Θα σας πω ευθέως, είμαι ενάντια σε κάθε διάκριση. Εξ άλλου, η συμβίωση με τις υπάρξεις των ζώων, με έχει κάνει τέτοιο ή και καλύτερο μη σας πω. Αλλά θα σας εξηγήσω για ποιο λόγο θεωρώ πολύ σημαντική αυτήν την αισιόδοξη έρευνα. Πρώτoν, σε μια εποχή στην Ελλάδα, δεν χώνευαν οι άνθρωποι κανένα ζωντανό. Κυνηγούσαν με μανία κάθε ύπαρξη του δρόμου. Αυτό βασικά το άδικο, που πάντα με έπνιγε με έκανε να εναντιωθώ, όπως και σε κάθε αδικία άλλωστε. Και τότε στο στρατό, που βίωσα και την αδιαφορία προς αυτά, για λίγο δεν έγινα επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων ή κτηνίατρος.
Να μην τα πολυλογώ, ξεχώριζε σε όλα αυτά μια αδικημένη μαγική μορφή. Η πιο αδικημένη μορφή ζώου, ιδιαίτερα στον ελλαδικό χώρο. Η μορφή της γάτας. Με τα χρόνια κατάλαβα το πόσο μαγική είναι. Και αν στη ζούγκλα ο βασιλιάς είθισται να είναι το Λιοντάρι, στο βλοσυρό τοπίο των πόλεων ο πρίγκηπας δεν είναι άλλος, από το γάτο. Ναι τον απλό εκείνο, βρόμικο γάτο, που είναι ο μέγας κυρίαρχος των επικίνδυνων δρόμων για εμάς και για αυτούς. Η σημαντικότητα αυτού του εξισορροπιστή, την έχουν μελετήσει άλλοι, δε θα σας κουράσω με αυτό. Θα πάω κατευθείαν στην έρευνα:
Σε ποιες χώρες αρέσουν τα σκυλιά και σε ποιες οι γάτες;
Το Δεκέμβριο του 2020, οι υπάλληλοι της εταιρείας EuroPulse πραγματοποίησαν μια μελέτη μεγάλης κλίμακας, σκοπός της οποίας ήταν να μάθει σε ποιες χώρες είναι δημοφιλείς οι γάτες και σε ποιες οι σκύλοι. Τα συμπεράσματα βασίστηκαν στη συχνότητα χρήσης hashtags (ετικέτες) για τα κατοικίδια ζώα στα κοινωνικά δίκτυα.
Οι μεγαλύτεροι οπαδοί των γατιών ήταν οι πολίτες της Εσθονίας. Το 80% των χρησιμοποιημένων ετικετών κατοικίδιων συνδέονταν με γάτες, παρά το γεγονός ότι η διατήρηση των γατιών στην Εσθονία δεν είναι φθηνή. Η Εσθονική Πύλη Ζώων υπολόγισε ότι το μέσο μηνιαίο κόστος ανά γάτα είναι περίπου 60 ευρώ. Το κόστος των τροφίμων και των κτηνιάτρων δεν είναι το μόνο τεστ για τους Ευρωπαίους οικοδεσπότες…
Οι κάτοικοι της Σλοβενίας αποδείχθηκαν μανιώδεις λάτρεις των σκύλων. Το μερίδιο των ετικετών που αφιερώθηκαν σε τετράποδους φίλους αντιπροσώπευε το 69% του συνόλου.
Είναι ευχάριστο επίσης ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στην άνεση του κατοικίδιου: στη Σλοβενία, η αλυσίδα ενός σκύλου πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από τον ίδιο τον σκύλο. Τα κουτάβια, τα μικρά (έως έξι μηνών) και οι έγκυοι σκύλοι δεν πρέπει να δένονται και πρέπει να τους παρέχεται ένα άνετο μέρος όπου μπορούν να κρυφτούν από τον ήλιο και τη βροχή. Και αυτό έχει σχέση με όλα αυτά που έχω να επισημάνω στο τέλος, ο χώρος δηλαδή.
Αν κοιτάξετε τα γενικά στατιστικά στοιχεία για τις ευρωπαϊκές χώρες, τότε τα πιο δημοφιλή κατοικίδια ζώα στα κοινωνικά δίκτυα είναι οι γάτες. Επιπλέον, υπάρχει μια εδαφική διαίρεση: οι περισσότερες δημοσιεύσεις για σκύλους δημοσιεύτηκαν από κατοίκους της Δυτικής και Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιρλανδία και Γαλλία), καθώς και της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Μάλτας, και φωτογραφίες με γάτες δημοσιεύτηκαν πιο ενεργά από τους κατοίκους της Βόρειας, Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Η Ρωσία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που λατρεύουν τις γάτες. Επιπλέον, οι στατιστικές έχουν δείξει ότι η Ρωσία είναι μια πραγματική υπερδύναμη αιλουροειδών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του VTsIOM για το 2020, κάθε δεύτερη ρωσική οικογένεια έχει γάτες, ενώ μόνο το 38% των ερωτηθέντων έχει σκύλους. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο αριθμός των κατοικίδιων γατών στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 12 εκατομμύρια!
Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές καθαρόαιμες γάτες ανάμεσά τους: μόνο το 8%. Μεταξύ των καθαρόαιμων γατών, οι σαφείς ηγέτες είναι Βρετανικές, Σιαμέζες και Σιβηρικές γάτες, καθώς και οι Μέιν Κουν. Οι υπόλοιπες γάτες είναι αδέσποτες ή μικτές φυλές. Το ένα τέταρτο των Ρώσων, για παράδειγμα, που συμμετείχαν στην έρευνα, πήραν ένα κατοικίδιο από το δρόμο. Για πολλούς ανθρώπους στη Ρωσία, έχει γίνει συνήθης πρακτική να παίρνουν μια γάτα από το δρόμο ή από ένα καταφύγιο.
Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, καταρτίστηκε ένας χάρτης της δημοτικότητας των γατών και των σκύλων.
Επισήμως, 91 χώρες μπορούν να ονομαστούν «αιλουροειδή». (Η μεγάλη νίκη μας ανήκει).
Το μερίδιο των «κυνόφιλων» χωρών αντιπροσώπευε 76 χώρες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Λατινική Αμερική γενικά, και η Αυστραλία. Η Νέα Υόρκη είχε τον μεγαλύτερο αριθμό φωτογραφιών με ετικέτα γάτας ή σκύλου στον κόσμο και το 59,6% αφορούσε γάτες και όχι σκύλους.
Το Λονδίνο είναι η μόνη πρωτεύουσα της Βρετανίας υπέρ των γατών. Το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ προτιμούν όλα τα σκυλιά. Οι γάτες κάθονται σε όλο τον παγκόσμιο χάρτη. Τα σκυλιά τρέχουν με την Αμερική, την Ωκεανία και ούτω καθεξής. Αλλά ας παραμερίσω τα ψυχρά νούμερα των ερευνών…
Και εδώ το μεγάλο ΜΠΑΜ, αισιόδοξο και ελπιδοφόρο
Αυτά τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενδιαφέροντα αλλά διαφέρουν ριζικά από τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2016 από την GfK. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο μιας τέτοιας μελέτης, ερωτήθηκαν 27 χιλιάδες ερωτηθέντες από 22 χώρες. Αποδείχθηκε ότι στις περισσότερες χώρες, τα σκυλιά είναι πιο δημοφιλή από τις γάτες. Ναι έχει γίνει τεράστια αναστροφή τα τελευταία τέσσερα χρόνια. ΝΑΙ, Ε ΝΑΙ!!!
Σκυλιά: πιστοί, έξυπνοι, παιχνιδιάρικοι, και τα λοιπά. Αλλά ο σκύλος είναι ένα κατοικίδιο ζώο υψηλού κόστους συντήρησης, απαιτεί εκπαίδευση, τακτικά βόλτες και προσοχή, και χώρο (το αναφέρω διαρκώς σαν σκύλο-εκπαιδευτής).
Γάτες: ανεξάρτητες, αισθησιακές, και τα λοιπά, που γνωρίζουμε, κοινότυπα αμάν πια. Αλλά η γάτα σας δεν σας αγαπά πραγματικά;;; Και η τουαλέτα της είναι γεμάτη από παράσιτα που στρεβλώνουν το μυαλό σας. Αλήθεια τώρα;;; Αυτά τα λένε οι άλλοι.
Λοιπόν, ποιοι είναι καλύτεροι;;; Σκύλοι ή γάτες; Ε όχι δα, δε θα πέσω στη παγίδα σας… Δεν θα θέλαμε να αποξενώσουμε τον μισό πλανήτη και να δημιουργήσουμε τον πόλεμο των ειδών, επιλέγοντας το ένα έναντι του άλλου. Εξάλλου κάποιοι επιμένουν να το κάνουν. Και έχουν φάει τα μούτρα τους. Εγώ θα σας πω το εξής: Υπάρχουν τόσα άλλα είδη, πανέξυπνα, χαριτωμένα, συναισθηματικά, καλόβολα, στοργικά. Και δεν τελειώνουν τα χαρίσματά τους. Όλα, μα όλα τα πλάσματα επιζητούνε αγάπη, τρυφερότητα, προσοχή και φροντίδα. Και όλοι οι συνάνθρωποί μας, επίσης.
Αλλά, εκείνο το μυστήριο πλάσμα που δένει και κουμπώνει σε σπίτια, διαμερίσματα, αυλές, αποθήκες, καναπέδες, πολυθρόνες, και στο θρόνο της κάθετε δικαιωματικά. Το πλάσμα εκείνο, η γάτα, είναι το ιδανικότερο για να αρχίσεις να αγαπάς όλα τα άλλα πλάσματα, και να τα θαυμάζεις, από το μικρό σου χώρο, με όλη σου την καρδιά. Για αυτό αυτή η έρευνα είναι τόσο αισιόδοξη και ελπιδοφόρα. Γιατί τα πράγματα μπαίνουν πλέον σε μια νέα, πιο δίκαια τάξη.
Αλληλούια ή μάλλον… γαταληλούια!!!
… γράφει ο δαιμόνιος ερευνητής Στρατής Θεοφίλου