Tην ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και πολλοί επιστήμονες έχουν αναφέρει αμέτρητες φορές ότι ο ιός του κορωνοϊού δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα αλλά και ούτε εμείς μπορεί να τα κολλήσουμε, υπάρχουν πολίτες σε όλες τις χώρες του κόσμου που συμπεριφέρονται σαν να είναι στο Μεσαίωνα, εγκαταλείποντας τα ζώα τους ή σκοτώνοντάς τα με διάφορους τρόπους.
Οι φωτογραφίες από την Κίνα που έκαναν στην αρχή της επιδημίας το γύρο του κόσμου ήταν το λιγότερο σοκαριστικές. Οι αρχές με απίστευτη βαρβαρότητα σκότωναν τα αδέσποτα για να μην εξαπλωθεί ο ιός, όπως πίστευαν. Μετά την κατακραυγή των φιλοζωικών οργανώσεων αυτά σταμάτησαν. Στο Λίβανο έχουμε μια ανάλογη κατάσταση καθώς οι δρόμοι έχουν γεμίσει δηλητήρια που πετάνε για τα ζώα. Οι εθελοντές εκεί δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν ζώα και να τα πηγαίνουν σε κτηνιατρεία.
Παντού όμως υπάρχει και η ελπίδα. Είναι αυτοί οι εθελοντές. Οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων ή οι απλοί εθελοντές. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία των ζώων. Άνθρωποι με μεγάλη ψυχή που κάνουν πολλά για να σώσουν όσες περισσότερες ταλαιπωρημένες ψυχές γίνονται. Που αγωνίζονται για το αυτονόητο. Να μπορούν όλα τα πλάσματα της γης να ζουν χωρίς πόνο.
Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η όμορφη Vibha Tomar από το Νέο Δελχί της Ινδίας. Η 22χρονη Tomar, τριτοετής στην Κτηνιατρική Σχολή, πηγαίνει αυτές τις μέρες εκεί που δεν πηγαίνουν οι υπόλοιποι. Στους δρόμους, στα πάρκα, στα απόμερα σημεία. Για να φροντίσει τα αμέτρητα αδέσποτα που ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ζώα που βρίσκονται στο δρόμο χρόνια αλλά και όσα εγκαταλείπονται αυτές τις μέρες. Ζώα που στην κυριολεξία λιμοκτονούν και υποφέρουν. Και που πολλά σιτίζονταν από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που τώρα έχουν κλείσει.
“Αγαπώ τα ζώα από πολύ μικρή. Και τώρα σπουδάζω κτηνίατρος. Έχω υποχρέωση και ευθύνη να τα φροντίζω. Από τότε που ξεκίνησε η επιδημία, τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια και τα ζώα στην κυριολεξία λιμοκτονούν. Έτσι αποφάσισα να τους προσφέρω λίγο φαγητό”, θα πει η ίδια στο Asian News International (ANI).
Η Tomar είναι ενεργή και στα social media όπου ανεβάζει φωτογραφίες από τη δράση της ώστε να τη μιμηθούν και άλλοι. Αλλά και για να ζητήσει βοήθεια καθώς είναι αδύνατον να δώσει τροφή σε όλα: “Ας βοηθήσουμε τα αδέσποτα σκυλάκια που έχουν τόσο ανάγκη αυτές τις μέρες. Κρατήστε λίγο φαγητό. Και αν δεν θέλετε να τα πλησιάσετε, αφήστε την τροφή εκεί. Θα έρθουν μετά να τη φάνε”.
Σύμφωνα με έναν υπολογισμό τα αδέσποτα ζώα σε όλη την Ινδία είναι 30 με 35 εκατομμύρια.
Μυρτώ Τζώρτζου, [email protected]
Πηγή: pet pet news