«Σας δαγκώνει το γατάκι σας;» – Η Απάντηση Στο Γιατί Και Ο Τρόπος Για Να Το Λύσετε
Γιατί σας δαγκώνει το γατάκι σας – Πώς περνάει από τις αγκαλιές και τα χάδια στα δαγκώματα και τις γρατσουνιές κυρίως τη νύχτα – Σε όλους μας συμβαίνει αλλά γιατί!
Γιατί μας δαγκώνει;
Ένα γατάκι που απομακρύνθηκε πολύ νωρίς από την οικογένειά του παίζει πιο άγρια από ένα άλλο που έχει περάσει τον απαιτούμενο χρόνο με τη μητέρα και τα αδέρφια του. Αυτό συμβαίνει επειδή δοκιμάζει τις δυνάμεις του και πειραματίζεται με διάφορες τεχνικές ώστε να τις χρησιμοποιήσει στην ενήλικη ζωή του ως κυνηγός.
Αυτό είναι κάτι που το κάνει με τη μητέρα του και τα άλλα αδέρφια του. Και αν δαγκώσει δυνατά, η μητέρα του θα το μαλώσει και θα το διορθώσει είτε με ένα γρύλισμα είτε με ένα χτύπημα. Αν δεν υπάρχουν μητέρα και αδέρφια, θα πρέπει εσείς να γίνεται η μαμά του.
Η μαμά γάτα βοηθάει το μικρό της στην κοινωνικοποίησή του. Τα γατάκια μαθαίνουν να γρατζουνούν και να δαγκώνουν από μικρά, καθώς αυτό είναι σημαντικό τμήμα της ανάπτυξής τους. Αυτή άλλωστε είναι η μόνη άμυνα που έχουν σε έναν κίνδυνο. Η διαδικασία κατά την οποία μαθαίνουν μέχρι πόσο πρέπει να δαγκώσουν τη μαμά και τα αδέρφια τους λέγεται “περιορισμός δαγκώματος”.
Το βασικό για εμάς είναι να κατανοήσουμε γιατί δαγκώνει. Το κάνει όταν ακουμπάμε κάποιο μέρος του σώματός του, όπως ουρά ή πατούσες; Αν ναι, τότε θα πρέπει σταδιακά να το κάνετε να νιώσει εξοικείωση με αυτό.
Αν τώρα κουνάτε το χέρι σας κάτω από μια κουβέρτα, για παράδειγμα, και σας επιτεθεί, αυτό σημαίνει ότι θεωρεί ότι κάτω από την κουβέρτα βρίσκεται ένα μικρό ζώο. Επίσης μπορεί να θεωρεί ότι παίζετε κάποιο παιχνίδι μαζί του, κάτι που κάνουμε συχνά. Αν το έχετε μάθει να παίζει όταν βλέπει κάτι να κουνιέται, λογικό είναι να το κάνει την ώρα που εσείς κοιμάστε και κουνάτε για κάποιο λόγο το χέρι ή το πόδι σας μέσα από τα ρούχα.
Τι κάνετε
Σύμφωνα με τους ειδικούς, εσείς σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να ενθαρρύνετε μια τέτοια συμπεριφορά γιατί θα του γίνει συνήθεια και θα το δει σαν κάτι απολύτως φυσιολογικό. Δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρήσει φυσικό να παίζει και να δαγκώνει τα χέρια σας. Δώστε του ένα παιχνίδι για αυτό το σκοπό. Διαφορετικά θα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει μέχρι πόσο πρέπει να δαγκώσει. Τα πάνινα κουκλάκια (χωρίς τίποτα πάνω για να μην το καταπιεί), για παράδειγμα, είναι κατάλληλα. Να είναι όμως μεγάλα για να μπορεί να τα κρατάει και να παίζει.
Επειδή λοιπόν είναι στα ένστικτα του ζώου το δάγκωμα και επειδή το δικό σας δεν έζησε με τη μαμά του για να μάθει κάποια πράγματα, το ρόλο της μαμάς πρέπει να τον παίξετε εσείς. Όσο λοιπόν πιο γρήγορα μάθει ότι δεν πρέπει να δαγκώνει τόσο καλύτερα. Γιατί αν του γίνει συνήθεια, είναι πολύ δύσκολο-έως αδύνατο- να το σταματήσει.
Έτσι κάθε φορά που ξεκινάει αυτό το άγριο παιχνίδι, εσείς θα πρέπει να του πείτε “μη” ή “όχι” με το ανάλογο ύφος και να φυσήξετε λίγο αέρα στο πρόσωπό του. Τα περισσότερα γατάκια παραξενεύονται με αυτή την ξαφνική αντίδραση, σταματούν το δάγκωμα και τρέχουν μακριά. Με λίγη υπομονή και επιμονή θα μάθει τι πρέπει να κάνει και τι απαγορεύεται.
Πηγή: pet pet