Με τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης ασχολείται εδώ και μία εβδομάδα σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος, με αφορμή τα δυσμενή σχόλια που δημοσιεύτηκαν από κάποιους Βρετανούς τουρίστες που επισκέφτηκαν το νησί για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τα ζώα οι ιδιοκτήτες τους στην εφημερίδα «Daily Telegraph», το περασμένο Σάββατο.
Από την επόμενη κιόλας μέρα σχεδόν όλες οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν εκτενή δημοσιεύματα για το θέμα, με την «Daily Express» να πρωτοστατεί, στέλνοντας ανταποκριτές στη Σαντορίνη και διοργανώνοντας ακόμα και εκστρατεία για τη διάσωσή τους. Στις σελίδες της η εφημερίδα έφτασε να δημοσιεύσει τόσο το τηλέφωνο του δημάρχου Σαντορίνης όσο και τη διεύθυνση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, για να απευθυνθούν οι αγανακτισμένοι πολίτες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν.
Πέρα όμως από τους δεκάδες Βρετανούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας στέλνοντας επιστολές συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, το δράμα των συμπαθών τετραπόδων του νησιού ευαισθητοποίησε και τον «Mr easyJet», Στέλιο Χατζηιωάννου. Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας προθυμοποιήθηκε να συμμετάσχει ενεργά στην καμπάνια διάσωσης των γαϊδουριών της «Daily Express», δηλώνοντας με επιστολή του στην εφημερίδα ότι «ντρέπεται» για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τα ζώα οι κάτοικοι της περιοχής και ότι προσφέρει ένα αρκετά σημαντικό ποσό γι’ αυτό το σκοπό.
Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Χατζηιωάννου δεσμεύτηκε να προσφέρει στη Φιλοζωική Ενωση Σαντορίνης ετησίως το ποσό των 34.000 ευρώ, με στόχο το διπλασιασμό των ιατρικών εξετάσεων των ζώων και, επιπλέον, 1.400 ευρώ για κάθε γαϊδουράκι που σώζεται από τον βάναυσο ιδιοκτήτη του και μεταφέρεται σε ένα πιο φιλικό περιβάλλον. Μια κίνηση που καλωσόρισε με ενθουσιασμό η πρόεδρος της ένωσης, Μαργαρίτα Βάλβη-Ρούσου.
«Πηγαίνω στη Σαντορίνη κάθε χρόνο από τότε που ήμουν παιδί και γνωρίζω πολύ καλά τη δύσκολη διαδρομή που καλούνται να εκτελέσουν καθημερινά τα γαϊδούρια. Προσωπικά, χρησιμοποιώ συνήθως το τελεφερίκ, όμως έχω κατέβει πολλές φορές και με τα πόδια το μονοπάτι αυτό και έχω δει πόσο υποφέρουν κάποια από αυτά τα ζώα», αναφέρει ο επιχειρηματίας στην επιστολή του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, αν και αντιλαμβάνεται πως η βόλτα με τα γαϊδουράκια αποτελεί παράδοση για το νησί, δεν είναι κάτι που προτιμά να κάνει ο ίδιος. «Ως Ελληνας ντρέπομαι που σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η πατρίδα μου, και εν έτει 2007 δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να προστατεύει αυτά τα ζώα από την κακοποίηση», προσθέτει.
Οπως παραδέχεται ακόμα ο Χατζηιωάννου, αν και σκεφτόταν σοβαρά να συμπεριλάβει τη Σαντορίνη ως προορισμό στις easyCruises του, απέρριψε την ιδέα όταν σκέφτηκε πως οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιών του θα προτιμούσαν τα γαϊδουράκια ως μεταφορικό μέσο. «Είδα με τα μάτια μου τα πλήθη που αποβιβάζονται από άλλα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να ανεβαίνουν στα γαϊδούρια.
Φαίνεται, μάλιστα, πως κάποια κρουαζιερόπλοια πουλάνε στους επιβάτες τους εισιτήρια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη μεταφορά τους με τα ζώα», εξηγεί κλείνοντας.
Τί λέει ο δήμαρχος
Για τις μεγάλες προσπάθειες του δήμου προκειμένου να προστατευτούν τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης μίλησε στην «Espresso» ο δήμαρχος του νησιού, Αγγελος Ρούσσος. Οπως μας είπε, ο δήμος έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη φροντίδα των συμπαθέστατων τετραπόδων: «Εχει φτιαχτεί κάποιος στάβλος, για να μην είναι τα ζώα κάτω από τον ήλιο, και τώρα επιχειρούμε να τους φτιάξουμε και ένα στέγαστρο. Επίσης, με την κτηνίατρο, την κ. Μαργαρίτα Βάλβη, έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα στείρωσης και προστασίας τους».
Ο κ. Ρούσσος ανέφερε ότι στη Σαντορίνη δεν υπάρχουν πλέον γαϊδούρια στη μέση του δρόμου, όπως άλλοτε, ούτε αδέσποτα σκυλιά. Αναφορικά με τα γαϊδούρια που κουβαλούν τουρίστες στις πλάτες τους τα καλοκαίρια, ο ίδιος τόνισε ότι είναι κάτι που υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων: «Πάντως, δεν νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα βασανίζουν».
Ο ίδιος, επίσης, σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας «Daily Express», η οποία αναφέρει ότι ο δήμαρχος όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα είπε «δεν μιλώ για γαϊδούρια», τόνισε: «Ουδέποτε μου έχει ζητηθεί να σχολιάσω το θέμα ούτε έχει έρθει σε επικοινωνία μαζί μου κάποιος από τη συγκεκριμένη εφημερίδα». Τέλος, για ένα ένθετο του ίδιου δημοσιεύματος με τίτλο «Πώς να ξεσπάσετε το θυμό σας», που από κάτω αναγράφει το όνομα του δημάρχου και το τηλέφωνο του δημαρχείου, ο κ. Ρούσσος τόνισε: «Για οδηγίες και τυχόν παράπονα, έχω προσλάβει στο δήμο τον κ. Δημήτρη Σιγάλα, ζωοτέχνη, δηλαδή ειδικό επιστήμονα για τα ζώα».
Ε. ΠΑΠ