Ο θάνατος ενός, στις περισσότερες φορές αδέσποτου, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και κατοικίδιου, ζώου από φόλα, δυστυχώς στην Ελλάδα δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Εκατοντάδες σκύλοι και γάτες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην χώρα μας με την «βοήθεια» κάποιων «συνανθρώπων» μας.
Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση κυρίως αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται μέσα σε τροφή που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα. Πολλές φορές οι δράστες επιλέγουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους εκτέλεσης, σκορπίζοντας γύρω από δέντρα ή σε γωνίες σπιτιών τόσο ισχυρά δηλητήρια, που τα ζώα βλάπτονται ακόμα και αν η επαφή τους με αυτά είναι πολύ μικρή. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως το τριμμένο γυαλί, ο γύψος, τα ποντικοφάρμακα, τα φυτοφάρμακα, τα σαλιγκαροκτόνα, το κυανιούχο κάλιο, τα υγρά μπαταρίας και τέλος η στρυχνίνη, που όμως δεν κυκλοφορεί ευρέως στην χώρα.
Συγκεκριμένα τα φυτοφάρμακα έχουν κυρίως δράση στο νευρικό σύστημα, προκαλούν υπερδιέγερση, σπασμούς των μυών, εμφανίζονται αφροί από το στόμα, σιελόρροια, δύσοσμη διάρροια, ενώ η κόρη του ματιού του ζώου μικραίνει. Όλα αυτά συμβαίνουν απότομα ή 1-2 ώρες μετά τη λήψη της φόλας.
Όσον αφορά τα ποντικοφάρμακα, καλό είναι να μην συμβεί η δηλητηρίαση, διότι τα συμπτώματα εμφανίζονται την τελευταία στιγμή. Τα ποντικοφάρμακα προκαλούν αιμορραγίες στον εγκέφαλο, στα μάτια, στο στόμα, διάρροια με αίμα και γενικότερα αιματηρές εκκρίσεις.
Εάν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το σώσετε, εάν το βοηθήσετε άμεσα. Αν αντιληφθείτε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα (διάρροια, σπασμοί, σιελόρροια, αστάθεια, έντονος εμετός), τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει στο τι είδους εμετικό (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα) πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή, προκειμένου να αποβάλλει το δηλητήριο. Όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα, εντός 4 ωρών από τη στιγμή που το ζώο έφαγε τη φόλα, διότι αλλιώς το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα.
Μόλις το ζώο κάνει εμετό, το επόμενο βήμα είναι να χορηγήσετε στο κατοικίδιο σας μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm ανά κιλό ζώου), αν η δηλητηρίαση έχει προκληθεί από φυτοφάρμακα, ή βιταμίνης Κ για τα ποντικοφάρμακα. Η ατροπίνη και η βιταμίνη Κ, τα οποία κυκλοφορούν σε ενέσιμες μορφές στα φαρμακεία, θα πρέπει να έχει κάθε ιδιοκτήτης ζώου προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση δηλητηρίασης. Όταν το ζώο έχει ήδη κάνει εμετό, πρέπει να του δώσετε ενεργό άνθρακα και στη συνέχεια να το μεταφέρετε στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός. Όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του, ιδίως αν το ζώο διατηρεί τις αισθήσεις του και δεν είναι σε κωματώδη κατάσταση.
Αφού κάνετε ό,τι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε άμεσα καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Για οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ζώου προβλέπεται πλέον φυλάκιση και επιβάλλονται βαριά πρόστιμα.
Πηγή: in2life.gr