Ο Μάθιου Γιούλντεν, ο οποίος εργάζεται στο Babbel, είναι σε θέση να μιλάει άπταιστα 9 γλώσσες (και ελληνικά) και να καταλαβαίνει «πάνω από μια ντουζίνα ακόμα». Ως εκ τούτου, είναι αρκετά αρμόδιος για να δώσει συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποιον στο ταξίδι του σε μια (οποιαδήποτε) ξένη γλώσσα.
1) Να ξέρετε γιατί το κάνετε: Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αν κάποιος δεν έχει συγκεκριμένο λόγο, είναι δύσκολο να διατηρήσει την ίδια ζέση για πολύ καιρό.
2) Βρείτε παρτενέρ: Ο Μάθιου και ο δίδυμος αδελφός του Μάικλ «έπιασαν» την πρώτη τους ξένη γλώσσα, τα ελληνικά, στα οκτώ. Βασικός λόγος για αυτό ήταν η… αδελφική κόντρα, με τον έναν να προσπαθεί να ξεπεράσει τον άλλον. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να έχει κανείς κάποιον με τον οποίο να μπορεί να μιλάει τη γλώσσα την οποία μαθαίνει.
3) Να μιλάτε μόνοι σας: Αν δεν έχετε κάποιον με τον οποίο να μιλήσετε, δεν είναι κακό να μιλάτε μόνοι σας. Κρατά νέες λέξεις και φράσεις «φρέσκες» και αυξάνει την αυτοπεποίθηση.
4) Να παραμένετε εστιασμένοι: Εάν σκοπός είναι εξαρχής να μπορείτε να συζητήσετε, είναι λιγότερο πιθανό να «χαθείτε». Άλλωστε, μαθαίνετε μια γλώσσα για να μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε, όχι για να μιλάτε μόνοι σας. Σκοπός πρέπει να είναι να μπορείτε να την χρησιμοποιείτε σε απλές, καθημερινές συνθήκες. «Δεν χρειάζεται να πάτε στο εξωτερικό, μπορείτε να πάτε σε ένα ελληνικό εστιατόριο στη γειτονιά και να παραγγείλετε στα ελληνικά».
5) Διασκεδάστε: Το να χρησιμοποιείτε τη νέα σας γλώσσα με οποιονδήποτε τρόπο είναι μια δημιουργική πράξη. Ο Μάθιου και ο αδελφός του εξάσκησαν τα ελληνικά τους γράφοντας και καταγράφοντας τραγούδια. Σκεφτείτε κάποιους διασκεδαστικούς τρόπους να εξασκήσετε τη γλώσσα που μαθαίνετε, ποιήματα, κόμικ, κ.α.
6) Να κάνετε σαν παιδί: Εννοώντας προσπαθήστε να μαθαίνετε όπως μαθαίνουν τα παιδιά, δηλαδή χωρίς προσωπικά «κολλήματα», με διάθεση για παιχνίδι με τη γλώσσα και χωρίς να έχετε πρόβλημα να κάνετε λάθη. Άλλωστε από τα λάθη μαθαίνουμε. Η αποτυχία δεν είναι «ταμπού» για τα παιδιά.
7) Αφήστε το «comfort zone», τη «ζώνη άνεσής» σας: Αν δεν έχετε πρόβλημα να κάνετε λάθη, αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να βρεθείτε σε αμήχανες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται ωραίο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθεί κάποιος. Μιλήστε σε ξένους στον δρόμο, ζητήστε οδηγίες, παραγγείλετε φαγητό, προσπαθήστε να πείτε ένα αστείο. Αυτό βοηθά στο να πλησιάσει κανείς στην αίσθηση που έχει κάποιος για τη μητρική του γλώσσα.
8) Ακούστε: Πρέπει να μάθετε να ακούτε πριν να μπορέσετε να μιλήσετε. Κάθε γλώσσα φαντάζει παράξενη την πρώτη φορά που την ακούτε, αλλά όσο εκτίθεστε σε αυτήν, τόσο πιο οικεία γίνεται, και άρα ευκολότερο να τη μιλήσει κάποιος καλά.
9) Δείτε άλλους να μιλάνε: Διαφορετικές γλώσσες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις από τη γλώσσα σας, τα χείλη και τον λαιμό σας. Παρακολουθήστε πώς κάνει κάποιος όταν λέει μια λέξη, και μετά προσπαθήστε να μιμηθείτε αυτόν τον ήχο. Η προφορά είναι τόσο «σωματική», όσο και διανοητική. Αν δεν μπορείτε να μιμηθείτε τον τρόπο με τον οποίο μιλάει κάποιος, τότε αρχίστε να παρακολουθείτε ταινίες σε αυτή τη γλώσσα.
10) «Βουτήξτε»: Ο Μάθιου συνιστά τη μαξιμαλιστική, «360 μοιρών» προσέγγιση- ανεξαρτήτως του τι μέθοδο έχετε επιλέξει, πρέπει να εξασκείστε κάθε μέρα.
[via]