Τα θαύματα πάντα προκαλούσαν την σκέψη, αλλά και τα βαθύτερα αισθήματα των ανθρώπων. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί, παρά μόνο μέσω της πίστης. Όπως στο χωριό Βούνενα του Νομού Θεσσαλίας όπου πλήθος πιστών από Ελλάδα και εξωτερικό προσέρχονται να προσκυνήσουν εκεί που μαρτύρησε ο Άγιος Νικόλαος και ρέει κόκκινο υγρό από τις φτελιές.
Το χωριό που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τη Λάρισα συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, καθώς όπως δηλώνουν στελέχη της εκκλησίας και κάτοικοι είναι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει στα δέντρα της περιοχής ενώ υποστηρίζουν πως μέχρι και το Χημείο του Κράτους επιβεβαιώσε πως στο κόκκινο υγρό εντοπίζονται στοιχεία ανθρώπινου αίματος.
Σύμφωνα με τον ιερέα του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου «εν Βουνένοις» πατήρ Τιμόθεου Μπατέλη που μίλησε στη «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»: «ευλαβείς Χριστιανοί που το γνωρίζουν, και από το εξωτερικό, έρχονται και σε τρύπες στο δέντρο τοποθετούν σωλήνα που ρουφά το υγρό. Συγκεντρώνουν μέσα σε μπουκάλια ή μαζεύουν με βαμβάκι το άφθονο τρεχούμενο θαυμαστό «αίμα», για να το μοιράσουν σαν ευλογία στους γνωστούς τους».
Όπως δηλώνει ο π. Τιμόθεος, το «αίμα» είναι ρευστό και βαθύ σε υγρή κατάσταση και όχι σε ρητινώδη. Οταν το «αίμα» χρησιμοποιείται με πίστη, εμπιστοσύνη και προσευχή στον Άγιο και Οσιομάρτυρα, σύμφωνα με τον ιερέα, έχει ιαματικές ιδιότητες και επιτελεί θαύματα, ιδίως σε πάσχοντες από καρκίνο, δερματικές και άλλες παθήσεις.
Μια συγκλονιστική ιστορία αποκάλυψε ο π. Τιμόθεος στη «Κιβωτό της Ορθοδοξίας». Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Την Καθαρά Δευτέρα είχε έρθει να προσκυνήσει μια οικογένεια από τα Γρεβενά, μα όσο και αν προσευχόταν δεν έβγαζε κάποιο αίμα το δέντρο. Αντίθετα, ένα μικρό κοριτσάκι εκείνη την ημέρα παρακαλούσε τον πατέρα του, ο οποίος δεν πολυπίστευε…, να το αφήσει να πάει να μαζέψει αίμα από ένα δέντρο. Πράγματι, το άφησε και το αίμα έτρεχε άφθονο… Μόλις το είδε με τα μάτια του, τα ’χασε…». «Όλα είναι θέμα πίστης και θέλησης».
Για τους σκεπτικιστές ο ιερέας δήλωσε πως ύστερα από εξέταση που έγινε στο Χημείο του Κράτους, στέλνοντας το «αίμα» του Αγίου, έλαβαν την απάντηση ότι «όντως αυτό το κόκκινο υγρό περιέχει στοιχεία γνήσια και αληθινά ανθρώπινου αίματος και ότι δεν μπορεί να καταταχτεί σε κάποια γνωστή ομάδα αίματος».
Το προσκύνημα ανήκει στην Iερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κύριλλος Β΄ είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναπαλαίωση και ανάδειξη του προσκυνήματος.
Τί είχε συμβεί στο σημείο
Κατά την παράδοση, στο σημείο όπου βρίσκονται τα δέντρα που «αιμορραγούν» έχυσε το αίμα του μαρτυρικά τόσο ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος ή ο «εν Βουνένοις» όσο και αρκετοί άλλοι Χριστιανοί που δολοφονήθηκαν από τους Αβάρους το 720 επειδή δεν θέλησαν να αρνηθούν την πίστη τους.
Από τότε τόσο το δέντρο που μαρτύρησε ο Άγιος όσο και κάποια από τα γύρω, στα οποία σκοτώθηκαν οι υπόλοιποι Χριστιανοί, βγάζουν αυτό το κόκκινο υγρό.
Ο Οσιομάρτυς Νικόλαος κατόρθωσε να διαφύγει τη μανία των Αράβων. Εγκαταλείποντας τις επαρχίες της Λαρίσης και του Τυρνάβου, έφθασε στα ενδότερα της Θεσσαλίας, στα μέρη της Καρδίτσας, όπου βρίσκεται το χωριό Βούναινα, στο οποίο κατοικούσαν ασκητές και αναχωρητές.
Εκεί βρήκε κατάλληλο τόπο για να ασκητέψει: ένα φυσικό σπήλαιο, που καλυπτόταν από μια βελανιδιά. Οι διώκτες του τον εντόπισαν, τον έδεσαν σε ένα δένδρο και τον λόγχευαν με τη δική του λόγχη.
Η μνήμη του Αγίου Νικολάου του νέου τιμάται στις 9 Μαΐου.