Αγίου Πνεύματος: Μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία – Τι γιορτάζουμε σήμερα

Σημαντική ημέρα η σημερινή, καθώς αποκαλείται του Αγίου Πνεύματος. Σύμφωνα με την εκκλησία, εορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα. Τι συμβολίζει η σημερινή ημέρα;

 Τι γιορτάζουμε σήμερα

Του Αγίου Πνεύματος εορτάζεται η εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Ιησού Χριστού, υπό τη μορφή φωτιάς. Το Άγιο Πνεύμα ήταν σαν φλόγα επάνω από τα κεφάλια τους. Το συγκεκριμένο γεγονός έλαβε χώρα 50 ημέρες μετά την Ανάστασή του Χριστού και δέκα μέρες μετά την ανάληψή του.

Η γιορτή της Αγίας Τριάδας αποτελεί γιορτή της Πεντηκοστής. Με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος γίνεται γνωστό πως ο Θεός είναι Τριαδικός. Είναι γνωστό πως η Κυριακή αποτελεί ημέρα της καθόδου του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο, γιατί γιορτάζουμε ξεχωριστά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος;

Η Πεντηκοστή αποτελεί την τελευταία εορτή από πλευράς αναπλάσεως και ανακαινίσεως του ανθρώπου. Αυτό είναι γνωστό από τον ιερό υμνογράφο, ο οποίος αναφέρει: «Την μεθέορτον πιστοί και τελευταίαν εορτήν εορτάσωμεν φαιδρώς, αύτη εστί Πεντηκοστή, επαγγελίας συμπλήρωσις και προθεσμία».

Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, 10 μέρες μετά την Ανάληψη και 50 μέρες μετά το Πάσχα, οι 12 Απόστολοι είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σπίτι που βρισκόταν στα Ιεροσόλυμα. Μια δυνατή βροντή ακούστηκε ξαφνικά στον ουρανό. 12 γλώσσες που έμοιαζαν με φωτιά κατέβηκαν στο σπίτι και στάθηκαν πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων.

Ο λόγος που το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε με την μορφή φωτιάς ήθελε να δείξει πως η Αγία Τριάδα είναι ένα και ομοούσια και επίσης πως το κήρυγμα των Αποστόλων από εκείνη την στιγμή θα είχε διπλή ενέργεια. Όπως ακριβώς και η φωτιά. Να φωτίσει τους πιστούς και να παραδίδει τους άπιστους στο πυρ.

Εκείνη την ημέρα είναι η εβραϊκή γιορτή της Πεντηκοστής. Ημέρα που εορτάζεται η παράδοση των Δέκα Εντολών στον Μωυσή στο Όρος Σινά. Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος εκπλήρωσε την υπόσχεση που είχε δώσει ο Χριστός στους μαθητές του πριν την Ανάληψη.

Μετά την επιφοίτηση βγήκαν από το σπίτι και άρχισαν να κηρύττουν στους Ιουδαίους, μιλώντας στον καθένα στη γλώσσα του «για τα θαυμαστά έργα του Θεού». Ύστερα από το κήρυγμα του Απόστολου Πέτρου, εκείνη την ημέρα βαφτίστηκαν 3.000 νέοι πιστοί. Από το τότε το Άγιο Πνεύμα είναι δίπλα στους πιστούς και βοηθάει τους ανθρώπους να γνωρίσουν τον Θεό ώστε να αγωνιστούν για τη Σωτηρία της ψυχής τους.

 Γιατί πέφτει πάντα Δευτέρα

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Πως αναφέρεται στο Συναξάρι της ημέρας:

«Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, Κυριακῇ ὀγδόῃ ἀπὸ τοῦ Πάσχα, τὴν ἁγίαν Πεντηκοστὴν ἑορτάζομεν.

Στίχοι

Πνοῇ βιαίᾳ γλωσσοπυρσεύτως νέμει,

Χριστὸς τὸ θεῖον Πνεῦμα τοῖς Ἀποστόλοις.

Ἐκκέχυται μεγάλῳ ἑνὶ ἤματι Πνεῦμ’ ἁλιεῦσι.

Ταῖς τῶν ἁγίων Ἀποστόλων πρεσβείαις, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν».

Τη Δευτέρα εορτάζεται πάλι η Αγία Τριάς. Ο Τριαδικός Θεός δεν μπορεί ποτέ να χωρισθεί από ένα πρόσωπο. Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας τίμησαν το Άγιο Πνεύμα. Όρισαν να τα γιορτάζουμε και κατά την Πεντηκοστή, αλλά και ξεχωριστά τη Δευτέρα.

Το συγκεκριμένο υπόμνημα του Συναξαρίου, αναφέρει:

«Τη αύτη ήμερα, Δευτέρα της Πεντηκοστής, αυτό το Πανάγιον και ζωοποιόν και παντοδύναμον εορτάζομεν Πνεύμα, τον ένα της Τριάδος Θεόν, το ομότιμον και ομοούσιον και ομόδοξον τω Πατρί και τω Υίω.

Πᾶσα πνοή, δόξαζε Πνεῦμα Κυρίου,

Δι’ οὗ πονηρῶν πνευμάτων φροῦδα θράση.

Τῇ ἐπιφοιτήσει τοῦ ἁγίου Πνεύματος, πρεσβείαις τῶν Ἀποστόλων σου, Χριστὲ ὁ Θεός, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν».

Related posts

Εκεί βρίσκεται σήμερα το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού – Κι όμως το έχουμε στην Ελλάδα και το ξέρουν ελάχιστοι

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα από όλη την Ελλάδα – Η πρώτη Λαμπρή, η “Έγερση” του φίλου του Χριστού, οι υποψήφιες νύφες

Διώχνει μακριά κάθε κακό: Αυτή είναι η πιο ισχυρή προσευχή του Αγίου Όρους, να τη λες συνέχεια όπου & αν είσαι