιος μπορεί να προστατέψει ένα ζώο από το κρύο, το αποτέλεσμα εξαρτάται από το φιλότιμό του και την αγάπη του για τα ζώα. Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Λευκό Πύργο, έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο καφάσι για να προστατέψει έναν σκύλο. «Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει κάτι αντίστοιχο, σε κάποιο απόμερο σημείο ενδεχομένως και εφόσον μια τέτοια κατασκευή δεν προσβάλει την καλαισθησία του τοπίου», υπογραμμίζει.
Σε περίπτωση που ένα αδέσποτο βρεθεί χτυπημένο, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους δήμους οι οποίοι έχουν αναπτύξει κάποιο σύστημα προστασίας των αδέσποτων ζώων, προκειμένου το αδέσποτο ζώο να προστατευτεί, να του παρασχεθεί ιατρική φροντίδα και καταφύγιο και όταν ανακάμψει να γυρίσει πίσω στην περιοχή στην οποία ζει.
Πηγή: diaforetiko.gr