Γάτα Του Αιγαίου: Η Προέλευση Και Τα Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά Της
Ένα αφιέρωμα από τον Θεόδωρο Φραγκογιό, τον ιδρυτή της Λέσχης Γάτας του Αιγαίου, μιας Λέσχης που στοχεύει στην διάσωση, τη διάδοση και την διεθνή αναγνώριση της μοναδική ελληνικής φυλής γάτας
Η γάτα του Αιγαίου είναι η περίφημη γάτα που όλοι μας έχουμε θαυμάσει στα ελληνικά νησιά να ποζάρει συνήθως πάνω σε ασβεστωμένα πεζούλια και γραφικές κυκλαδίτικες στέγες. Πατρίδα της είναι οι Κυκλάδες. Η γάτα του Αιγαίου εντοπίστηκε την δεκαετία του 1990 από τον τότε πρόεδρο του Ελληνικού Ομίλου Γάτας, Αντώνη Κασταμωνίτη, τον μοναδικό βιολόγος γενεαλογό, ειδικό στα αιλουροειδή
Προέλευση/εξάπλωση της Γάτας του Αιγαίου
Η γάτα του Αιγαίου πρωτοεμφανίστηκε στα κυκλαδίτικα νησιά μας. Εχει ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία προσπαθούμε να διασώσουμε. Είναι η μοναδική αυτόχθονη φυλή γάτας. Υπολογίζουμε ότι η γάτα του Αιγαίου υπάρχει εδώ και περίπου 250 χρόνια στην Ελλάδα. Σήμερα την συναντάμε σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χαρακτήρας της Γάτας του Αιγαίου
Το χαρακτηριστικό, που κάνει την διαφορά στην Γάτα του Αιγαίου είναι ότι είναι πολύ ανθεκτική σε ότι αφορά την υγεία της. Η γάτα του Αιγαίου είναι δυνατη και ανεξάρτητη που έχει ζήσει ολόκληρες δεκαετίες δίπλα σε ακροθαλασσιές. Με πολύ ιδιαίτερο τρίχωμα, που αποκτά μοναδική λάμψη και ζωντάνια κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό η γάτα του Αιγαίου αποτελεί κομμάτι της παράδοσης μας. Αν και ανεξάρτητη είναι συγχρόνως φιλική με τον άνθρωπο αλλά και με τις άλλες γάτες αφού έμαθε να συμβιώνει μαζί τους στο φυσικό της περιβάλλον. Αγαπάει πολύ το ψάρι, μιας και ήταν η βασική της τροφή για αιώνες.
Ανέπτυξε στενή σχέση φιλίας με τους ψαράδες και συχνά την βλέπουμε να τους περιμένει υπομονετικά στην παραλία να επιστρέψουν από το ψάρεμα για να της προσφέρουν ως γεύμα μικρά ψαράκια. Επίσης δεν φοβάται το νερό μιας και έχει ζήσει για αιώνες στην ακροθαλασσιά. Είναι πολυ κοινονικη και υπόδειγμα μητέρας.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά της Γάτας του Αιγαίου
Είναι γάτα μεσαίου μεγέθους, δυνατή και μυώδης χωρίς να δείχνει βαριά ή παχύσαρκη. Το σώμα της είναι κάπως μακρύ, έχει δυνατά πόδια, μεσαίου μεγέθους με στρογγυλά πέλματα. Η ουρά της είναι μεσαίου μήκους, ευθύγραμμη χωρίς καμπύλες ή κόμπους στο τελευταίο τμήμα της. Το κεφάλι της είναι πλατύ, μεσαίου μεγέθους, και τα αυτιά της είναι πλατιά στη βάση με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες όπου καλύπτονται από τρίχες.
Έχει μεσαίου μήκους μύτη και στρογγυλά, ελαφρώς σχιστά μάτια σε πράσινη απόχρωση.Το μήκος της τρίχας είναι μεσαίο και γι’αυτό ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων χωρίς μάλλινο υπομανδύα με μέτριο περιλαίμιο και πλούσια ουρά για να προσαρμόζεται στο τοπικό κλίμα. Τον χειμώνα η πλούσια γούνα της την προστατεύει από το κρύο ενώ το καλοκαίρι μαδάει, μοιάζει με κοντότριχη και αναγνωρίζεται από την ελαφρώς φουντωτή ουρά.
Τα συνηθισμένα της χρώματα είναι το μαύρο, κόκκινο, μπλε, κρεμ με ή χωρίς ραβδώσεις. Όλα τα χρώματα της γούνας είναι πιθανό να συναντηθούν σε μια Γάτα του Αιγαίου. Έτσι οι γάτες του Αιγαίου ειναι μονόχρωμες, δίχρωμες, τρίχρωμες, ολόλευκες ή και ραβδωτές (brown tabby, silver tabby) με όλα τα πιθανά πάτερν ραβδώσεων
Αν όμως μια γάτα παρουσιάζει το φαινόμενο color point (απαλό χρώμα στο σωμα και πιο σκούρο στα άκρα του, όπως η παραδοσιακή Γάτα Σιάμ) τότε δεν είναι “καθαρή” Γάτα Αιγαίου” αλλά πρόσμιξη με κάποια άλλη φυλή.
Φροντίδα της Γάτας του Αιγαίου
Το τρίχωμα της που αποκτά ιδιαίτερη λάμψη και ζωντάνια κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό το περιποιείται πολλές ώρες την ημέρα. Από εμάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από ένα γρήγορο βούρτσισμα.