Τα απίθανα Υποθαλάσσια Πλωτά Τούνελ που Κατασκευάζονται στα Νορβηγικά Φιόρδ, Υπόσχονται να σας Κόψουν την Ανάσα!

This floating underwater tunnel in Norway could save half a day in travel time The small Nordic country has announced plans to spend a reported $25 billion on a fully submerged, floating tunnel beneath the Sognefjord, a body of water more than 4,000 feet deep and 3,000 feet wide. It would be the first of its kind in the world, and could cut cross-country travel times from 21 hours down to less than 11.

H Νορβηγία είναι γνωστή για μερικές από τις πιο όμορφες διαδρομές στον κόσμο. Ακολουθώντας τον Ε39, ο οποίος διασχίζει την δυτική ακτή της χώρας από το Kristiansand μέχρι Trondheim, θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα των διάσημων νορβηγικών φιόρδ. Αν και η θέα είναι μοναδική, η διαδρομή διαρκεί 21 ώρες .

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν αντί για τα φέρι που μεταφέρουν τον κόσμο σε κάποια σημεία της διαδρομής αυτής υπήρχαν πλωτά τούνελ.

Τα υποβρύχια περάσματα θα τοποθετηθούν ανάμεσα σε αρκετά φιορδ μέχρι το 2035 και θα κοστίσουν $25 δισεκατομμύρια. Υπολογίζεται ότι θα μειώσουν το ταξίδι από το Kristiansand μέχρι το Trondheim στο μισό. Αυτή την στιγμή, τα κομμάτια γης ανάμεσα στα φιόρδ ενώνονται μέσω φέρι, γιατί η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και τα νερά πολύ βαθιά για κανονικές γέφυρες.

Μια μελέτη που έγινε το 2012 από την Νορβηγική Αρχή Διοίκησης Δημόσιων Δρόμων αποκάλυψε ότι τα υπόγεια τούνελ είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενωθούν τα φιορδ. Τα πρώτα τούνελ προτάθηκαν για το Sognefjord, το οποίο θα ενώσει το Oppedal με το Lavik.

Στο Sognefjord υπάρχει ένα φέρι που εξυπηρετεί την απόσταση ανάμεσα στα δύο χωριά και κάνει 20 λεπτά. Το προτεινόμενο τούνελ θα αποτελείται από δύο τσιμεντένιους σωλήνες μήκους 1220 μέτρων, έναν για κάθε κατεύθυνση και θα ενώνονται μεταξύ τους και με το βραχώδες υπόστρωμα.

Θα κρέμονται περίπου 20-30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα πλοία. Κάθε σωλήνας θα έχει χώρο για δύο λωρίδες – μία για ταξιδιώτες και μία για έκτακτα περιστατικά και έργα, σύμφωνα με τις προτάσεις.

Θα είναι σχεδιασμένοι για να αντέχουν τις κινήσεις της παλίρροιας καθώς και τον πάγο και το κρύο. Αφού θα βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια, καιρικά φαινόμενα όπως ο αέρας και τα κύματα δεν θα τους επηρεάζουν. Το βάθος στο οποίο βρίσκονται θα ελέγχεται από μια σειρά πλωτήρων στην επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτοί οι πλωτήρες θα βρίσκονται σε απόσταση ο ένας από τον άλλο, για να περνάνε τα πλοία – κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού γίνονται συχνά ναυτικές ασκήσεις στην περιοχή. Μόλις εγκριθούν τα σχέδια, τα τούνελ θα χρειαστούν 7-9 χρόνια για να κατασκευαστούν, αν και πρέπει να ολοκληρωθούν ακόμη κάποιες γεωλογικές έρευνες.

Η Arianna Minoretti, αρχιμηχανικός, είπε: “Αυτή η σύνδεση σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα χρειάζεται να περιμένει το ελικόπτερο για να πάει στο νοσοκομείο.”

Επίσης, το τοπίο θα παραμείνει άθικτο, για όσους θέλουν να απολαύσουν την γραφική αυτή διαδρομή.

Πώς σας φαίνεται;

Credit: dailymail.co.uk

Related posts

Ευρωεκλογές 2024: “Βοηθήστε μας..” Λαρισαίοι πήγαν να ψηφίσουν και κλείστηκαν στο ασανσέρ (video)

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση