Περιφορά της εικόνας της Αγίας σοφίας στα γραφικά στενά του παλιού Ναυπλίου - Fanpage

Περιφορά της εικόνας της Αγίας σοφίας στα γραφικά στενά του παλιού Ναυπλίου

Εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδος, στον ανακαινισμένο βυζαντινό ιστορικό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η θεία λειτουργία Ιερουργούντος του αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομου Παπουλέση και του Ιερέως π. Διονυσίου Ταμπάκη. Μετά το πέρας ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής εικόνας στα γραφικά σοκάκια του Ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου.

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.

Κατά τη διάρκεια του εσπερινού ο Μητροπολίτης Αργολίδος χειροθέτησε σε οικονόμο – πνευματικό τον εφημέριο του Ι.Ν. Παναγίας Ναυπλίου π. Διονύσιο Ταμπάκη .

Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α’ Κορινθίους. 13:13).

Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Αφήστε το σχόλιο σας: