Στο σαλόνι του –όχι και τόσο μακρινού– μέλλοντος, ίσως να εγκαταστήσετε μια γυαλιστερή πράσινη γυάλα με μικροοργανισμούς δίπλα στον καναπέ σας αντί για φωτιστικό. Και πόσα ακόμα θα μπορείτε να κάνετε…
Μια νέα σειρά από έπιπλα, που φωτοσυνθέτουν με βασικό τους συστατικό τη σπιρουλίνα –ένα μικρό βακτήριο–, θεωρείται από τους σχεδιαστές πως θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ζουν οικολογικά και, γιατί όχι, να παράγουν και… την τροφή τους, χωρίς να ακολουθήσουν τον κλασικό δρόμο της αγροτικής παραγωγής.
Όπως λέει ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Jacob Douenias, που δημιούργησε τη συγκεκριμένη σειρά επίπλων σε συνεργασία με τον βιομηχανικό σχεδιαστή Ethan Frier, η βασική ιδέα γύρω από την εφεύρεσή τους αυτή είναι ο τρόπος που θα μπορέσουν οι άνθρωποι να παράγουν τρόφιμα, ανακυκλώνοντας πράγματα που δεν χρειάζονται. Το ειδικό γυαλί με τους βιοαντιδραστήρες χρησιμοποιεί την περίσσεια ζέστη, το φως και το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει μέσα στο σπίτι για να ταΐσει τη σπιρουλίνα.
Ανά διαστήματα θα μπορεί κάποιος να ανοίγει τη βρύση που διαθέτει το έπιπλο και να αδειάζει από εκεί το πράσινο μείγμα που θα έχει δημιουργηθεί και στη συνέχεια… να το τρώει. Η σπιρουλίνα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, ενώ όπως λέει ο Douenias, το αν θα βγει καλή, εξαρτάται από τον τρόπο που θα μεγαλώσει. Βέβαια, η συγκεκριμένη ουσία διατίθεται και στα καταστήματα, όμως σύμφωνα με τους σχεδιαστές, αποτελεί το τέλειο παράδειγμα καλλιέργειας που μπορεί να ευδοκιμήσει στο σαλόνι σας, χωρίς να πρέπει να ακολουθήσετε τους κανόνες της κλασικής οικιακής κηπουρικής.
Μάλιστα, τα εν λόγω έπιπλα θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τη ζέστη στο σπίτι ή να βοηθήσουν δημιουργώντας σκιά σε ένα μέρος του χώρου. Με τα πρωτότυπά τους να βρίσκονται σε έκθεση σε ένα μουσείο τέχνης στο Pittsburgh, με το όνομα Mattress Factory, οι σχεδιαστές θέλησαν να εξερευνήσουν πώς είναι να ζει κάποιος σε ένα διαμέρισμα με μια φάρμα μικροοργανισμών.
Και τελικά, τι είναι αυτό; Κατοικίδιο ή συσκευή; Ίσως ένα θερμοκήπιο; “Ορισμένες από τις γυάλινες επιφάνειες που δημιουργήσαμε έχουν το μέγεθος και το σχήμα ενυδρείου και μπορείτε να τις δείτε σαν το σπίτι του κατοικιδίου σας“, όπως λέει ο Douenias. “Κάποιοι άλλοι μπορεί να τα δείτε ως διακοσμητικά… Οι μικροοργανισμοί αποτελούν μικρά εργοστάσια φωτοσύνθεσης σε υγρή μορφή. Αυτό δίνει σε έναν σχεδιαστή πολλή ευελιξία στο τι σχήμα θέλει να δώσει ή στο να εντάξει το υλικό του σε κάποιο άλλο σύστημα κατασκευής“.
Επιπλέον, οι σχεδιαστές βλέπουν το έπιπλό τους σαν έναν τρόπο για να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι περιτριγυρίζονται από μικροοργανισμούς, μιας και όπως αναφέρει ο Douenias, οι άνθρωποι δεν αναλογίζονται το πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη και η δράση των βακτηρίων στη ζωή τους. Οπότε λοιπόν, οι δύο άντρες αποφάσισαν να κάνουν ορατούς και απτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς, καθώς και να δείξουν πως αποτελούν μια θαυμάσια πηγή ενέργειας.
[via]