Τον γύρο της τηλεόρασης και του Διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ημέρες η είδηση πως ένα μικρό αγόρι από την Ελλάδα σταμάτησε ξαφνικά να μεγαλώνει.
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις όταν και άλλα παιδιά, σε μια κίνηση συμπαράστασης προς τον νεαρό μαθητή και σε μια προσπάθεια να κινήσουν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, άρχισαν να γίνονται -το ένα μετά το άλλο- μέρος του κινήματος «σταματώ να μεγαλώνω».
Το αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει έχει προκαλέσει αίσθηση, ειδικότερα από τη στιγμή που έγιναν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους πήρε αυτή την απόφαση. Και αυτό διότι ο μικρός αυτός ήρωας, πήρε την πρωτοβουλία να ορθώσει το ανάστημά του και να σταματήσει να μεγαλώνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κόσμο στον οποίο μεγαλώνει και απαιτώντας ένα καλύτερο αύριο. Για την ακρίβεια, όπως ο ίδιος ο μικρός δήλωσε, δεν θέλει να μεγαλώσει σε έναν κόσμο που πνίγεται στο πλαστικό και πετάει τρόφιμα! Και αυτή ακριβώς φαίνεται πως είναι η στάση ζωής της πλειονότητας των παιδιών και των νέων της νέας γενιάς, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.
Τα καλά νέα είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, ο κόσμος «άκουσε» τον νεαρό που σταμάτησε να μεγαλώνει. Το hashtag #kaliteroavrio έχει ήδη κατακλύσει τα social media, ενώ λαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια να γίνει ο κόσμος στον οποίο ζούμε καλύτερος, όχι με λόγια αλλά με πράξεις.
Η ευθύνη που πρέπει όλοι να αναλάβουμε
Η ιστορία με το παιδί που σταμάτησε να μεγαλώνει, κάνει πράγματι τον γύρο του Διαδικτύου, έχοντας προκαλέσει μεγάλη αίσθηση μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Η αλήθεια είναι όμως, ότι αποτελεί μέρος μιας άκρως σημαντικής καμπάνιας της Lidl Ελλάς, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει, τόσο όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τον περιορισμό της σπάταλης του φαγητού. Και τα κατάφερε.
Μπορεί το αγόρι που πρωταγωνιστεί στην ομολογουμένως συγκινητική και γεμάτη έμπνευση τηλεοπτική ταινία που ακολουθεί να μην σταμάτησε στην πραγματικότητα να μεγαλώνει όμως, είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι νέοι -και δη εκείνοι οι οποίοι ανήκουν στη Generation Z- εμφανίζουν έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις αναφορικά με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ασκούν πιέσεις και αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να αφυπνίσουν τους ενήλικες και να τους πείσουν πως ήρθε η ώρα να αρχίσει -επιτέλους- να προχωρά η κοινωνία μας στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, μέσα από καινοτόμες ενέργειες και πρωτοποριακές δράσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τα στοιχεία που αφυπνίζουν και οι πράξεις που κάνουν τη διαφορά
Η μικρή και εντυπωσιακή τηλεοπτική ταινία με το αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει, ήταν από μόνη της αρκετή για να κάνει τον καθένα μας να προβληματιστεί. Το γεγονός πως από τις 26 Ιανουαρίου -όταν και κυκλοφόρησε- μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει στο YouTube χιλιάδες προβολές, σίγουρα αποδεικνύει τη δυναμική του.
Στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο και εν έτει 2020 όμως, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στους αριθμούς οι οποίοι πραγματικά κάνουν τη διαφορά και μπορούν να μας παρακινήσουν να γίνουμε και εμείς μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την προστασία του πλανήτη και τον περιορισμό του food waste.
Βλέπετε, στην πραγματικότητα, το να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού και τη σπατάλη των τροφίμων σε καθημερινό επίπεδο, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζει. Η Lidl Ελλάς το κάνει εδώ και καιρό, μέσα από μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες.
Ναι, ήταν η πρώτη αλυσίδα σουπερμάρκετ η οποία κατήργησε πρώτη και οριστικά όλα τα πλαστικά μιας χρήσης από τα καταστήματά της. Δεν έκανε όμως, μόνο αυτό. Από την κατάργηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης πέρασε στη μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες ιδιωτικής ετικέτας και από την εγκατάσταση εννέα κέντρων ανταποδοτικής ανακύκλωσης προχώρησε σε δράσεις που στοχεύουν να περιορίσουν την «παραγωγή» σπατάλης τροφίμων.
Οι αριθμοί που «μιλούν» από μόνοι τους
Στην περίπτωση της Lidl Ελλάς, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Το ίδιο και οι πράξεις. Αξίζει απλώς να σημειώσουμε ότι για να περιορίσει τη σπατάλη τροφίμων, η εταιρεία πραγματοποιεί ορθολογικές παραγγελίες και παράγει μόνο όσα χρειάζονται προς κατανάλωση. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί ζωϊκά υποπροϊόντα μετατρέποντάς τα σε βιοαέριο, λίπασμα και ζωοτροφές, ενώ περιορίζει τη σπατάλη τροφίμων με μειωμένες τιμές έως και -30% στα κοντόληκτα προϊόντα καθώς και με τη συνεχή προσφορά προϊόντων της σε οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Όσον αφορά στον περιορισμό της χρήσης πλαστικού, να υπογραμμίσουμε πως από το 2017, η Lidl Ελλάς, έχει χρησιμοποιήσει 842 τόνους λιγότερο πλαστικό επειδή πρώτη από όλους κατήργησε τις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης τεσσάρων λεπτών και 475 τόνους λιγότερο πλαστικό επειδή κατήργησε την περιμετρική σακούλα στις συσκευασίες των χαρτικών στην παλέτα. Μάλιστα, κάθε χρόνο χρησιμοποιεί 65 τόνους λιγότερο πλαστικό επειδή μείωσε το πάχος στα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού και 42 τόνους λιγότερο πλαστικό επειδή μείωσε το βάρος στο καπάκι του εμφιαλωμένου νερού!
Μπορεί, λοιπόν, το αγόρι να μην σταμάτησε ποτέ να μεγαλώνει αλλά, αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά μας θέλουν να μεγαλώσουν σε ένα αύριο γεμάτο πλαστικό και σε έναν κόσμο όπου τα τρόφιμα καταλήγουν σε κάδους απορριμμάτων, την ώρα που άνθρωποι γύρω μας πεινούν και ο πλανήτης «υποφέρει».
Ας πάρουμε τη σκυτάλη από τον μικρό, τηλεοπτικό αυτόν ήρωα που μας ενέπνευσε και ας προχωρήσουμε στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, δημιουργώντας έναν κόσμο που δεν ρυπαίνει καθημερινά, που δεν σπαταλά, που δεν αδιαφορεί για το πώς μεγαλώνουν τα παιδιά. Ας κάνουμε εμείς την αρχή και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλοι!
Ναι, είμαστε στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Το «λένε» τα νούμερα και οι πράξεις.
#kaliteroavrio