Η Αγάπη Της Γάτας Για Στένα Μέρη Έχει Εξήγηση
Γάτα: Οι γάτες είναι γνωστό πως παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα μεγάλη συμπάθεια για στενά μέρη και σημεία. Θα το έχετε διαπιστώσει καθημερινά στο σπίτι σας. Θα μας ρωτήσετε ποια είναι η εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα που έχουν διατυπωθεί από γιατρούς τα τελευταία χρόνια. Πάμε να δούμε παρακάτω ποιες ξεχωρίσαμε.
Γιατί οι γάτες αγαπούν τα στενα μέρη;
Για άλλη μια φορά η πιο πειστική απάντηση για αυτή την χαριτωμένη αλλά περίεργη συμπεριφορά της γάτας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η γάτα είναι ένα ζώο που εκτός από θηρευτής είναι και ένα εν δυνάμει θήραμα για αρπακτικά πουλιά και διάφορα σαρκοφάγα ζώα. Σύμφωνα με την δόκτωρ Κάρεν Βαν Χέφτεν, μια κλινική συμπεριφορίστρια οι γάτες είναι συχνά στόχος τέτοιων ζώων και νιώθουν ανυπόφορα ευάλωτες γι’ αυτό και αναζητούν ασφαλή καταφύγια όπου θα μπορούν να είναι ήσυχες ότι είναι ασφαλείς.
Η συμπεριφορίστρια λέει “αν και οι γάτες είναι θηρευτές και κυνηγούν μικρά ζώα, αισθάνονται άνετα όταν είναι εκτός θέας, κρυμμένα! Έτσι νιώθουν ότι προστατεύουν τους εαυτούς τους”! Αυτό το ένστικτο, όπως φαίνεται, έχει μεταφερθεί στις οικόσιτες γάτες που διαλέγουν διάφορα απίθανα, στενάχωρα σημεία για να βρουν το καταφύγιό τους από τους αδυσώπητους κυνηγούς του καθιστικού. Μερικά από τα αγαπημένα τους είναι κάτω από τα κρεβάτια, κάτω από το ριχτάρι του καναπέ, μέσα σε χαρτονένια κουτιά κλπ κλπ.
Άλλες θεωρίες ισχυρίζονται ότι οι γάτες επιλέγουν αυτά τα στενά σημεία για καλύτερη θερμορύθμιση (τα στενά σημεία επιτρέπουν στη γάτα να ζεσταίνεται και να ξαναπροσλαμβάνει την θερμότητα που εκπέμπει προς το περιβάλλον), ενώ μερικές πιθανότητες συγκεντρώνει και η θέση ότι η γάτα αγαπάει τα στενά σημεία επειδή εκεί νιώθει όπως όταν την αγκαλιάζουν και αυτό το απολαμβάνει! “Πρέπει να υπάρχει κάτι ευχάριστο/ικανοποιητικό σε σχέση με το να έχει πίεση παντού γύρω από το σώμα της” λέει η ειδική!
Τέλος μια ακόμη θεωρία λέει ότι ίσως το ενδιαφέρον της για στενά σημεία οφείλεται στην έμφυτη περιέργειά της και την τάση να εξερευνεί, κάτι που την οδηγεί στα πιο απίθανα, στενά σημεία!
Πως να ενθαρρύνουμε τη γάτα μας να περνάει ώρα σε στενά, ασφαλή σημεία
Όπως καταλαβαίνετε κάθε γάτα που σέβεται τον εαυτό της χρειάζεται τις κρυψώνες της, τα ασφαλεία σημεία της όπου μπορεί να περάσει λίγη ώρα μόνη της. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι την βοηθάει να αποσυμπιεστεί από το άγχος και το στρες!
Γι’ αυτό εσείς σαν καλός χουμανιστικός γονέας οφείλετε να τις προσφέρετε πολλά τέτοια σημεία! Απλώς δημιουργώντας τα ουσιαστικά την ενθαρρύνετε να τα χρησιμοποιήσει. Και το ότι της προσφέρετε περισσότερα από ένα της δίνει τη δυνατότητα της επιλογής, της αλλαγής αγαπημένου πόστου, που γενικά είναι κάτι το ευχάριστο για μια γάτα που ζει μεσα στο αρκετά στατικό περιβάλλον του σπιτιού!
Τι πρέπει να κάνετε εσείς
Φροντίστε όμως τα σημεία που θα φτιάξετε να είναι τελείως ασφαλή ενώ λάβετε υπόψιν σας και τις προτιμήσεις της! Αν πχ η γάτα σας αρέσκεται να απομονώνεται στο πίσω μέρος του κρεβατιού σας, τοποθετήστε εκεί ένα κουβερτάκι και να είστε σίγουροι ότι αυτό θα πιάσει τόπο. Ένα τέλειο ησυχαστήριο έχει μόλις κατασκευαστεί.
Γίνετε δημιουργικοί! Αν πχ η γάτα σας επιλέγει ένα στενα ράφι κάπου ψηλά για να αράζει εκεί, ε δεν είναι μεγάλη θυσία να βάλετε εκεί ένα παλιο ρουχαλάκι σας ώστε της το κάνετε πιο αναπαυτικό – που σε συνδυασμό με το ύψος του ραφιού κάνει τη θέση εκπληκτική για τη γάτα σας (γνωρίζουμε πλέον όλοι πόσο εκτιμούν οι γάτες τα ψηλά σημεία – αν όχι διαβάστε αυτό).
Το πείραμα με το κουτί των δημητριακών
Τέλος μπορείτε όταν τελειώσετε το (χαρτονένιο) κουτί των δημητριακών σας να το ανοίξετε από τη μια πλευρά και να το αφήσετε κάπου στο σπίτι.. μην ξαφνιαστείτε αν δείτε ξαφνικά δυο ματάκια να προβάλουν από την ανοιχτή πλευρά του κουτιού ή ακόμη καλύτερα η γάτα να έχει σκίσει και την δεύτερη πλευρά, να είναι σχεδόν όλη μέσα και από τη μια πλευρα να προβάλει η ουρά και από την άλλη τα χεράκια της!
Ακόμη και ένα μικρό μποξ μεταφοράς μπορεί να γίνει ιδανικό στενό καταφύγιο για τη γάτα σας αν το κάνετε λίγο πιο πολυτελές με μια κουβερτίτσα που θα βάλετε μέσα του! Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα έχετε με ένα ζμπάρο δυο τριγώνια μια και έτσι η γάτα σας συνηθίζει και παύει να φοβάται το κουτί μεταφοράς, κάνοντας πιο εύκολη την μεταφορά στον κτηνίατρο, όποτε αυτό καταστεί αναγκαίο στο μέλλον!
Ιδέες υπάρχουν, φαντασία υπάρχει, παίξτε και απολαύστε και εσείς και η γάτα σας