ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ: Κοντά στα Καρούλια αλλά σε μεγαλύτερο υψόμετρο από αυτά, βρίσκονται τα Κατουνάκια που το τοπίο είναι πιο ήρεμο συγκριτικά με αυτό των Καρουλίων.
Η περιοχή αποτελείται από 22 ησυχαστήρια ανάμεσα στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης και των Καρουλίων ενώ το όνομα Κατουνάκια προέρχεται από μερικούς μοναχούς από την Αίγυπτο που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ.
Προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν μια ασκητικότητα παρόμοια με εκείνη της Αιγύπτου, αλλά οι πατέρες τους συμβούλεψαν ότι εδώ το κλίμα είναι πολύ πιο δύσκολο – ένα ψυχρότερο περιβάλλον με μεγάλη υγρασία και δυστυχώς, οι Αιγύπτιοι ασκητές δεν άκουσαν και πέθαναν σύντομα μετά.
Η Καλύβη του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη
Μετά από αυτούς, παρέμειναν οι μανδύες τους που ονομάζονται «κατούνι» και το Κατουνάκια είναι ο πληθυντικός: οι μικροί μανδύες ενώ είναι παγκοσμίως γνωστά χάρη στην ύπαρξη εδώ της οικίας αγιογραφίας των Δανιηλαίων, που ιδρύθηκε από τον Άγιο Δανιήλ τον Κατουνακιώτη, όταν πήγε εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα και σήμερα οι μοναχοί που κατοικούν εκεί ασχολούνται με την αγιογραφία και την ξυλογλυπτική.
Ο Εφραίμ Κατουνακιώτης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1912 στο Αμπελοχώρι Θηβών, πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης Παπανικήτας, η μητέρα του Βικτωρία και είχαν 4 παιδιά.
Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Αμπελοχώρι όμως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Θήβα για να διευκολύνουν τις σπουδές των παιδιών τους.
Ο Τάφος του Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη, στον περίβολο της Καλύβης του που τον έσκαψε ο ίδιος.
Μαθημένος να εκκλησιάζεται πολύ συχνά, συνδέθηκε νωρίς με μοναχούς και μοναχές, και άρχισε από κοσμικός ήδη να ζει ζωή σχεδόν καλογερική.
Ο Εφραίμ Κατουνακιώτης ήταν αλλεργικό άτομο με την ασθένειά του να εκδηλώνετε από δεκατεσσάρων ετών σαν σβώλοι άμμου στα μάτια και αργότερα εμφάνισε, μία σοβαρή εκζεματώδη κατάσταση στην άρθρωση του αστραγάλου.
Η μητέρα του αξιώθηκε να λάβει πληροφορία από τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο ότι το θέλημα του γιού της να γίνει μοναχός ήταν και θέλημα Θεού και πώς ο Ευάγγελος θα τιμήσει την μοναχική ζωή.
Αριστερά ο Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης και δεξιά ο Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1933, σε ηλικία 21 ετών, ο Ευάγγελος αποφάσισε να μονάσει και πήγε στην έρημο του Αγίου Όρους, στα Κατουνάκια, στο ησυχαστήριο του Οσίου Εφραίμ του Σύρου και υποτάχθηκε στην συνοδεία των Γεροντάδων Εφραίμ και Νικηφόρου, παλιών οικογενειακών γνωστών από την Θήβα.
Ένα εξάμηνο μετά την προσέλευσή του, εκάρη μικρόσχημος μοναχός με το όνομα Λογγίνος και το 1935 έγινε μεγαλόσχημος μοναχός από τον Γέροντά του Νικηφόρο και έλαβε το όνομα Εφραίμ ενώ τον επόμενο χρόνο χειροτονήθηκε ιερέας.
Ο Εφραίμ αφού πήρε την άδεια από τον Γέροντά του Νικηφόρο γνώρισε τον ξακουστό στο Άγιο Όρος μοναχό Γέροντα Ιωσήφ τον Σπηλαιώτη ή Ησυχαστή (1898 – 1959) και συνδέθηκε πνευματικά μαζί του ενώ του άσκησε καταλυτική επίδραση στην πορεία του νεαρού τότε μοναχού στην πνευματική ζωή.
Ο Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης
Το 1973 πέθανε ο ιερομόναχος Νικηφόρος και ο Εφραίμ μετά το 1980 συγκρότησε συνοδεία, τηρώντας την εντολή του Γέροντος Ιωσήφ να αποκτήσει συνοδεία μετά τον θάνατο του Νικηφόρου.
Το προσωνύμιό του ήταν «ο χαρισματούχος υποτακτικός», λόγω της υπακοής που επέδειξε στον Γέροντα Νικηφόρο, έναν γέροντα πολύ σκληρό κατά γενική ομολογία.
Το 1996 ο Εφραίμ έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο πέφτοντας έτσι σε ακινησία και πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου (14 Φεβρουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο) του 1998 αφού έζησε στο Αγιο Όρος 65 χρόνια και τάφηκε στον περίβολο του κελιού του στα Κατουνάκια, σε τάφο που είχε ο ίδιος σκάψει με τα χέρια του.
Τον Οκτώβριο του 2019 κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα προβεί σύντομα στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Εφραίμ Κατουνακιώτου, κάτι που έγινε στις 9 Μαρτίου του 2020.
Η ημέρα εορτής του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη, ορίστηκε από την Εκκλησία μας, στις 27 Φεβρουαρίου.
Η κάρα του αγιορείτου γέροντος Εφραίμ του Κατουνακιώτη.
Πηγή: vimaorthodoxias.gr