Ένας ελέφαντας που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δεμένος σε ναό έκανε τα πρώτα του βήματα χωρίς δεσμά μετά από μισό αιώνα. Ο Gajraj ήταν ελέφαντας ναού για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και είχε άσχημα αποστήματα και μερική τύφλωση πριν σωθεί.
Κρατούνταν σαν τουριστική ατραξιόν σε ναό στην Satara της Ινδίας. Του είχαν κόψει τις άκρες των χαυλιοδόντων και είχε ανοιχτές πληγές στα σημεία όπου οι αλυσίδες έσφιγγαν τα πόδια του.
Οι ελέφαντες που κρατούνται σε ναούς είναι αιχμάλωτα ζώα που έχουν πιαστεί παράνομα σε μικρή ηλικία και αναγκάζονται να μένουν σε χώρους λατρείας όπου συμμετέχουν σε τελετές και διασκεδάζουν τους τουρίστες.
Ο Gajraj πιάστηκε όταν ήταν μικρός, τον χτυπούσαν και τον έδεσαν σε ένα σημείο στον ινδουιστικό ναό Yami Devi στο Aundh. Βρισκόταν εκεί 58 χρόνια.
Η ιδιοκτήτρια του, η βασίλισσα του Aundh, είχε πειστεί να τον ελευθερώσει, αλλά η 12μελής ομάδα διάσωσης του Gajraj, η οποία αποτελούνταν από κτηνιάτρους, οδηγούς, μηχανικούς και εκπαιδευτές ζώων, χρειάστηκε αστυνομική συνοδεία όταν έφτασε την Τετάρτη. Στην αρχή, οι χωρικοί άρχισαν να τον αποχαιρετούν, αλλά γρήγορα η ατμόσφαιρα έγινε άσχημη.
Ένα πλήθος 500 ατόμων μπλόκαρε τον δρόμο και επιτέθηκε στην ομάδα με πέτρες. «Υπήρχε πολύ δράμα και θυμός, καθώς πλησιάζαμε», είπε ο Kartick Satyanarayan από το Wildlife SOS. «Ο ελέφαντας αναστατώθηκε από το θορυβώδες πλήθος. Γιατί να μην θέλουν οι ντόπιοι να σωθεί; Είναι σύμβολο.»
Από εδώ και πέρα θα λάβει γηριατρική φροντίδα για τις υπόλοιπες μέρες του. Από τότε που τον έσωσαν, απολαμβάνει τα μπάνια με χώμα και καταβροχθίζει φρούτα στο νέο του σπίτι, στο Mathura.
Ο Gajraj μεταφέρθηκε στο Κέντρο Φροντίδας και Προστασίας Ελεφάντων του Wildlife SOS, όπου οι εθελοντές τράβηξαν βίντεο της στιγμής που έφτασε και έβγαλε έξω την προβοσκίδα του για να μυρίσει το καινούριο του σπίτι.
Ο Kartick Satyanarayan, συνιδρυτής του Wildlife SOS, είπε: «O Gajraj δέχτηκε αμέσως το νέο περιβάλλον, τρώει φρούτα και του αρέσουν τα μπάνια με χώμα.»
Ο κτηνίατρος Dr. Yaduraj Khadpekar πρόσθεσε: «Ξεκίνησε την θεραπεία του με το που μπήκε στο ασθενοφόρο. Βγάλαμε το πύων από τα αποστήματα του. Ήταν ήρεμος και συνεργάσιμος.»
Ο ελέφαντας σώθηκε από την αστυνομία και το δασαρχείο στις 14 Ιουνίου και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο καινούριο του σπίτι.
Ο Wasim Akram, διευθυντής του Wildlife SOS, είπε: «Βεβαιωθήκαμε ότι ο Gajraj ήταν άνετος και ενυδατωμένος κατά την διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού. Του δίναμε φαγητό και τον κάναμε μπάνιο. Επίσης, κάναμε πολλές στάσεις για να ξεκουραστεί.»
Τα μέλη του Save The Asian Elephants είπαν ότι ο Gajraj φαινόταν πως ήταν σε άσχημη κατάσταση και υπέφερε πνευματικά όσο ήταν αιχμάλωτος.
Ο διευθύνων σύμβουλος Duncan McNair είπε: «Αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν ένα κακοποιημένο, τραυματισμένο και άρρωστο ζώο σε άσχημη σωματική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση.» Τα έξοδα της φροντίδας του Gajraj έχει αναλάβει το Wildlife SOS.
Credit: dailymail.co.uk