Αγιάσος: 7.000 πιστοί περπατούν 25 χλμ. για να προσκυνήσουν την Παναγία! - Fanpage

Αγιάσος: 7.000 πιστοί περπατούν 25 χλμ. για να προσκυνήσουν την Παναγία!

Χιλιάδες προσκυνητές διανύουν σήμερα με τα πόδια τη διαδρομή Μυτιλήνη-Αγιάσος (περίπου 25 χιλιόμετρα) ή πεζοπορούν από κάθε άλλο σημείο του νησιού, προκειμένου να προσκυνήσουν την αρχαία εικόνα της Παναγιάς Σιών στο προσκύνημα της Παναγιάς στην ορεινή κωμόπολη του νησιού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπολογίζεται ότι θα πεζοπορήσουν περί τα 7.000 άτομα, ενώ θα ξεπεράσουν τις 50.000 οι προσκυνητές του Δεκαπενταύγουστου συνολικά. Ανάμεσά τους και πολλοί Τούρκοι που βρίσκονται στο νησί γιορτάζοντας του «κουρμπαν μπαιράμ» που φέτος συμπίπτει με το Δεκαπενταύγουστο.

Η εικόνα της Παναγίας με το προσωνύμιο «Μήτηρ Θεού Αγία Σιών» θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά με πρώτες ύλες κατασκευής της το κερί και τη μαστίχα. Σύμφωνα με την παράδοση, στη Λέσβο έφτασε από τον Εφέσιο μοναχό Αγάθωνα, ο οποίος την μετέφερε την περίοδο της εικονομαχίας στις αρχές του 9ου μετά Χριστό αιώνα από την Έφεσο, περί το 803. Η εικόνα αυτή αποτέλεσε το επίκεντρο της κατασκευής του ναού αλλά και της δημιουργίας της κωμόπολης, η οποία ονομάζεται Αγιάσος, κατά παράφραση της Αγίας Σιών, που αναφέρεται ως προσωνύμιο της Παναγίας στην εικόνα.

Πηγή: newsbreak.gr

Αφήστε το σχόλιο σας: