Εικόνες Σοκ: Οι φαβέλες της Apple… Πού κοιμούνται αυτοί που μας φτιάχνουν τα αγαπημένα μας iphone;

Apple dorms for Amy Marley Women's Dormitories at Pegatron Shanghai for iPhone Workers

Αυτό το είναι το θλιβερό συγκρότημα της εστίας όπου, σε αυτές τις σοκαριστικά αφιλόξενες συνθήκες, ζούσαν υπάλληλοι του εργοστασίου, οι οποίοι παρήγαγαν ακριβά προϊόντα της Apple.

Οι τοίχοι των κοινών μπάνιων είναι γεμάτοι μούχλα και τα μικροσκοπικά, λιτά δωμάτια είναι γεμάτα άδεια κρεβάτια.

To MailOnline εξασφάλισε αποκλειστική πρόσβαση στα τέσσερα κτίρια τα οποία στέγαζαν οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι εργάζονταν για τον εξωτερικό συνεργάτη της Apple, την Pegatron, μέχρι που εγκαταλείφθηκαν βιαστικά μόλις 8 εβδομάδες πριν.

6 χιλιάδες υπάλληλοι ζούσαν στις εστίες όταν η παραγωγή του iPhone 6 είχε φτάσει στην κορυφή, αλλά μετά την Κινέζικη Πρωτοχρονιά τον Φεβρουάριο περίπου 1.000 υπάλληλοι ενημερώθηκαν ότι δεν χρειαζόταν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στις εστίες του κυρίως συγκροτήματος του εργοστασίου.

Η έξοδος από τα κτίρια του Kangqiao Road East στην Σαγκάη προσφέρει μια σπάνια και συναρπαστική ματιά στις λιτές συνθήκες ζωής του προσωπικού του κολοσσού ηλεκτρονικών συσκευών Pegatron από την Ταϊβαν, οι υπάλληλοι του οποίου δουλεύουν σε εξαντλητικές 12ωρες βάρδιες και υπολογίζεται ότι παράγουν περίπου τα μισά από τα iPhone 6 του κόσμου.

Η Apple και η Pegatron πρόσφατα επέτρεψαν στις κάμερες να μπουν στο εργοστάσιο iPhone στην Σαγκάη ως απάντηση για τα χρόνια κατηγοριών ότι το προσωπικό τους δούλευε εξαντλητικά πολλές ώρες για λίγα χρήματα.

Αλλά δεν περιελάμβανε πρόσβαση στις εστίες όπου ζουν χιλιάδες εργάτες. Με βασικό μισθό κάτω από 315 ευρώ το μήνα για 6 εξουθενωτικές εβδομάδες με επιπλέον 253 αν δούλευαν υπερωρίες, σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι είναι μετανάστες από τις πιο φτωχιές επαρχίες της Κίνας και ζουν όλο το χρόνο στις θλιβερές αυτές εστίες.

Το Mail Online επισκέφτηκε τις εστίες στο Kangqiao Road East στα προάστια της Σαγκάης όπου ζούσαν οι υπάλληλοι της Pegatron μέχρι τον Φεβρουάριο. 4 κτίρια με το όνομα Huei Yang είναι κλειστά, ενώ μία εστία παραμένει ακόμη σε χρήση.

Μέσα στα απόκοσμα εγκαταλελειμμένα κτίρια, το MailOnline βρήκε δωμάτιο με ως και 12 κρεβάτια για καθένα από τα οποία οι εργάτες χρεώνονταν με περίπου 20 ευρώ το μήνα, τα οποία κρατούνταν από τον μισθό τους. Η Pegatron επέμενε να μένουν ως 8 εργάτες σε κάθε δωμάτιο.

Ακόμα και τώρα που είναι άδεια τα κτίρια, δεν υπάρχει χώρος στα δωμάτια για κάτι παραπάνω από τα κρεβάτια και τα μεταλλικά ντουλαπάκια των εργατών. Δεν υπάρχουν βρύσες ή τουαλέτες σε κανένα από τα δωμάτια.

Κάθε όροφος από τα τετραώροφα κτίρια έχει περίπου 50 δωμάτια και ένα κοινό μπάνιο όπου οι εργάτες πλένονταν μαζί με άλλα 20 άτομα, ελέγχοντας το νερό με το πόδι με τη βοήθεια ενός πεντάλ.

Παρόμοιες είναι και οι κοινές τουαλέτες σε κάθε όροφο όπου οι θάλαμοι είναι τοποθετημένοι πάνω από σωλήνες αποχέτευσης, ο οποίοι απλώνονται κατά μήκος της τουαλέτας, και οι νιπτήρες οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην σειρά.

Στις γωνίες από μερικές τουαλέτες και διαδρόμου υπήρχαν λακκούβες με πράσινο, βρόμικο νερό. Μέσα στο κτίριο, οι τοίχοι ήταν μουχλιασμένοι και ξεφλουδισμένοι σε σημεία με χειρόγραφα μηνύματα τα οποία μετέφεραν τους κανόνες στους εργάτες.

Οι εστίες των ανδρών και των γυναικών ήταν αυστηρά διαχωρισμένες με έναν ψηλό φράχτη με κλειδαριά, ο οποίος χωρίζει τους χώρους απλώματος ρούχων στην ταράτσα των κτιρίων. Σε ολόκληρο το κτίριο υπάρχουν πολλές ενδείξεις της σκληρής ζωής των εργατών εκεί.

Υπάρχει μια θλιβερή σειρά φωτογραφιών από το αγόρι μιας κοπέλας από τις γυναικείες εστίες κρατάει ένα λουλούδι. Στην σκάλα υπάρχουν πεταμένα πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα και ένας σωρός από στρώματα τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τα κρεβάτια των υπαλλήλων.

Έξω, ανάμεσα στις εστίες υπάρχουν σειρές ολόκληρες με τα υπάρχοντα των εργατών, όπως βαλίτσες και απορρυπαντικά ρούχων.

Τα καταστήματα από όπου ψώνιζαν οι εργάτες, όπως καφέ, σούπερ μάρκετ, ακόμα και ένα κατάστημα με προϊόντα Apple, είναι κλειστά με τα προϊόντα ακόμα στα ράφια μαζί με τις τιμές τους, λες και το συγκρότημα εγκαταλείφθηκε εν μία νυκτί.

Υπάρχουν ηλεκτρονικά σημεία ελέγχου των καρτών των υπαλλήλων για να ελέγχεται η είσοδος και η έξοδος του από το εργοστάσιο και για να παραμένουν έξω όσοι δεν είχαν πρόσβαση.

«Υπήρχαν 6.000 εργάτες εδώ στην ακμή του, αλλά οι παραγγελίες της Apple έχουν πέσει τα τελευταία δύο χρόνια κι έτσι η εταιρία αποφάσισε να κλείσει όλο το συγκρότημα με τις εστίες εδώ»
Η Pegatron παραδέχτηκε ότι οι συνθήκες στις εστίες είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους κανονισμούς της Apple.

Η Apple αναφέρει σε ένα γράμμα του Jeff Williams, επικεφαλής της Αναφοράς Προόδου Υπευθυνότητας Προμηθευτών για το 2016: «Στην Apple, δεσμευόμαστε για την εξασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού όλων όσων βρίσκονται στην αλυσίδα προμηθειών μας.

Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά για να θέσει τον πήχη πιο ψηλά κάθε χρόνο βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας, παρέχοντας ευκαιρίες εκπαίδευσης, πιέζοντας για υψηλότερο επίπεδο ζωής και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Τον Απρίλιο η Apple ανακοίνωσε ότι πούλησε 16% λιγότερα iPhone από την ίδια περίοδο το 2015 και ότι έβγαλε 15% λιγότερο κέρδος. Τα iPhone αποτελούν περίπου τα 2/3 των εσόδων της εταιρίας.

Η Pegatron – η οποία μοιράζεται την παραγωγή iPhone μαζί με τον κολοσσό ηλεκτρονικών Foxconn – απασχολεί ακόμη πάνω από 50.000 οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι ζουν σε 6 κτίρια εστιών μέσα στο κυρίως συγκρότημα του εργοστασίου και γύρω από αυτό.

Ένας μυστικός ερευνητής από το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας βίωσε από πρώτο χέρι την διαμονή στις εστίες αυτές, φτιάχνοντας μητρικές κάρτες συστήματος στην γραμμή παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών της Apple.

Ο 28χρονος, ο οποίος πέρασε 10 μέρες στο συγκρότημα τον περασμένο Σεπτέμβρη, είπε στο MailOnline: «Οι εστίες ήταν απαίσιες. Υπήρχαν 12 εργάτες σε κάθε μικρό δωμάτιο χωρίς τουαλέτα και νιπτήρα. Υπήρχαν εκατοντάδες εργάτες σε κάθε όροφο, αλλά μόνο ένας χώρος με τουαλέτες και μπάνια σε κάθε όροφο.

Το πρωί, ή στο τέλος της ημέρας, οι εργάτες έκαναν ουρές για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες και να κάνουν μπάνιο»

Ο ερευνητής είπε ότι οι χώροι ήταν βρόμικοι, δεν προσέφεραν καθόλου ιδιωτικότητα και δεν υπήρχε τρόπος να χαλαρώσεις μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς με αξιοπρέπεια σαν άνθρωπος. Λέει ότι πολλοί εργάτες παραιτούνταν καθημερινά, όχι λόγω της δουλειάς ή του ωραρίου, αλλά λόγω των συνθηκών ζωής στις εστίες.

Ο ερευνητής υπολόγισε ότι σε κάθε όροφο μπορούσαν να μείνουν περίπου 602 άτομα, αλλά υπήρχαν μόλις 30 τουαλέτες, 30 μπάνια και 50 νιπτήρες σε κάθε όροφο. Περίπου οι μισές τουαλέτες δεν λειτουργούσαν, άρα έμενε μια τουαλέτα για 40 άτομα.

Οι εστίες είχαν υγρασία και μούχλα και υπήρχε πρόβλημα με κοριούς στα κρεβάτια όσο ήταν ο ερευνητής εκεί. Αναφέρει ότι πολλοί εργάτες είχαν κόκκινα σημάδια πάνω τους.

Κάποιοι κουρασμένοι υπάλληλοι μίλησαν με τους δημοσιογράφους μετά την βάρδια τους μακριά από τα μάτια του προσωπικού ασφαλείας του εργοστασίου.

Ένας 28χρονος, ο οποίος εργάζεται στην Pegatron εδώ και 4 χρόνια και μένει σε εστίες στο κυρίως συγκρότημα, είπε ότι τα αφεντικά τους αντιμετωπίζουν σαν ρομπότ που τους φέρνουν χρήματα. Οι εργάτες τους φέρνουν μεγάλα κέρδη, ωστόσο χρεώνονται για τα δωμάτια τους, τα οποία μάλιστα φιλοξενούν 8 άτομα.

Ένα νεαρό ζευγάρι, το οποίο βρίσκεται στην Pegatron εδώ και 18 μήνες είπε ότι μετακόμισε από τις εστίες και νοίκιασε ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στο εργοστάσιο.

«Οι εστίες δεν είναι για τους ανθρώπους – μόνο για τα ζώα», δήλωσαν. Το κόστος ενοικίου εκτός των εστιών είναι σαφώς μεγαλύτερο, αλλά αξίζει, γιατί μπορούν να ζουν σαν άνθρωποι.

Ένας άλλος 25χρονος υπάλληλος είπε ότι το πρόβλημα στις εστίες εκτός του κυρίως συγκροτήματος δεν είναι η βρομιά και ο κόσμος, αλλά η εγκληματικότητα. Υπάρχει κόσμος από πολλές περιοχές και σε κάποια δωμάτια μένουν μαζί μέλη μιας συμμορίας.

Αυτοί κλέβουν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα από τους εργάτες, ακόμα και την ημέρα της πληρωμής, με αποτέλεσμα εκείνοι να μην έχουν χρήματα να περάσουν τον μήνα τους και να τρώνε από τα σκουπίδια.

Η Pegatron κατηγορήθηκε για την άθλια μεταχείριση των εργατών της στο εργοστάσιο της Σαγκάης στο 2014 από μία έρευνα του BBC. Η Apple είπε ότι διαφωνεί έντονα με τα συμπεράσματα του προγράμματος.

Σε απάντηση για την κριτική που δέχτηκε από το BBC και το Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας, η Pegatron κάλεσε δημοσιογράφους και φωτογράφους στο εργοστάσιο της στη Σαγκάη, αλλά δεν τους επέτρεψε να μπουν στις εστίες.

Αν και ο όγκος εργασίας φαίνεται να έχει πέσει, μια 28χρονη ενημερώθηκε ότι αναμένονται περισσότερες βάρδιες για τον επόμενο μήνα.

Μια 21χρονη είπε ότι τους ενημέρωσαν ότι θα υπάρξουν περισσότερες θέσεις διαθέσιμες για τους φίλους τους, αν ενδιαφέρονται, αλλά δεν έχει μάθει το λόγο.

Η κορύφωση των παραγγελιών ίσως οφείλεται στο iPhone 7 το οποίο αναμένεται να βγει τον Σεπτέμβριο. Η αποδοχή του από τον κόσμο μπορεί να καθορίσει αν οι εστίες στην Σαγκάη θα μείνουν εγκαταλελειμμένες τους επόμενους μήνες αλλά και χρόνια.

Η εργατική νομοθεσία της Κίνας δεν περιλαμβάνει διατάξεις όσον αφορά την διαμονή οικονομικών εργατών, αν και ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί όπως και για οποιοδήποτε κτίριο που νοικιάζεται.

Σε μια δήλωση της για τις εγκαταλελειμμένες εστίες, η Pegatron δήλωσε ότι η κατάσταση τους ήταν απαράδεκτη. Πρόσθεσε: «Οι εστίες αυτές δεν χρησιμοποιούνται από την Pegatron από τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες της αναφοράς δείχνουν μια κατάσταση απαράδεκτη, η οποία δεν συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας που ακολουθούμε πιστά και δεν ανταποκρίνεται στις τωρινές συνθήκες των εστιών μας.»

«Τα τελευταία χρόνια, χτίσαμε νέες και σύγχρονες εστίες στις εγκαταστάσεις μας και συνεχίζουμε να ανακαινίζουμε τις ήδη υπάρχουσες με στόχο να παρέχουμε ένα άνετο περιβάλλον στους υπαλλήλους μας. Επιτρέπονται ως και 8 άτομα στα δωμάτια και κάθε δωμάτιο είναι εξοπλισμένο με εγκαταστάσεις ελέγχου πυρκαγιάς σύμφωνα με τις εθνικές προδιαγραφές, κλιματισμό, ζεστό νερό 24 ώρες τη μέρα, υπηρεσίες ασφαλείας, δωρεάν ίντερνετ και υπηρεσίες καθαρισμού 6 μέρες τη βδομάδα. Επιπλέον, παρακολουθούμε στενά τους εργάτες μας έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν τις 60 ώρες εργασίας την βδομάδα».

«Η υγεία και η ασφάλεια των υπαλλήλων ήταν πάντα η πρώτη μας προτεραιότητα και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε εκείνους και να εξασφαλίζουμε τα πιο καινοτόμα στοιχεία για την καλύτερη ποιότητα ζωής, υγείας και ασφάλειας τους.»

Η Apple δεν γνώριζε αρχικά για την μετακίνηση των εργατών από τις εστίες Huei Yang και λέει ότι συνεχίζει να το ερευνά. Τόνισε, επίσης, την πρόοδο που έχει σημειώσει η εταιρία.

Από το 2008, 9,25 εκατομμύρια εργάτες έχουν εκπαιδευτεί πάνω στα δικαιώματα τους και πάνω από 1,4 εκατομμύρια έχουν συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Apple.

Credit: dailymail.co.uk

Related posts

Ευρωεκλογές 2024: “Βοηθήστε μας..” Λαρισαίοι πήγαν να ψηφίσουν και κλείστηκαν στο ασανσέρ (video)

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;

Έφερε τα Χριστούγεννα στις καρδιές μας: 10χρονο αγόρι με αυτισμό τραγουδάει σε σούπερ μάρκετ και γνωρίζει την αποθέωση