Η Γλώσσα Σώματος Των Σκύλων Και Ο Τρόπος Επικοινωνίας Τους

Γιατί τα σκυλιά «τραβούν» τα αυτιά τους πίσω όταν συναντούν έναν άγνωστο στο δρόμο; Γιατί ο σκύλος σας «κλαίει» την ώρα που βρίσκεστε στο τραπέζι και τρώτε;

Τι είναι η γλώσσα σώματος των σκύλων; Tι εξυπηρετεί και πώς μπορούμε να την κατανοήσουμε για να επικοινωνήσουμε με τον μικρό μας φίλο;

Οι σκύλοι είναι ζώα αγελαία τα οποία επικοινωνούν με την ομάδα τους με κραυγές και διάφορες κινήσεις οι οποίες υποδηλώνουν στους άλλους σκύλους τη διάθεση του ζώου, αλλά και τις επιθυμίες τους απέναντι στα άλλα μέλη της αγέλης. Ετσι, όταν βρίσκονται με τους ανθρώπους προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί τους με αυτούς τους τρόπους.

Δυστυχώς για εμάς δεν υπάρχει η λεκτική επικοινωνία ανάμεσα σε σκύλο με σκύλο ή άνθρωπο με σκύλο. Από την πλευρά του ανθρώπου έχει δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός τρόπος επικοινωνίας που είναι οι εντολές και οι λέξεις. Οι σκύλοι μπορούν να μάθουν εκατοντάδες εντολές αλλά δεν μπορούν να τις συνδυάσουν.

Παράδειγμα: μπορούμε να πούμε στο σκύλο μας την εντολή “στη θέση σου” και εκείνος να καταλάβει ότι πρέπει να πάει στο κρεβατάκι του. Αν όμως η εντολή δεν είναι σύντομη, αλλά περιλαμβάνει πολλές λέξεις, τότε ο σκύλος δεν θα μπορέσει να ξεχωρίσει την λέξη-κλειδί για να εκτελέσει την εντολή που του ζητάμε (παράδειγμα: “Πήγαινε στη θέση σου και εγώ θα σου δώσω ένα μπισκότο”).
Μάλιστα, πολλές φορές όταν η επικοινωνία μας με τον σκύλο περιλαμβάνει ανθρώπινες συμπεριφορές, όπως ο σαρκασμός, η ειρωνεία, η χαρά, η θλίψη, αλλά και η αμηχανία, σίγουρα δεν γίνονται αντιληπτές από τον σκύλο, όπως πολλοί λένε ότι συμβαινει.

Σίγουρα, υπάρχει μια αλλαγή στην συμπεριφορά μας και στις ορμόνες του σώματός μας, χωρίς αυτό όμως να κάνει τον σκύλο ικανό να καταλάβει την συμπεριφορά μας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι σκύλοι δείχνουν μια αμηχανία και προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους – εμείς θεωρούμε ότι ο σκύλος κατάλαβε την κατάστασή μας εκείνη την στιγμή, αλλά είναι άλλη μια αυταπάτη που προέρχεται από την ανάγκη μας για επικοινωνία μαζί του.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο επικοινωνίας των σκύλων θα πρέπει να εξηγήσουμε τη γλώσσα σώματος με τους άλλους σκύλους ανά κατηγορίες:

Γλώσσα σώματος σκύλου αυτοπεποίθησης και ηρεμίας
Στάση – όρθια
Ουρά – την κουνάει σιγά-σιγά
Αυτιά – προς τα επάνω, αλλά με μια χαλαρή διάθεση
Μάτια – μικρές κόρες
Στόμα – κλειστά ή ελαφρά με χώρισμα των χειλιών

Γλώσσα σώματος σκύλου φόβου ή επιφύλαξης
Στάση – μειωμένη
Ουρά – μπαίνει από κάτω
Αυτιά – κάτω
Μάτια – ένα ευρύ άνοιγμα της κόρης του ματιού με γυάλισμα των ματιών
Στόμα – λαχάνιασμα

Γλώσσα σώματος σκύλου κυριαρχική-επιθετική
Στάση – άκαμπτο
Ουρά – κατευθείαν επάνω ή οριζόντια
Αυτιά – σηκωμένα – μυτερά
Μάτια – έντονη, με έντονο και επίμονο βλέμμα
Στόμα – Τα χείλη σύρονται προς τα πίσω και ο σκύλος δείχνει τα δόντια του
Ράχη – αυτό είναι μια σειρά από τα μαλλιά που ξεκινά από τη βάση του λαιμού και τρέχει κάτω τους ώμους. Εάν αυξηθεί τότε το σκυλί αισθάνεται επιθετικά και εάν μειωθεί τότε ο σκύλος χαλαρώνει.

Γλώσσα σώματος σκύλου φόβου – επίθεσης
Στάση – ο σκύλος τράβα ελαφρά προς τα πίσω το σώμα του
Ουρά – μπαίνει από κάτω
Αυτιά – ξαπλωμένη
Μάτια – ένα ευρύ άνοιγμα της κόρης του ματιού με γυάλισμα των ματιών
Στόμα – σύρεται προς τα πίσω ελαφρά με ένα βαρύ λαχάνιασμα

Γλώσσα σώματος σκύλου χαλαρή
Στάση – ξαπλωμένο ή να στέκεται χωρίς εγρήγορση
Ουρά – την κουνάει ή την έχει ξαπλωμένη φυσικά
Αυτιά – στην κανονική τους κατάσταση, ανάλογα με τη φυλή (στα τεριέ θα είναι επάνω, αλλά χαλαρή,ενώ σε ένα κυνηγόσκυλο θα είναι προς τα κάτω)
Μάτια – κανονική διαστολή της κόρης, εστιασμένη, αλλά δεν κοιτάζει το ερέθισμα
Στόμα – ανοιχτό με ελαφρύ λαχάνιασμα ή κλειστό

Γλώσσα σώματος σκύλου παιχνιδιού
Στάση – ξαπλωμένα τα μπροστινά πόδια και τα πίσω όρθια
Ουρά – την κουνάει και έχει όρθια θέση
Αυτιά – στην κανονική τους κατάσταση, ανάλογα με τη φυλή (στα τεριέ θα είναι επάνω, αλλά χαλαρή, ενώ σε ένα κυνηγόσκυλο θα είναι προς τα κάτω)
Μάτια – κανονική διαστολή της κόρης, εστιασμένη, το βλέμμα έχει ενθουσιασμό
Στόμα – ανοιχτό με ελαφρύ λαχάνιασμα ή κλειστό

Γλώσσα σώματος σκύλου ενθουσιασμός
Στάση – Το ένα από τα μπροστινά πόδια ζητάει την προσοχή μας και τα πίσω όρθια
Ουρά – την κουνάει και έχει όρθια θέση
Αυτιά – στην κανονική τους κατάσταση, ανάλογα με τη φυλή (στα τεριέ θα είναι επάνω, αλλά χαλαρή, ενώ σε ένα κυνηγόσκυλο θα είναι προς τα κάτω )
Μάτια – κανονική διαστολή της κόρης, εστιασμένη, το βλέμμα έχει ενθουσιασμό
Στόμα – ανοιχτό με ελαφρύ λαχάνιασμα ή κλειστό

Γλώσσα σώματος σκύλου υποταγής
Στάση – Ο σκύλος είναι σε ξαπλωμένος ανάσκελα
Ουρά – Δεν την κουνάει και την έχει ανάμεσα στα πόδια
Αυτιά – Τραβηγμένα προς τα πίσω
Μάτια – Μεγάλη διαστολή της κόρης, το βλέμμα αποφεύγει την επαφή
Στόμα – Κλειστό με χείλη τραβηγμένα προς τα πίσω

Γλώσσα σώματος σκύλου αγχώδης
Στάση – Ο σκύλος είναι καμπουριασμένος και το κεφάλι είναι κάτω απο την ράχη
Ουρά – Δεν την κουνάει και την έχει ανάμεσα στα πόδια
Αυτιά – Τραβηγμένα προς τα πίσω
Μάτια – Μεγάλη διαστολή της κόρης, το βλέμμα αποφεύγει την επαφή
Στόμα – Κλειστό με χείλη τραβηγμένα προς τα πίσω

Τρόπος επικοινωνίας σκύλων
Η κραυγή του λύκου
Είναι η κραυγή με την οποία ο σκύλος σας καλεί να γυρίσετε στο σπιτι. Συμβαίνει συχνά όταν ο ιδιοκτήτης φεύγει από το σπίτι.

Γρύλισμα
Αυτό σημαίνει “κάντε πίσω” και είναι μια από τις πιο επικίνδυνες συμπεριφορές ενός σκύλου που θέλει να δείξει ότι δεν θέλει να του πάρετε το παιχνίδι, το φαγητό ή απλά δεν επιθυμεί έναν άνθρωπο στο χώρο του.

Απαλό γρύλισμα – γαύγισμα – μεικτή κραυγή
Αυτό είναι συνήθως για να δείξει ότι το σκυλί σας θέλει κάτι. Είναι μια κραυγή με την οποία ο σκύλος αποφεύγει το γαύγισμα (γιατί ξέρει ότι θα τον μαλώσετε) και βρίσκει μια άλλη μορφή (συνήθως) διαμαρτυρίας γιατί δεν κάνει αυτό που εκείνος θέλει.

Κλαψούρισμα
Τα σκυλιά κλαψουρίζουν όταν είστε ανήσυχοι, όταν αισθάνονται ότι θα συμβεί κάτι κακό ή όταν απλά δεν περνάει το δικό τους. Αλλες φορές το κάνουν απλά για να τραβήξουν την προσοχή σας.

Χασμουρητό με υπόκωφο γαύγισμα
Αυτό δείχνει την απογοήτευση. Είναι κατά μία έννοια «διαμαρτυρία» για κάτι.

Γαύγισμα
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι γαυγίσματος. Ένα γαύγισμα υψηλής συχνότητας που δείχνει τον ενθουσιασμό και την ευτυχία. Ένα γαύγισμα χαμηλής συχνότητας δείχνει επιθετικότητα και είναι ίσως μια απειλή. Τα σκυλιά γαυγίζουν για να τραβήξουν την προσοχή μας ή την προσοχή άλλων σκύλων, για να μας δείξουν την συναισθηματική τους κατάσταση και να ειδοποιήσουν τους ανθρώπους για κάτι. Δυστυχώς, το σκυλί σας μπορεί να να δει ή να ακούσει ήχους που εμείς δεν μπορούμε να δούμε ή να ακούσουμε, όπως μια σειρήνα μίλια μακριά ή τη γάτα του γείτονα που κρύβεται στο δέντρο έξω από το παράθυρο.

Με την κατανόηση της γλώσσας των σκύλων μας μπορούμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί τους και να αποφύγουμε λάθη η παρεξηγήσεις. Για περισσότερα συμβουλευτείτε ένα επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων για να σας δώσει λύση στο πρόβλημα σας.

Ο Γιώργος Ψάλλας είναι εκπαιδευτής σκύλων. Το 2008 δημιούργησε τη σχολή εκπαίδευσης σκύλων alpha dogs. Περισσότεροι από 2.500 ιδιοκτήτες σκύλων μέχρι σήμερα έχουν ζητήσει την συμβολή του στην εκπαίδευση και τη βελτίωση σχέσης τους με τον σκύλο τους. Το 2014 συνεργάστηκε με το κανάλι του ΣΚΑΙ ως παραγωγός και σύμβουλος εκπαίδευσης με εβδομαδιαία τηλεοπτική παρουσία στην εκπομπή “Σαν το σκύλο με τη γάτα”. Το 2015 συνεργάστηκε με το κανάλι του Mega σε εκπαιδευτικά θεματα και την ίδια χρονιά με το περιοδικό Τα ζώα και εμείς για τα θέματα εκπαίδευσης σκύλων.

Related posts

5/10 «Pet Day» Γιορτή με υιοθεσίες, συμβουλευτική από εκπαιδευτές και δραστηριότητες απο το Δήμο Νέας Σμύρνης και την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων

Ηράκλειο: Εγκατέλειψε το σκυλάκι του λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει