Tα δελφίνια, τα οποία θεωρούνται το δεύτερο εξυπνότερο πλάσμα στον πλανήτη, μαθαίνουν πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως το να περπατούν με την ουρά τους, και αυτή η νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβάλει στη διάσωση του είδους από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Οι επιστήμονες λένε ότι ένα δελφίνι που έμαθε το πολύπλοκα κόλπα κατά την αιχμαλωσία του, τα έχει διδάξει σε εννέα από τους φίλους και την οικογένειά του από τη στιγμή που απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον.
Αυτό το γεγονός δείχνει πως το δελφίνι είναι ικανό να μαθαίνει ανθρώπινα κόλπα σε άλλα δελφίνια χωρίς τη βοήθεια ενός εκπαιδευτή.
Η δεξιότητα αυτή επιτρέπει στα δελφίνια να υιοθετούν νέες συμπεριφορές γρηγορότερα, δίνοντάς τους το πλεονέκτημα να κάνουν ταχείες αλλαγές στο περιβάλλον τους που πλήττεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η έρευνα προέρχεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Exeter και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Διατήρησης Δελφινιών και Φαλαινών.
Αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία του δελφινιού με το όνομα Billie – ενός δελφινιού που διασώθηκε από αιχμαλωσία τον Ιανουάριο του 1988.
Ο Billie βρισκόταν υπό αιχμαλωσία στην Αδελαΐδα για αρκετές εβδομάδες, σε ένα μέρος όπου έμαθε πώς να περπατάει με την ουρά του, παρακολουθώντας τα άλλα δελφίνια με τα οποία συστεγαζόταν.
Το “κόλπο”, το οποίο το κάνει να “στέκεται” όρθιο στην ουρά του και να τρέχει προς τα πίσω, είναι κοινό σε όλες τις επιδείξεις με δελφίνια και σπάνια παρατηρείται στην άγρια φύση.
Μετά την απελευθέρωσή του πίσω στη φύση, ο Billie συνέχισε να κάνει το κόλπο μέχρι το 2011 ενώ μέχρι τότε, εννέα άλλα δελφίνια το έμαθαν από εκείνον, σύμφωνα με τη νέα έρευνα.
Η συχνότητα της συνήθειας μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι το 2014 μόνο δύο δελφίνια τη συνέχισαν.
Το εν λόγω κόλπο φαίνεται πως τείνει πλέον να εξαφανιστεί, λένε οι ερευνητές, αλλά το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει πως η ικανότητα των δελφινιών να μιμούνται διάφορες πρακτικές και κόλπα μπορεί να τους βοηθήσει στον αγώνα τους να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι νέες πρακτικές συλλογής τροφής θα μπορούσαν γρήγορα να εξαπλωθούν μεταξύ των δελφινιών, καθώς αλλάζει το περιβάλλον κατά τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Δρ. Mike Bossley, ερευνητής φαλαινών και δελφινιών και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Ήξερα την ιστορία του Billie και μπόρεσα να παρακολουθήσω τη συμπεριφορά του και των άλλων δελφινιών γύρω του για μεγάλο χρονικό διάστημα.”
“Αυτό μου επέτρεψε να παρατηρήσω ότι το περπάτημα με την ουρά εξαπλώθηκε αρχικά ανάμεσα στα δελφίνια που ήταν σε αιχμαλωσία.”
Ο Δρ. Luke Rendell από το Πανεπιστήμιο του St Andrews, πρόσθεσε ότι η μελέτη έδωσε μια «αποκαλυπτική εικόνα» στο ρόλο της μίμησης μεταξύ των δελφινιών.
Η συγγραφέας Philippa Brakes δήλωσε ότι η ικανότητα μίμησης σε άγρια δελφίνια έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διατήρηση του είδους τους.
“Η κατανόηση περισσότερων σχετικά με την μετάδοση συμπεριφοράς θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε πώς τα δελφίνια μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους.”