Καιρός να αλλάξουμε: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων

Κακοποίηση ζώων: Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που βρίσκεται πολύ ψηλά σε ποσοστό κακοποίησης ζώων. Αν και οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κάνει πολύ μεγάλα βήματα στις μέρες μας, χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά και σωστή ενημέρωση για το ζήτημα αυτό.

Κακοποίηση ζώων: Το ψυχολογικό υπόβαθρο

Έχετε σκεφτεί ποτέ τι είναι εκείνο που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ευτυχία στη θέα ενός κουταβιού που σκοντάφτει προσπαθώντας να περπατήσει;

Ή γιατί το διαδίκτυο είναι γεμάτο με βίντεο κάθε λογής ζώων να τραγουδούν, να χορεύουν και να κάνουν απίστευτα πράγματα που μας βγάζουν λίγο από τις σκοτούρες της καθημερινότητας; Και την ίδια ώρα, μπορείτε να φανταστείτε πώς ο άνθρωπος καταφέρνει να γίνει τόσο βίαιος με τα ίδια αυτά τετράποδα που τον συντροφεύουν ευλαβικά;

Ο πατέρας της Ψυχολογίας, Σίγκμουντ Φρόιντ έλεγε: «Οι σκύλοι αγαπούν τους φίλους και δαγκώνουν τους εχθρούς, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που είναι ανίκανοι να προσφέρουν “άδολη αγάπη” και πάντα μπερδεύουν την αγάπη με το μίσος». Και εδώ που τα λέμε κάτι τέτοιο ισχύει λίγο πολύ με όλα τα ζώα που έχουν μάθει να ζουν κοντά στον άνθρωπο.

Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των χωρών στην κακοποίηση ζώων

Η εικόνα των δύο φαντάρων να κρατούν από τα πόδια έναν σκύλο και να τον πετούν στον γκρεμό πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, δύσκολα σβήνεται από το μυαλό. Τα δύο παιδιά που θεώρησαν παιχνίδι να κλωτσούν μια τυφλή γάτα στη Φολέγανδρο και κυρίως η αντίδραση των γονιών τους για το θέμα προβληματίζει έντονα.

Οι δεκάδες εικόνες από γέρικα άλογα δεμένα στη μέση ενός χωραφιού σε θερμοκρασίες 40 βαθμούς και συχνά δεμένα παστούρα – με ένα σχοινί που δένει το μπροστά με το πίσω πόδι, ώστε το ζώο να μην μπορεί να τρέξει. Ή ακόμη η εντύπωση εν έτει 2019 πως ένα γαϊδουράκι μπορεί να φορτωθεί «σαν το γαϊδούρι» χωρίς να υποψιαζόμαστε πως κάτι τέτοιο αποτελεί κακοποίηση για το ζώο, δείχνουν πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Όπως και τα άτυχα τετράποδα που εντοπίζονται κατά καιρούς, ακρωτηριασμένα, καμμένα, σκελετωμένα από την πείνα ή δεμένα σε ένα βαρέλι χειμώνα, καλοκαίρι να αναμένουν το τέλος της ζωής τους σαν λύτρωση. Όση φρίκη και να έχει νιώσει κανείς στη θέα αυτών των βίαιων επιθέσεων σε βάρος μιας ζωής, οι αριθμοί δείχνουν πως αδυνατούμε να αντιληφθούμε την πραγματική υπόσταση της κατάστασης.

Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως πιο συχνά σκύλοι, γάτες, ακόμη και άγρια ζώα πεθαίνουν από δηλητηρίαση. Οι γνωστές σε όλους μας φόλες. Λες και δεν αρκεί η τεράστια ζημιά που κάνουμε σαν είδος στον πλανήτη, στον φυσικό χώρο όπου ζουν όλα τα ζώα, οι άνθρωποι έχουμε βαλθεί να κάνουμε δύσκολη τη ζωή και σε εκείνα τα έμψυχα όντα που αποφασίσαμε να αποκαλούμε κατοικίδια. Τα ζώα που μας συντροφεύουν στην καθημερινή ζωή.

Κακοποίηση ζώων: Το διαδίκτυο και πως επηρεάζει

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά σε έναν κόσμο που αλλάζει και εξελίσσεται, χρειάζεται να αλλάξουμε κι εμείς. Το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει πολύ στην διάδοση των σωστών πρακτικών αναφορικά με την απόκτηση ενός κατοικίδιου.

Δεν αγοράζουμε, προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι ή μια γάτα. Φροντίζουμε να είμαστε βέβαιοι για την επιλογή μας και συνειδητοποιούμε πως ένα ζώο δεν είναι αξεσουάρ που μπορεί κάποια μέρα να το βαρεθείς. Η ανταπόκριση των ανθρώπων στο κάλεσμα των ειδικών φαίνεται να πιάνει τόπο και υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν να δώσουν στέγη και φροντίδα σε κακοποιημένα ζώα που βρίσκουν έτσι μια νέα ζωή.

Την ίδια ώρα, στα social media κυκλοφορούν συνεχώς βίντεο και εικόνες ανθρώπων που βασανίζουν τα ζώα. Μην σκεφτείτε κάποιους μοχθηρούς ανθρώπους που θέλουν απλά να τα σκοτώσουν. Δυστυχώς υπάρχουν κι αυτοί, όμως συχνά, έχουμε την εντύπωση πως ένας σκύλος που τον βάζουμε να περπατά σε τακούνια ή μια γάτα που αγωνιά γιατί την κρατάμε πάνω από μια λεκάνη με νερό μπορεί να είναι αστείο.

Πριν από μερικές ημέρες, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η εικόνα μιας τίγρης, δεμένης στο έδαφος προκειμένου οι επισκέπτες του κινέζικου τσίρκου να μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες στην πλάτη της.

Κακοποίηση ζώων: Συχνές ερωτήσεις

Η κακοποίηση ενός ζώου είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Δεν συνιστά μόνο άσκηση βίας ή θανάτωση. Όλοι έχουμε απορίες και σίγουρα υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να μας τις λύσουν.

Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) συζητούν για τις άθλιες συνθήκες ζωής των «καλύτερων φίλων του ανθρώπου» που συναντά κανείς σε διάφορα σημεία της χώρας μας, τα στοιχήματα και τις οργανωμένες δραστηριότητες γύρω από παράνομους αγώνες, καθώς και την επίδραση των social media.

Από τις 18.30 το απόγευμα και έπειτα, μια ομάδα ειδικών, θα βρίσκονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να μιλήσουν για την κακοποίηση ζώων και τι μπορεί να γίνει στη χώρα μας για να πάψει να κάνει πρωταθλητισμό.

Στους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ θα μιλήσουν η Έλενα Δέδε, Δικηγόρος & Ιδρύτρια Μ.Κ.Ο. DOG’S VOICE, ο Ευάγγελος Δρίβας, Αστυνομικός – Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος, ο Mark Randell, Επικεφαλής της Oργάνωσης Hidden-In-Sight International και ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Δημοσιογράφος.

Για τις δράσεις της Animal Zone International (ΑΖΙ) στην Αμοργό θα τοποθετηθεί η Καλλιόπη Γαβαλά, η Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου AZI. Τέλος, σύντομη παρέμβαση για τις ενέργειες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σχετικά με την φροντίδα αδέσποτων ζώων θα κάνει ο Ελπιδοφόρος Παππάς, Επιχειρησιακός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ.

Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αρκεί όποιος ενδιαφέρεται να κάνει προεγγραφή ηλεκτρονικά.

Related posts

5/10 «Pet Day» Γιορτή με υιοθεσίες, συμβουλευτική από εκπαιδευτές και δραστηριότητες απο το Δήμο Νέας Σμύρνης και την Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων

Ηράκλειο: Εγκατέλειψε το σκυλάκι του λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο

Συγκινεί ο Γ. Σκιαδαρέσης: Αυτός είναι ο Σέρλοκ που κάποιοι είχαν παρατήσει μωρό σε βραχονησίδα να πεθάνει