Δεκάδες φάλαινες στη κατακόκκινη θάλασσα, μάταια προσπαθούν να ξεφύγουν από τα χτυπήματα που δεν σταματούν… Καθώς οδηγούνται στα ρηχά, τα περιμένουν οι απάνθρωποι “κυνηγοί” με τα μαχαίρια τους.
Αφού πεθάνουν ή ακόμα και όταν σπαρταράνε, τις πιάνουν με γάτζους και σκοινιά και τα σέρνουν στην ακτή, όπου πλήθη ανθρώπων, πολλοί από αυτούς και παιδιά, έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν αυτό το αποτρόπαιο θέαμα. Το τραγικό είναι πως αυτές οι φάλαινες, θύματα της ανθρώπινης κτηνωδίας, βρίσκονται σε εκείνο το μέρος διότι δεν εγκαταλείπουν ποτέ κάποιο μέλος από το κοπάδι τους.
Μόλις εντοπίστηκε ένα κοπάδι, 25 βάρκες άρχισαν να το καταδιώκουν. Επί δύο ώρες προσπαθούσαν να τις οδηγήσουν προς την άκτη, στη παραλία Hvannasund, όπου τις περίμεναν οι υπόλοιποι. Από τις 200 φάλαινες, οι 120 σκοτώθηκαν.
Για όσους και όσες δεν το γνωρίζουν, οι συγκεκριμένες φάλαινες ονομάζονται Γλοβικέφαλοι και διακρίνονται από το παράξενο σχήμα του κεφαλιού τους, ενώ είναι γνωστές για το δέσιμο και τη συντροφικότητα που έχουν μεταξύ τους. Αυτά τα έξυπνα και περίεργα ζώα είναι, όπως και πολλές φάλαινες και δελφίνια, πολύ φωνητικά. Πρόωρη έρευνα αποκάλυψε ότι κοπάδια έχουν αναπτύξει τις δικές τους παραδόσεις, όπως συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και τα δικά τους φωνητικά καλέσματα. Τα νεογνά μέσα σε μια ομάδα σύντομα μαθαίνουν να μιμούνται τους ήχους από τους ενήλικες.
Η ανθρώποι των Νήσων Φερόε έχουν στη κουλτούρα τους από καιρό την φαλαινοθηρία. Όταν τα ζώα εντοπιστούν κοντά στην ακτή και οι συνθήκες είναι αρκετά καλές, σπεύδουν όλοι στη παραλία. Εκείνοι που παίρνουν μέρος σκοτώνουν τις φάλαινες κόβωντας τον νωτιαίο μυελό και τις αρτηρίες τους. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας μοιράζει το κρέας και το λίπος.
Κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων αιώνων, οι Νήσοι Φερόε σκοτώνουν κατά μέσο όρο 838 φάλαινες κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012.
Αλλά οι κάτοικοι των Νήσων Φερόε – που είναι ημι-αυτόνομοι από τη Δανία – εκνευρίζονται όταν τους επικρίνουν. Είναι μια μακρά παράδοση, αλλά το ότι κάτι συμβαίνει πολύ καιρό, δεν δικαιολογεί την βαρβαρότητα. Καιρός να εγκαταλειφθούν αυτά τα αιμοδιψή χόμπι.
Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι η δολοφονία των φαλαινών είναι βιώσιμη: οι αριθμοί τους είναι τέτοιοι ώστε οι θάνατοι αυτοί να μην απειλούν το είδος. Οι φάλαινες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απειλούμενο είδος, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την σφαγή τους. Ισχυρίζονται επίσης, ότι αυτή η δραστηριότητα είναι εντελώς νόμιμη. Η πτώση των αριθμών των φαλαινών οδήγησε σε μία διεθνή συμφωνία για τη φαλαινοθηρία το 1986, αλλά η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας εξακολουθεί να επιτρέπει κάποια είδη φαλαινοθηρίας με λόγο την “επιβίωση”. Σχετικά με τη νομιμότητα του κυνηγιού τους, οι νησιώτες αμφισβητούνται από την περιβαλλοντική οργάνωση Sea Shepherd.
“Η πιλοτική φαλαινοθηρία είναι παράνομη. Είναι παράνομο στην Ευρώπη, είναι παράνομο στη Δανία και ως εκ τούτου, είναι παράνομη και στις Νήσους Φερόε. Η Δανία ισχυρίζεται ότι είναι απόφαση των νησιών αν θα σταματήσει τη φαλαινοθηρία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια“, είπε ο Liesbeth Zegveld, δικηγόρος της Sea Shepherd. Ισχυρίζεται ότι η Δανία έχει τη νομική υποχρέωση να σταματήσει αυτό το βάρβαρο έθιμο.
Η οργάνωση ετοιμάζεται να προχωρήσει δικαστικά κατά του Βασιλείου της Δανίας, αμφισβητώντας τη νομιμότητα του κυνηγιού των φαλαινών. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή τακτικής, καθώς η Sea Shepherd είχε στείλει προηγουμένως ακτιβιστές να διαταράξουν το κυνήγι.
Η κυβέρνηση της Δανίας δεν θέλει να αποξενώσει τους Νήσους Φερόε, αλλά ούτε θέλουν μια πανευρωπαϊκή φήμη βαρβαρότητας. Εάν δεν μπορούν να κρατήσουν και τις δύο πλευρές ευχαριστημένες, κάτι που φαίνεται απίθανο, δεν πρόκειται να βρεθεί κάποια λύση.
Είναι καιρός όμως οι νησιώτες να βάλουν ένα τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα…
Credits: Daily Mail