Δείτε τι συμβαίνει όταν κάνετε κρακ στα δάχτυλα σας και γιατί πρέπει να το σταματήσετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Μερικοί όταν νιώθουν ότι οι αρθρώσεις τους έχουν πιαστεί «κάνουν κρακ» στα δάχτυλα τους ώστε να μπορούν να νιώσουν ότι μπορούν πάλι να λειτουργούν. Για να το πετύχουν αυτό συνηθίζουν να τραβάνε τα δάχτυλα τους, μέχρι να ακουστεί ο γνωστός ήχος «κρακ».

Άλλοι πάλι κάνουν μια σφιχτή γροθιά ή λυγίζουν τα δάχτυλα τους προς τα πίσω. Υπάρχουν κιόλας άτομα που το κάνουν τόσο έντονο που νομίζουν ότι θέλουν να ξεριζώσουν τα δάχτυλα τους. Και βέβαια δεν σταματάνε μέχρι να ακούσουν το κρακ.

Είπαμε μερικοί το κάνουν για να νιώσουν ανακούφιση και όλοι το κάνουν από νευρικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ήχος αυτός ακούγεται.

Υπάρχει λοιπόν ένας μακροχρόνιος μύθος, που λέει, ότι, αν κάνετε το γνωστό “κρακ” στις αρθρώσεις των δαχτύλων σας, τότε μπορεί μελλοντικά να προκαλέσετε σοβαρά προβλήματα στα χέρια σας.

Ο ήχος σίγουρα κάνει κάποιους ανθρώπους να πιστεύουν αυτόν το μύθο, αλλά τι είναι ακριβώς αυτό που δημιουργεί αυτό τον ήχο και είναι στ’ αλήθεια κακό για την υγεία σας;

Τίποτα στο σώμα μας δεν γίνεται τυχαία και σίγουρα και αυτό το απλό κρακ κάτι εξυπηρετεί.

Ο λόγος, λοιπόν, που ακούγεται αυτός το ήχος είναι γιατί όταν τραβάμε τα δάχτυλα μας, ασκείτε τάση στον χώρο αυτό μεταξύ των οστών. Αυτή η κίνηση δημιουργεί αρνητική πίεση, όπως ένα κενό αέρος, η οποία περνάει στο αρθρικό υγρό και δημιουργεί φυσαλίδες, οι οποίες στη συνέχεια καταρρέουν (σκάνε), και ο ήχος που ακούτε είναι ο ήχος από αυτές τις φυσαλίδες.

Για να επαναλάβετε την όλη διαδικασία πρέπει να περιμένετε περίπου 20 λεπτά, ώστε το αέριο να επανεμφανιστεί στο υγρό. Αυτό γίνεται γιατί οι αρθρώσεις πρέπει να φτάσουν στο σωστό επίπεδο αρθρικού υγρού ώστε να σχηματιστούν πάλι φυσαλίδες ώστε να ξανακάνει «κρακ». Ίσως αυτό συμβαίνει για να μην καταστραφούν οι χόνδροι μεταξύ των αρθρώσεων.

Υπάρχουν παρενέργειες στις αρθρώσεις;

Καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει συνδέσει άμεσα αυτήν τη συνήθεια με την εκδήλωση αρθρίτιδας. Ακόμα όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο και οι επιστήμονες ακόμα το ψάχνουν. Σημαντικό ρόλο όμως παίζει πόσο συχνά το κάνεις και όχι αν τελικά το κάνεις.

Άλλωστε μια μελέτη του 1990 επάνω σε 300 ανθρώπους, έδειξε ότι όταν αυτή συνήθεια γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει οίδημα και μειωμένη δύναμη της λαβής, αλλά ακόμα και αυτό, δεν έχει επιβεβαιωθεί από οποιαδήποτε επόμενη επιστημονική έρευνα.

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα;

Πως όμως καταλήξαμε να μιλάμε για αρθρώσεις και για αρθρίτιδα; Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που έχουν ήδη αρθρίτιδα, στις αρθρώσεις τους έχει ραγίσει ο χόνδρος της επιφάνειας των αρθρώσεων έχει καταστραφεί. Όμως αυτό δεν αποτελεί την απόδειξη ότι η αρθρίτιδα συνδέεται με το κρακ. Ένας τρόπος για να καταστραφεί ο χόντρος στις αρθρώσεις μας είναι να τραυματιστούμε την ώρα που το κάνουμε.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη αρθρίτιδας αλλά οι βασικές κατηγορίες είναι δύο: η φλεγμονώδης αρθρίτιδα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η εκφυλιστική αρθρίτιδα, πιο γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα. Οι αιτίες δεν είναι πλήρως καθορισμένες, ωστόσο, οι έρευνες εστιάζουν στην αποσαφήνιση των μηχανισμών που οδηγούν σε αυτές τις ασθένειες.

Σε γενικές γραμμές όμως, μια γενετική προδιάθεση είναι πολύ πιθανό να οδηγεί και στις δύο μορφές αρθρίτιδας. Πιο συγκεκριμένα, για την φλεγμονώδη αρθρίτιδα, πιθανά αίτια θεωρούνται οι άγνωστοι εξωγενείς περιβαλλοντικοί παράγοντες, ενώ στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, ως «ένοχοι» εικάζονται η γήρανση και η υπερβολική καταπόνηση, που ενδεχομένως να επιταχύνουν τις βλάβες στις αρθρώσεις.

Αν κάποιος πάσχει από αρθρίτιδα, μπορεί η συνήθεια να «σπάει» τα δάχτυλά του να επιδεινώσει την υγεία των αρθρώσεών του;

Όχι. Ωστόσο, θεωρητικά το σκάσιμο της άρθρωσης σε ασθενείς με αδύναμες ή κατεστραμμένες αρθρώσεις λόγω αρθρίτιδας, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει ευκολότερα σε τραυματισμό συνδέσμων ή σε οξύ τραύμα στις αρθρώσεις.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τι συμβαίνει στις αρθρώσεις ενός παιδιού και ενός ενήλικα;

Όχι, αλλά η τακτική αυτή κίνηση έχει συνδεθεί με «αλλοιώσεις» του δέρματος στην περιοχή των ενώσεων στις γυναίκες.

Οπως φαίνεται, δηλαδή, οι περισσότεροι ορθοπεδικοί συμφωνούν ότι εάν δεν αισθάνεστε πόνο όταν κάνετε “κρακ” στις αρθρώσεις σας, τότε δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε για κάτι και μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε εφόσον το επιθυμείτε.

Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα «αν το σπάσιμο των δαχτύλων είναι επιβλαβές για τις αρθρώσεις». Ωστόσο, σε αυτό που καταλήγουν οι περισσότερες είναι ότι η συνήθεια αυτή δεν οδηγεί σε αρθρίτιδα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ασθενέστερη πρόσφυση.

Από την άλλη βέβαια, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα ποσοστό 7% των ανθρώπων που έχουν αυτή τη συνήθεια, ενδεχομένως να παρουσίασαν βλάβες στην περιοχή του χόνδρου, κάτι που οι ειδικοί επικαλούνται προκειμένου να εξηγήσουν γιατί είναι πολύ απίθανο το «κρακ» να προκαλεί όντως αρθρίτιδα. Το ίδιο ποσοστό, σύμφωνα με τις έρευνες μπορεί να παρουσιάσει άλλα προβλήματα αλλά όχι σοβαρού μεγέθους.

Ως εκ τούτου, η κίνηση αυτή δεν συνιστάται, διότι μπορεί να προκαλέσει κάποια έστω και περιορισμένη ζημιά, αλλά δεν είναι μια ακραία συνήθεια, η οποία θα πρέπει απαραίτητα να αποφεύγεται.

Γενικά πάντως καλό θα ήταν να μην το κάνουμε συνεχώς γιατί μπορεί επίσης να γίνει πολύ ενοχλητικό για κάποιον που είναι δίπλα μας. Ακόμη κάποιοι μπορεί να το βρίσκουν και αρκετά ανατριχιαστικό.

Δείτε στο ενδιαφέρον βίντεο που ακολουθεί κάποιες απαντήσεις σε μερικά από τα παραπάνω ερωτήματα:

Related posts

Χαλάνδρι: Πάρκαρε στη μέση του δρόμου και προκάλεσε χαμό

Ευρωεκλογές 2024: “Βοηθήστε μας..” Λαρισαίοι πήγαν να ψηφίσουν και κλείστηκαν στο ασανσέρ (video)

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;