Δείτε ΠΩΣ ήταν η Πρώτη Έκδοση από 13 Αντικείμενα που Χρησιμοποιούμε Καθημερινά και θα Τραβάτε τα Μαλλιά σας! - Fanpage

Δείτε ΠΩΣ ήταν η Πρώτη Έκδοση από 13 Αντικείμενα που Χρησιμοποιούμε Καθημερινά και θα Τραβάτε τα Μαλλιά σας!

Τα πάντα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Κάθε μέρα, ο κόσμος μας εμπλουτίζεται με νέες τεχνολογίες, καθημερινά αντικείμενα προσφέρουν νέες λειτουργίες και αναπάντεχες προσθήκες. Πολλές φορές μάλιστα, δυσκολευόμαστε να φανταστούμε πώς έμοιαζαν τα πράγματα όταν πρωτοεφευρέθηκαν.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά εκπληκτικά παραδείγματα του πόσο απλοποιεί και αλλάζει την καθημερινότητά μας η τεχνολογική πρόοδος.

Τηλεοράσεις

1

Η πρώτη μαζική παραγωγή τηλεοράσεων, πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία το 1934. Ένα μεγάλο ξύλινο κουτί με μία μικροσκοπική οθόνη και θολή εικόνα, στοίχιζε περίπου 380 ευρώ τότε, που ισοδυναμούν με 5.950 σήμερα. Όλο αυτό μας φαίνεται απίστευτο, ειδικά όταν κοιτάμε τις υπερβολικά λεπτές πλάσμα τηλεοράσεις, με την τεράστια οθόνη σήμερα, που μπορούμε να αγοράσουμε από κάθε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών.

Γυαλιά ηλίου

2

Τα πρώτα γυαλιά ηλίου δεν είχαν στόχο την προστασία μας από τον ήλιο, αλλά από αυτό που αποκαλούσαν «τύφλωση χιονιού». Οι κάτοικοι του μακρινού Βορρά τα κατασκεύαζαν από ξύλο, κόκαλα ή άλλα αδιαφανή υλικά, αφήνοντας στενές σχισμές για τα μάτια: αυτό βοηθούσε στην ορατότητα, όταν οι χιονισμένες επιφάνειες γίνονταν εκτυφλωτικά αντανακλαστικές. Σήμερα, τα γυαλιά ηλίου δεν είναι μόνο ένα μέσο προστασίας, αλλά και ένα αξεσουάρ με μεγάλη γκάμα σχεδίων και χρωμάτων.

Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές

3

Για να απαθανατίσουμε μια όμορφη στιγμή με ψηφιακή διαύγεια, απλά πατάμε ένα κουμπί στο κινητό μας ή καταφεύγουμε στη μικρή και πολυχρηστική μας κάμερα. Όμως, το 1975, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευή 3,5 κιλών, συνοδευόμενη από μία συσκευή αναπαραγωγής κασετών. Η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μάλιστα, τροφοδοτούταν από 16 μπαταρίες.

Χαρτί τουαλέτας

4

Το χαρτί ξεκίνησε να χρησιμοποιείται για λόγους υγιεινής και καθαριότητας στην Κίνα, περίπου το 589. Όμως, το χαρτί τουαλέτας ξεκίνησε την παραγωγή του το 1857 (τότε, κοβόταν σε τετράγωνα και κυκλοφορούσε σε δέσμες). Όσον αφορά τα πρώτα ρολά, που έμοιαζαν πολύ με τα δικά μας, πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1880 στη Βρετανία. Εκείνον τον καιρό, τα ονόμαζαν «χάρτινα μπικουτί».

Πλυντήρια

5

Το πρώτο πλυντήριο πατενταρίστηκε το 1851. Μόνο αμυδρά θύμιζε τη σημερινή του μορφή και δούλευε μόνο χειρωνακτικά. Επίσης, τα τότε πλυντήρια ήταν πρώιμοι μηχανισμοί που μπορούσαν να πλύνουν 10-15 πουκάμισα τη φορά, αξιοποιώντας τη δύναμη 10 μουλαριών. Δεν είναι υπέροχο το ότι πια «ταΐζουμε» τα πλυντήριά μας ρεύμα και όχι σανό;

Κάλτσες

6

Οι κάλτσες πρωτοεμφανίστηκαν στην Αίγυπτο τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το παράξενο κενό ανάμεσα στα δάχτυλα, οφείλεται στο γεγονός ότι φορούσαν τις κάλτσες μέσα από τα σανδάλια. Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε τις ζωές μας χωρίς αυτό το αξεσουάρ. Αλλά ακόμα χειρότερα, φανταστείτε κάποιον να τις φορά με σανδάλια!

Τρυπάνια

7

Ένα πάτημα του κουμπιού και η δουλειά σας τελείωσε! Έτσι μοιάζει μια δουλειά με το τρυπάνι σήμερα. Όμως, πολύ πριν εφευρεθεί το ηλεκτρικό τρυπάνι στα μέσα του 19ου αιώνα, τα χειροκίνητα τρυπάνια χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ρώμη. Δεν υπάρχει αμφιβολία, χρειαζόταν τρομερή σωματική προσπάθεια για τη λειτουργία τους.

Ταμπόν

8

Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ταμπόν στην αρχαιότητα, αλλά αυτές οι παραλλαγές απείχαν πολύ από τα προϊόντα υγιεινής που βρίσκουμε σήμερα στα καταστήματα. Σε διάφορες κουλτούρες, τα ταμπόν κατασκευάζονταν από πάπυρο, μαλλί, χαρτί ή φτέρη και έπαιρνε μορφή με επιδέσμους. Τα σύγχρονα βαμβακερά ταμπόν, εφευρέθηκαν μόλις τη δεκαετία του 1930.

Σωσίβια

9

Το σωσίβιο είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους εξοπλισμούς διάσωσης παγκοσμίως. Όμως αυτό δεν ίσχυε πάντα. Στην αρχή του 20ου αιώνα, τα σωσίβια δεν ήταν καθόλου δημοφιλή, γιατί πίστευαν πως εμπόδιζαν την κίνηση. Αν κρίνουμε από τη φωτογραφία, μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί!

Πατίνια

10

Η πρώτη αναφορά των πατινιών χρονολογείται το 1743, όμως μετά βίας θύμιζαν τον σύγχρονο σχεδιασμό (βασικά, ήταν σχεδόν αδύνατο να τα χρησιμοποιήσει κανείς). Ούτε τα περισσότερα από τα μεταγενέστερα μοντέλα έδειξαν ιδιαίτερη βελτίωση. Τα πατίνια που χρησιμοποιούμε σήμερα, κατασκευάστηκαν μόλις τη δεκαετία του 1970 – για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των παικτών χόκεϊ, εκτός πάγου.

Κομπιουτεράκια

11

Τα πρώτα κομπιουτεράκια (γνωστά ως αριθμόμετρα), είχαν μόνο 4 λειτουργίες: πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό και διαίρεση. Η ποιότητα των υπολογισμών δεν εξαρτώταν από τη συσκευή, αλλά από την ακρίβεια του προσώπου που τους έκανε. Τα σημερινά κομπιουτεράκια είναι πολύ πιο απλά στη χρήση, πιο λειτουργικά και κυρίως, πολύ μικρότερα!

Ενδοεπικοινωνία μωρού

12

Οι σημερινές μαμάδες μπορούν να νιώθουν ασφάλεια, αφού ξέρουν ότι τα μωρά τους είναι καλά και ασφαλή, ακόμη και αν βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια. Όλα χάρη στην ενδοεπικοινωνία, που πλέον δεν έρχεται μόνο σε ήχο, αλλά και βίντεο. Δύο αιώνες νωρίτερα, χρησιμοποιούνταν πιο μεγάλες (και τρομακτικές θα λέγαμε) συσκευές, που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό.

Σκληρός δίσκος

13

60 χρόνια πριν, ο πρώτος σκληρός δίσκος παρουσιάστηκε στο κοινό. Ζύγιζε πάνω από 6,4 τόνους και είχε μνήμη μόλις 5 MB. Σήμερα, ακόμη και τα πιο απλά κινητά, που ζυγίζουν 350 γραμμάρια, μπορούν να αποθηκεύσουν τα 10πλάσια δεδομένα!

Credit: Adme

Αφήστε το σχόλιο σας: