Οι περισσότεροι κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους για να βεβαιωθούν ότι το κατοικίδιό τους θα ζήσει χαρούμενο και υγιές για πολλά χρόνια. Αλλά κατά καιρούς δεν κατανοούμε τι μπορεί να συμβαίνει το αγαπημένο μας ζωάκι.
Σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αναγνωρίσετε τις καταστάσεις που το αγαπημένο σας κατοικίδιο, χρειάζεται την βοήθειά σας.
1. Αν το κατοικίδιο κρύβεται
Αν ο σκύλος ή η γάτα ξαφνικά αποφεύγει την επαφή, κρύβεται για πολλή ώρα ή συμπεριφέρεται παράξενα, είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να το ελέγξετε για κάποιο τραυματισμό ή σοβαρή ασθένεια. illness.
2. Αδικαιολόγητος λήθαργος
Αν το κατοικίδιο αρνείται να παίξει με τα αγαπημένα του παιχνίδια και περνάει πολύ χρόνο στο στρωματάκι του, τότε δώστε προσοχή, μπορεί να υπάρχουν καρδιακά προβλήματα. Ο λήθαργος είναι επίσης σύμπτωμα άλλων ασθενειών, ύπαρξης τσιμπουριών και άλλων παράσιτων.
3. Άρνηση για τροφή
Παρατεταμμένη άρνηση από τροφή ή από νερό, είναι ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.
4. Καμπουριάζει ή παίρνει αφύσικη στάση
Έντονο καμπούριασμα, ουρά ανάμεσα στα σκέλια, ή άλλη αφύσικη στάση είναι ένδειξη ότι το ζώο πονάει. Μπορεί να είναι πέτρα στα νεφρά ή πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη. Επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρο!
5. Γλείφει συνεχώς το ίδιο σημείο
Αυτό το σύμπτωμα είναι δύσκολο να αναγνωριστεί, επειδή τα ζώα γλείφονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της μέρας. Αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μόλις αντιληφθείτε ένα παρατεταμένο γλείψιμο στο ίδιο σημείο, το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.
6. Φούσκωμα, αέρια, εμετός
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες: εσωτερικά παράσιτα ή διαταραχή του πεπτικού συστήματος (υπερανάπτυξη μικροβίων, μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία, πάγκρεας, δηλητηρίαση) Φούσκωμα χωρίς συμπτώματα μπορεί να είναι ένδειξη ουρολογικού προβλήματος.
7. Λαχάνιασμα
Αν το λαχάνιασμα του ζώου δεν συνδέεται με σωματική δραστηριότητα, μπορεί να είναι ένδειξη καρδιακών προβλημάτων ή ένδειξη έντονου άγχους, αλλά για να βρείτε την ακριβή αιτία, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας. Μπορεί επίσης να είναι ένδειξη υπάρξης τσιμπουριού.
8. Γαυγίζει ή γρυλίζει, νιαουρίζει ή κλαψουρίζει θλιβερά
Όταν τα ζώα νιώθουν πόνο, αρχίζουν να γίνονται εχθρικά ακόμα και προς αυτούς που τα αγαπάνε. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη φωνή του ζώου, γρύλισμα ή κλαψούρισμα, τότε το ζώο ζητάει τη βοήθειά σας. Οι λόγοι μπορεί να είναι κάποια λοίμωξη με πυρετό, πόνος διαφορετική έντασης μέχρι και εγκεφαλοπάθεια.
9. Ζορίζεται να κάνει την ανάγκη του
Πολλές γάτες νιαουρίζουν όταν κάνουν την ανάγκη τους, ειδοποιώντας τους πάντες. Αλλά αν παρατηρήσετε ότι η γάτα τριγυρνάει στην άμμο και ζορίζεται να κάνει την ανάγκη της, φωνάζει από πόνο ή αντίστοιχα ο σκύλος κλαψουρίζει κατά τη διάρκεια της ούρησης, τότε απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό. Οι ασθένειες του ουροποιογεννητικού συστήματος αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή του ζώου.
10. Ακουμπάει το κεφάλι του στον τοίχο
Αν ο σκύλος ή η γάτα κάθετα ακουμπώντας το κεφάλι στον τοίχο ή σε μια επιφάνεια, είναι ένδειξη βλάβης του νευρικού συστήματος (λοίμωξη, τραυματισμός, ή ακόμα και όγκος) Απευθυνθείτε αμέσως σε κτηνίατρο.
11. Δυσκολία στην αναπνοή
Αν κατά τη διάρκεια της εκπνοής ή της εισπνοής παρατηρήσετε συριγμό ή κάτι ασυνήθιστο, και το ζώο δυσκολεύεται να πάρει ανάσα, επισκεφτείτε αμέσως τον κτηνίατρό σας.
12. Πρήξιμο
Καθημερινά όταν χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας, παρατηρήστε το οπτικά. Αν κάπου υπάρχει οίδημα, εξετάστε το προσεκτικά. Μπορεί να είναι μια θλάση ή κάτι πιο σοβαρό. Οποιοδήποτε εξόγκωμα πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο.
13. Το ζώο κουτσαίνει
Είναι άμεσα ορατό, και αν το ζώο πονάει και κουτσαίνει συνεχώς, σημαίνει ότι πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας για ιατρική περίθαλψη.
14. Το τρίτο βλέφαρο της γάτας
Το τρίτο βλέφαρο της γάτας συνήθως εμφανίζεται όταν η γάτα κοιμάται. Αν ωστόσο, το παρατηρήσετε και καλύπτει σχεδόν το μισό του οφθαλμού, είναι σημάδια κάποιας ασθένειας. Αν το τρίτο βλέφαρο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του ματιού, οι κτηνίατροι υποψιάζονται λοιμώξεις μεταξύ των οποίων και τον ιό της πανλευκοπενίας της γάτας.
Εντερικές διαταραχές, όπως διάρροια και δυσκοιλιότητα, μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα από μια ποικιλία σοβαρών ασθενειών (κάκωση και οι όγκοι του εγκεφάλου, σοβαρή δηλητηρίαση). Σε περίπτωση αιμορραγίας, πυρετού, ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, απώλεια συνείδησης, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο.