Πάνδημη ήταν η συμμετοχή του λαού και στην φετινή πανήγυρη της Ιεράς Μονής Παναγίας κάτω Ξενιάς, επί την Αποδόσει της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Δημητριάδος: «Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, πλαισιωμένος από πλειάδα Κληρικών μας. Παρέστησαν οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος και Αθανάσιος Λιούπης, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Μαγνησίας κ. Βασίλειος Καραΐσκος και λοιποί εκπρόσωποι των Αρχών.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «το όνομα Παναγία Ξενιά παραπέμπει στην φιλοξενία, αφού η Παναγία μάς φιλοξενεί στο Μοναστήρι της και ελπίζουμε στην δική της φιλοξενία στην Βασιλεία των Ουρανών. Είναι εκείνη που φιλοξενήθηκε στα σπλάχνα της στείρας μητέρας Της, για να δείξει την σημασία της ελπίδος και της εμπιστοσύνης στο θέλημα του Θεού. Φιλοξενήθηκε στα Άγια των Αγίων, για να μάς διδάξει την ασφάλεια που παρέχει η ζωντανή Λατρεία στον Ναό του Θεού. Φιλοξενήθηκε υπό την στέγη του δικαίου Ιωσήφ, που επελέγη από τον Θεό για την προστασία Της. Η Ίδια φιλοξένησε τον Αρχάγγελο και διαλέχτηκε μαζί του σε έναν διάλογο ελευθερίας, όπου κατέθεσε την υποταγή της στο θέλημα του Θεού. Ήταν Εκείνη που δεν βρήκε φιλοξενία στην Βηθλεέμ και κατέφυγε σ’ ένα ταπεινό σπήλαιο, για να φανεί ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού έρχεται ταπεινός στην γη. Φιλοξένησε τους αγραυλούντες ποιμένες, τους μάγους από την Ανατολή. Έγινε πρόσφυγας και φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο. Φιλοξενήθηκε, με τον Υιό της, στον Γάμο της Κανά και συνέβαλε στο να παρατεθεί η χαρά και δίδαξε την αξία την υπακοής στον θέλημα του Θεού, που προκαλεί την χαρά του θαύματος. Αυτή η Παναγιά γίνεται το πρότυπο της φιλοξενίας όλων, μάς δίδαξε, με την προσευχή και την σιωπή Της, εργάστηκε για την πραγμάτωση της ενότητας, αυτής που βιώνουμε και απόψε στο Μοναστήρι Της. Έφθασε και στον Γολγοθά και κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να φθάσει ο Υιός της στην έσχατη ανθρώπινη ταπείνωση, στον θάνατο, που, όμως, έγινε εφαλτήριο της ζωής, αφού ο Άδης, δεν ήταν δυνατόν να κρατήσει υπό της φθοράς τον Αρχηγό της Ζωής. Ο Χριστός, από του Σταυρού, την κατέστησε Μητέρα του Μαθητού και Μάνα όλων μας, που μάς προστατεύει, μάς εμπνέει, μάς νουθετεί, πρεσβεύει για εμάς και μάς καλεί να την φιλοξενήσουμε στην καρδιά μας, κοινωνώντας, με τον τρόπο αυτόν, την Σωτηρία. Την ώρα της Κοιμήσεώς Της ο Κύριος ανταποδίδει την δική Της φιλοξενία, και την κρατά στην δική Του αγκαλιά και γίνεται η Κυρά του Παραδείσου, περιμένοντας όλους να βρεθούμε κοντά της…».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι η πάνδημη παρουσία όλων σ’ αυτό το πανηγύρι «είναι μια ακόμα απόδειξη ότι τούτος ο λαός δεν θα χαθεί ποτέ, γιατί θα έχει πάντοτε Στρατηγό την Παναγιά, Σωτήρα, Λυτρωτή και Ελπίδα τον Χριστό και καταφύγιο την ενοποιό Ορθόδοξη πίστη. Μπορεί το Μοναστήρι μας να τραυματίστηκε, αλλά πλέον μπορούμε να το δούμε και πάλι να επανέρχεται στην παλιά του δόξα. Οι εργασίες προοδεύουν και χαίρομαι να θαυμάζω το έργο που συντελείται μόνο με την δική σας συμβολή και αυτό είναι το θέλημά Της. Ίσως του χρόνου τέτοια μέρα, θα είμαστε σε θέση να δούμε τους πρώτους φιλοξενούμενους της Παναγιάς μας στο αποκατεστημένο και ανορθωμένο Μοναστήρι Της».
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Ιγνατίου, παρουσία μεγάλου πλήθους προσκυνητών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης. Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την ευλάβεια των προσκυνητών και την ενότητα όλων κάτω από την σκέπη της Παναγίας. Ευχαρίστησε την Γερόντισσα Νυμφοδώρα και την αδελφότητα της Μονής, για τον κόπο της Πανηγύρεως, όσο και τον χορό των ιεροψαλτών, που λάμπρυναν την πανήγυρη, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου κ. Ευσταθίου Γραμμένου».