Αναρωτηθήκατε ποτέ πως έφτιαχναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι… πάγο;!

Το καλοκαίρι έφτασε και υπάρχει κάτι κοινό που μας ενώνει όλους: ο πάγος. Είτε θέλετε να βάλετε μερικά παγάκια στο ποτό σας ή ίσως απλά να το τρίψετε στο σβέρκο σας για να δροσιστείτε, ο πάγος είναι το καλύτερο πράγμα στο καλοκαίρι. Και από που παίρνουμε πάγο; Φυσικά από το ψυγείο!

Λοιπόν, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν πάγο πριν από την εφεύρεση του ψυγείου; Δεν μιλάμε για τον 19ο ή 20ο αιώνα, αλλά για ΠΟΛΥ νωρίτερα!

Οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι Ινδοί ανέπτυξαν μεθόδους για την παραγωγή πάγου στην αρχαιότητα και η αλήθεια είναι πως ήταν αρκετά εντυπωσιακές.

Παγοκυψέλες από γλάστρες που γέμιζαν με νερό το 1828 κοντά στο Αλαχαμπάντ στην Ινδία.

Οι Αιγύπτιοι έφτιαχναν πάγο βάζοντας βραστό νερό σε ρηχά πήλινα βάζα και στη συνέχεια τα τοποθετούσαν στην οροφή του σπιτιού τους για όλη τη νύχτα. Οι σκλάβοι φρόντιζαν να κρατάνε τα βάζα υγρά στο εξωτερικό τους και η προκύπτουσα εξάτμιση κρύωνε το νερό κάτω από το σημείο πήξης.

Οι Πέρσες αποθήκευαν πάγο σε ένα λάκκο που ονομάζονταν Yakhchal και ήταν ίσως η πρώτη κοινωνία που χρησιμοποίησε ψυκτικές αποθήκες για τη διατήρηση των τροφίμων.

Αν και οι Ρωμαίοι, οι Έλληνες και οι Εβραίοι δεν έκαναν χρήση πάγου για τη διατήρηση των τροφίμων, τον χρησιμοποιούσαν ως μέσο για την ψύξη ποτών.

Μετά το 1800, η συγκομιδή πάγου ήρθε στο προσκήνιο.

Οι άνθρωποι άρχισαν να κόβουν κομμάτια πάγου από τις παγωμένες λίμνες και να τα αποθηκεύουν σε αποθήκες από άχυρο και πριονίδι.

Μέχρι που ο Frederic Tudor έκανε την επανάσταση στην επιχείρηση συγκομιδής πάγου, μαζεύοντάς τον από τη Νέα Αγγλία και στέλνοντάς τον στα νησιά της Καραϊβικής και την Ινδία.

Credits: Witty Feed

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα