Με οθωμανικό ξίφος στα χέρια ανέβηκε στον άμβωνα ο ανώτατος Ιμάμης - Fanpage

Με οθωμανικό ξίφος στα χέρια ανέβηκε στον άμβωνα ο ανώτατος Ιμάμης

Υποβασταζόμενος από ένα οθωμανικό ξίφος ανέβηκε στον άμβωνα της Αγίας Σοφίας ο ανώτατος ιμάμης και πρόεδρος της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς.

Σύμφωνα με την Diyanet TV, το σπαθί στο δεξί χέρι στην οθωμανική παράδοση συμβολίζει τον φόβο του εχθρού και το σπαθί που κρατείται στα αριστερά συμβολίζει την εμπιστοσύνη στον φίλο.Ο . Έρμπας κρατούσε το σπαθί και με τα δύο χέρια, και μερικές φορές μόνο με το αριστερό του χέρι.

Επίσης, στην παράδοση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δύο πράσινα πανό κρέμονται στον άμβωνα του τζαμιού ως σύμβολο της κατάκτησης, ενώ ένα ξίφος τοποθετείται στην είσοδο του άμβωνα.

Όπως επισημαίνει ο εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, κρύβει βαθύτατους συμβολισμούς και την εκπλήρωση των νεοοθωμανικών επιδιώξεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η λαχτάρα του εθνους μας που είχε γίνει βαθιά πληγή τελειώνει», είπε ο Αλί Ερμπάς στο κήρυγμά του, προσθέτοντας ότι «oι πόρτες του τζαμιου της Αγιάς Σοφιάς οπως και στα άλλα τζαμιά της χώρας θα είναι ανοιχτές για όλους τους υπηρέτες του Αλλάχ». Μάλιστα προειδοποίησε ότι «όσοι αγγίζουν τα θεμελιώδη αγαθά και τις αξίες είναι καταραμένοι».

Αφήστε το σχόλιο σας: