Όταν κάποιος πρωτοδεί την Πρασινοκέφαλη πάπια, και ιδιαίτερα το αρσενικό πτηνό, εντυπωσιάζεται από τα εκπληκτικά χρώματα που έχει το φτέρωμά τους, τα οποία καλύπτουν όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου.
Πρασινοκέφαλη πάπια – αγόρι στη λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά – φωτογραφία Έκτωρ-ΧΧ
Σαν κάποιος επίδοξος ζωγράφος να πρόσθεσε μερικές χρωματιστές πινελιές πάνω στο καστανό ή στο λευκό φτέρωμα μιας κλασικής πάπιας, σπάζοντας για λίγο τη… μονοτονία!
Η πρασινοκέφαλη πάπια, που έχει το επιστημονικό όνομα Anas platyrhynchos, είναι ο άγριος πρόγονος της κατοικίδιας πάπιας. Παίρνει το όνομά της από την εμφάνιση του αρσενικού, το οποίο έχει γυαλιστερό πράσινο κεφάλι με στενό άσπρο περιλαίμιο. Η θηλυκή είναι πιτσιλωτή και καστανόξανθη.
Πρασινοκέφαλη πάπια – κορίτσι στη λίμνη Ορεστιάδα, Καστοριά – φωτογραφία Έκτωρ-ΧΧ
Οι πρασινοκέφαλες πάπιες ενδημούν σε ρηχές λίμνες ή έλη με πλούσια βλάστηση και τρέφονται κυρίως με σπόρους, φυτά, έντομα, ψάρια και σαλιγκάρια, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πάπιες αυτές έχουν κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή τους στη χώρα μας, τόσο στη λίμνη των Ιωαννίνων όσο και της Καστοριάς.
Στην Κίνα θεωρούνται ιερά πτηνά που συμβολίζουν την παντοτινή αγάπη, τη συζυγική αφοσίωση και την πίστη και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως ως διακοσμητικά αντικείμενα στις γαμήλιες τελετές.