Ένα εστιατόριο στην Αλβανία έχει εντάξει στο μενού του κρέας από αρκούδα. Αυτό, όσο απίστευτο και να φαίνεται, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι αρκούδες πυροβολούνται στα δάση και μεταφέρονται για φαγητό. Κάτι φυσικά που είναι παράνομο, καθώς το ζώο ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Αυτή μάλιστα είναι η πρώτη φορά που σερβίρεται στην Ευρώπη το συγκεκριμένο ζώο για φαγητό.
Όμως δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Στη χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ξεφύγει και το παράνομο trafficking ζώων της άγριας ζωής. Αρκούδες, αρπακτικά πουλιά, μαϊμούδες και άλλα τέτοια ζώα πωλούνται παράνομα σε διάφορα μέρη της χώρας. Ποιοι είναι οι αποδέκτες του παράνομου εμπορίου; Κυρίως εστιατόρια που τα σερβίρουν για φαγητό ή εστιατόρια και ξενοδοχεία που τα έχουν ως εκθέματα. Κλεισμένα δηλαδή σε άθλια μικρά κλουβιά, έξω από το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο, για να τα βλέπουν οι πελάτες.
Το διαδικτυακό The Dodo πριν από μερικά χρόνια είχε αναφερθεί σε ένα συμβάν διάσωσης μια αρκούδας, με το όνομα Tomi, από εθελοντές της οργάνωσης Four Paws.
O δύστυχος Tomi βρισκόταν σε ένα απίστευτα μικρό κλουβί, έξω από ένα εστιατόριο βόρεια των Τυράννων, και αποτελούσε ατραξιόν στους επισκέπτες. Ήταν μάλιστα μεγαλωμένος στο κλουβί από μωρό. Όταν διεσώθη από τους εθελοντές, δεν μπορούσε καθόλου να περπατήσει. Ούτε καν να κουνηθεί.
Ο Tommy στη φυλακή του
Η γνωστή φιλοζωική οργάνωση Four Paws βρήκε επίσης μετά από έρευνα δυο παράνομα sites στην Αλβανία που πουλάνε καφέ αρκούδες, είδος προστατευόμενο.
Και άλλα όμως απάνθρωπα συμβαίνουν στη χώρα, όπως το να δένουν διάφορα ζώα, αλεπούδες, αρκούδες, λύκους, κουκουβάγιες, και να τα περιφέρουν ως ατραξιόν σε διάφορα μέρη, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία που είπαμε πιο πάνω αλλά και αλλού. Και οι τουρίστες δυστυχώς, στην πλειοψηφία τους, φωτογραφίζονται με αυτά, ποζάροντας περήφανοι για όλο αυτό.
Πόσο πωλούνται τώρα αυτά στο διαδίκτυο; Οι τιμές είναι ανάλογα με το ζώο. Για έναν λύκο, για παράδειγμα, πρέπει να δώσεις 500 περίπου ευρώ ενώ για μια μαϊμού καπουτσίνο 750 ευρώ.
Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν αυτά τα ζώα και όσο υπάρχουν επίσης άνθρωποι που διασκεδάζουν με μια αρκούδα εγκλωβισμένη για όλη της τη ζωή σε ένα κλουβί, τίποτα δεν θα αλλάξει. Οι αγριότητες αυτές θα συνεχίζονται. Και κάποιοι φυσικά θα βγάζουν κέρδος από αυτές. Μόνο όταν γυρίσουμε την πλάτη στην όλη αυτή παρακμή, ίσως γίνει κάτι.
Μυρτώ Τζώρτζου, [email protected]
Πληροφορίες από Independent.
Αρκούδα που κρατείται σε ξενοδοχείο για να χρησιμοποιείται ως ατραξιόν, κάτι που είναι δυστυχώς σύνηθες στην Αλβανία (Four Paws )
Φωτογραφίες: Four Paws
Πηγή: pet pet