Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Ήταν επίσης, γνωστή με το όνομα Εφραθά. Ήταν μια άσημη αυτή πόλη 1.000 κατοίκων, μ’ ένα ένδοξο παρελθόν και ένα προσδοκώμενο μέλλον, αφού σύμφωνα με τις προφητείες η Βηθλεέμ θα ήταν ο τόπος γεννήσεως του Μεσσία.
Η Βηθλεέμ είναι η ιερή πόλη των απανταχού Χριστιανών, αφού εκεί σ’ ένα μικρό σπήλαιο γεννήθηκε ο Βασιλέως των Βασιλέων.
Η Βηθλεέμ, Αραβ. بيت لحم (Μπαΐτ-Λαμ), Εβρ. בית לחם (Μπέιτ-Λέχεμ, δηλ. «Οίκος Άρτου»), είναι πόλη που ανήκει στα εδάφη της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στον αρχαίο Ισραήλ υπήρχαν δύο πόλεις με το όνομα Βηθλεέμ. Η μία ανήκε στην εδαφική κληρονομία της φυλής Ζαβουλών ενώ η άλλη στην περιοχή της φυλής του Ιούδα που ονομαζόταν και Ιουδαία. Πολύ αργότερα συστάθηκαν με το όνομα «Βηθλεέμ» τρία Ιπποτικά Τάγματα (τα Βηθλεεμιτικά) χωρίς όμως να έχουν ιδιοκτησιακή σχέση με τον τόπο αυτό.
Η Βηθλεέμ υπήρξε πόλη του Ισραήλ, επονομαζόμενη άλλοτε Εφραθά (δηλ. «γόνιμος») ενώ σήμερα από τους Άραβες Μπέιτ-ουλ-λαμ (δηλ. «Οίκος Κρέατος») εκ της ανεπτυγμένης κτηνοτροφίας, απέχουσα 10 χλμ. ΝΝΔ της Ιερουσαλήμ και 110 χλμ. Ν. της Ναζαρέτ. Πατρίδα του γαιοκτήμονα Βοόζ και σύζυγος της Ρουθ, προγόνου του Δαβίδ, αλλά και τόπος γέννησης του Βασιλιά Δαβίδ. Σε αυτή την πόλη σύμφωνα με τις αφηγήσεις του Λουκά και του Ματθαίος στην Καινή Διαθήκη, γεννήθηκε σε φάτνη ο Ιησούς Χριστός.