Μεγάλη Απάτη Μέσω Διαδικτύου! Βγάζουν Εκατομμύρια, Πουλώντας Γυναικεία Φορέματα που…

Αν είστε γυναίκα και έχετε λογαριασμό στο Facebook, τότε ίσως έχετε δει μια διαφήμιση ξανά: ένα πανέμορφο φόρεμα από μια ιστοσελίδα που δεν έχετε ξανακούσει, μόλις για 12 ευρώ, ή μια άλλη απίστευτη προσφορά. Πιθανόν θα έχει μια σελίδα στο Facebook με εκατομμύρια like, μηδέν έως ελάχιστα παράπονα, και επαγγελματικά γραφικά παρουσιάζονται μοντέλα ή διάσημους σαν την Katy Perry. Οι δημοσιεύσεις της σελίδας συνδέονται με την ιστοσελίδα κάθε μερικές ώρες, και συνοδεύονται από φωτογραφίες γυναικών με στυλάτες εμφανίσεις. 

Αλλά θα καταλήξετε να έχετε ένα ρούχο που δεν θυμίζει τίποτα από όσα υπόσχονται οι φωτογραφίες. Χιλιάδες γυναίκες έχουν χάσει πολλά χρήματα από μια αφανή ομάδα Κινέζικων εταιρειών τα τελευταία χρόνια,  υπό την επωνυμία ονομάτων, όπως Zaful, SammyDress, DressLily, RoseGal, RoseWe, TideBuy, Choies, και RomWe.

Ενώ οι ιστοσελίδες και τα προϊόντα τους φαίνονται άγνωστα, τα χρηματικά ποσά που εμπλέκονται είναι τεράστια. Τουλάχιστον 8 από αυτά συνδέονται με μια ηλεκτρονική Κινέζικη εταιρεία που έβγαλε πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2014. Την ίδια χρονιά αγοράστηκε από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ένδυσης της Κίνας, από έναν από τους πιο πλούσιους άντρες της Κίνας.

Ενισχυμένα με κλεμμένες φωτογραφίες, επιθετική διαφήμιση, και εικόνες με πιστοποιητικά ασφαλείας, όπως το PayPal και η Norton Security, οι ιστοσελίδες τακτικά προσελκύουν καταναλωτές να αγοράσουν κατευθείαν από την Κίνα – και συχνά έχουν ελάχιστη ομοιότητα με τις διαφημιζόμενες φωτογραφίες των προϊόντων τους.

Αν και όταν οι παραγγελίες φτάσουν, οι αγοραστές αναφέρουν ότι είναι μεγέθη που χωράνε μόνο παιδιά, το χρώμα είναι ξεθωριασμένο, και είναι κατασκευασμένα από φτηνά υλικά. Μερικές φορές μυρίζουν χημικά. Η εξυπηρέτηση πελατών, συχνά με έδρα την Κίνα, σπάνια ανταποκρίνεται, ειδικά όταν έχει να κάνει με επιστροφές και αποζημίωση.

Τα νέα δεν είναι άγνωστα: Ενώ υπάρχουν κάποιοι ικανοποιημένοι πελάτες, ωστόσο υπάρχουν χιλιάδες παράπονα για τέτοιου είδους ιστοσελίδες. Έχουν δημιουργηθεί πολλαπλές ομάδες στο Facebook που προειδοποιούν τους μελλοντικούς καταναλωτές, και κάποια ιστοσελίδες έχουν προχωρήσει δοκιμάζοντας και ρούχα, βιώνοντας τα ίδια φτωχά αποτελέσματα.

Αλλά οι πωλητές συνεχίζουν να θριαμβεύουν, ειδικά στο Facebook, όπου η χαλαρή πολιτική των κοινωνικών δικτύων και οι μαζική κλίμακα καταναλωτών είναι το ιδανικό μέρος, για να στοχεύσουν γυναίκες που ψάχνουν για μια ευκαιρία.

Η Jasmine Griffeth, μια 31χρονη σύμβουλος μάρκετινγκ, αγόρασε ένα παλτό από το DressLily πέρυσι όταν είδε μια διαφήμιση στο Facebook. Έξι εβδομάδες αργότερα παρέλαβε ένα λεπτό, φτηνό ρούχο σε πιο ανοιχτή απόχρωση, που οι διαστάσεις του ήταν κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με το διαφημιζόμενο προϊόν. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες πισωγυρίσματος με την εταιρεία και την PayPal πριν καταφέρει να πάρει τα χρήματά της πίσω – αν και ήταν τυχερή που πήρε αποζημίωση, με βάση τις εμπειρίες από άλλους καταναλωτές.

Η Allison Swoboda, μια ιδιοκτήτρια καταστήματος στην Ουάσινγκτον, βλέπει συχνά απογοητευμένα νεαρά κορίτσια που έρχονται στο κατάστημά τους, όταν αγοράζουν φορέματα για τον σχολικό χορό από τέτοιες ιστοσελίδες.

“Κάποιες κοπέλες μου φέρνουν να δω τα φορέματα, και ένα από τα φορέματα αγοράστηκε από το BeckyDress.com, μύριζε τόσο άσχημα που χρειάστηκε να της ζητήσω να το πάρει από το κατάστημα, ” αναφέρει η ιδιοκτήτρια.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο διαφημίσεις στο Facebook από το Zaful. Αν πατήσετε στη διαφήμιση, κάθε μαγιό πωλείται λιγότερο από 14 δολάρια το καθένα.

Η πρώτη φωτογραφία ήταν στο περιοδικό Harper’s Bazaar το 2013. Η εταιρεία Free People το πουλάει για 250 δολάρια. Η εταιρεία L*Space, η κατασκευάστρια του άλλου μαγιό, δημοσίευσε αυτή την φωτογραφία στο Facebook στο 2013. Το μαγιό πωλείται για 155 δολάρια.

Τουλάχιστον 8 ιστοσελίδες είναι υπόλογες σε κατηγορίες απάτης — τα DressLily, RoseWholesale, RoseGal, SammyDress, Zaful, Nasty Dress, TwinkleDeals, και TrendsGal — και συνδέονται με μια εταιρεία πωλήσεων στην πόλη Shenzhen, της Κίνας.

Αυτές οι μάρκες συμπεριφέρονται σαν ανεξάρτητες εταιρείες, αλλά ανήκουν στον ίδιο όμιλο στην Shenzhen της Κίνας.

Οι Κινέζικες εταιρείες είναι γνωστές και σε μερικές διασημότητες του Instagram από την Αμερική. Η Pascale Rowe, μια 39χρονη fashionista, που είναι περισσότερο γνωστή ως @MsBlingMiami, έγινε γνωστή όταν κάποιος από τους 500.000 ακόλουθούς της ανέφερε ότι μια φωτογραφία της ήταν στην σελίδα ModLily στο Facebook. Η ModLily (με 965,000 likes, και έδρα στην Σανγκάη) είχε κλέψει την φωτογραφία της Rowe να ποζάρει σε ένα πράσινο φόρεμα, επεξεργάστηκε το πρόσωπό της, και ισχυριζόταν ότι πουλούσε το φόρεμά που φορούσε για 25 δολάρια. Η Rowe ήταν ενοχλημένη, αλλά δεν της έκανε έκπληξη.

“Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά από όσο φαντάζεστε,” και προσθέτει ότι μπορούσε να αναφέρει τουλάχιστον 20 παρόμοια περιστατικά, κυρίως τύπου “Alibaba” πωλήσεις.

Σε μια άλλη περίπτωση, η αμερικάνικη εταιρεία PromGirl, που πουλάει φορέματα, έστειλε ένα παράπονο στην Google για παραβίαση δικαιωμάτων.

Μια γυναίκα που αγόρασε το φόρεμα από το RoseGal, δημοσίευσε φωτογραφία του φορέματος που έλαβε, και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το πρωτότυπο.

“Το Facebook χρειάζεται να είναι πιο αυστηρό στην πολιτική του, σε ποιους θα επιτρέπουν να διαφημίζουν, ” αναφέρει η  Lisa Little, μια 48χρονη προγραμματίστρια από το Οχάιο, που είχε κακή εμπειρία με το Rosegal, όταν το ανακάλυψε μέσω μιας διαφήμισης του Facebook.

“Επιτρέποντας σε αυτούς τους διαφημιστές να πουλήσουν και να εξαπατήσουν τους χρήστες του Facebook, τότε το Facebook είναι συνένοχο στο να λαμβάνει χρήματα από αυτού του είδους την απάτη,” προσθέτει. Μοιραστείτε αυτό το αποκαλυπτικό άρθρο με τους φίλους σας. 

Credit: buzzfeed.com

Related posts

Χαλάνδρι: Πάρκαρε στη μέση του δρόμου και προκάλεσε χαμό

Ευρωεκλογές 2024: “Βοηθήστε μας..” Λαρισαίοι πήγαν να ψηφίσουν και κλείστηκαν στο ασανσέρ (video)

Θα δίνατε το παλτό σας σε ένα μικρό παιδί που κρυώνει;