Το να ζει κάποιος στη μέση μιας ερήμου δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Μία εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει καταλήξει σε ένα περίεργο σχέδιο για την παροχή πόσιμου νερού στους πολίτες του κράτους.
Η επιχείρηση προτίθεται να μεταφέρει παγόβουνα από την Ανταρκτική προς την ακτή του κόλπου για να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια λίτρα γλυκού νερού.
Το Εθνικό Γραφείο Συμβούλων, με έδρα το Αμπού Ντάμπι, σχεδιάζει να μεταφέρει τα τεράστια τεμάχια πάγου από το νησί Heard, περίπου 1000 μίλια από τις ακτές της ηπειρωτικής Ανταρκτικής.
Στη συνέχεια θα ταξιδέψει περίπου 5,500 μίλια (8,800 χλμ.) στο Fujairah, ένα από τα επτά εμιράτα που αποτελούν τα ΗΑΕ.
Ένα παγόβουνο θα μπορούσε να προσφέρει αρκετό πόσιμο νερό για ένα εκατομμύριο ανθρώπους για πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία. Και το σχέδιο λέγεται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2018.
Μιλώντας σχετικά με αυτό που ονομάζει το «πρότζεκτ παγόβουνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», ο Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Σουλεϊμάν Αλ Σέχι δήλωσε: «Ο προσομοιωτής μας προβλέπει ότι η ρυμούλκηση του παγόβουνου θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Έχουμε διατυπώσει το τεχνικό και οικονομικό σχέδιο. Η ρυμούλκηση είναι η καλύτερη μέθοδος. Θα ξεκινήσουμε το έργο στις αρχές του 2018. Το θέλουμε κυρίως για το νερό, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι καλό για τον τουρισμό.»
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις πιο άνυδρες χώρες και έχει εξαιρετικά άγονο κλίμα, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων.
Παρά ταύτα, καταναλώνει το διπλάσιο νερό από το όριο του παγκόσμιου εθνικού μέσου όρου, θέτοντας τη χώρα σε σοβαρό κίνδυνο ξηρασίας για τα επόμενα 25 χρόνια.
Ένα μέσο παγόβουνο περιέχει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια λίτρα νερού, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στο Αμπού Ντάμπι.
Χρειάζονται πολύ χρόνο για να λιώσουν, καθώς το 80% της μάζας τους είναι υποβρύχια, ενώ ο λευκός πάγος αντανακλά το φως του ήλιου και εκπέμπει τη θερμότητά του.
Κατά την άφιξή τους σε μια ειδικά διαμορφωμένη μονάδα επεξεργασίας, οι εργαζόμενοι θα «εξορύξουν» τα παγόβουνά με σκοπό την παροχή νερού.
Τα κομμάτια πάγου θα απομακρυνθούν και θα τοποθετηθούν σε γιγαντιαίες δεξαμενές, πριν φιλτραριστούν και υποβληθούν σε επεξεργασία.
«Αυτό είναι το καθαρότερο νερό στον κόσμο», είπε ο κ. Αλ Σέχι.
Ισχυρίζεται επίσης ότι η παρουσία του παγόβουνου θα μπορούσε να προσφέρει ένα πιο υγρό κλίμα στην περιοχή, ίσως ακόμη και να προκαλέσει βροχοπτώσεις.
Και το έργο μπορεί να αποδειχθεί ώθηση για τον τουρισμό αν αποδειχθεί επιτυχία, με τους ανθρώπους να ταξιδεύουν για να δουν την ασυνήθιστη θέα ενός παγόβουνου στα ανοικτά των ακτών του Αραβικού κόλπου.
Credit: DailyMail