H ανερχόμενη τάση στην παρασκευή κρύου καφέ ακούει στο όνομα Cold Brew. Πρόκειται για τη διαδικασία απόσταξης με κρύο νερό και σε βοηθά να ετοιμάσεις καφέ με πολύ χαμηλή οξύτητα, αναδεικνύοντας παράλληλα όλο το άρωμα της ποικιλίας που έχεις επιλέξει.
Η απόσταξη με κρύο νερό διατηρεί τα ευαίσθητα συστατικά γεύσης του καφέ, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί την εκχύλιση ελαίων και οξέων που συμβαίνει κατά την απόσταξη σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Ολόκληρη η διαδικασία του brewing μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 24 ώρες.
Ένας Cold Brew καφές μπορεί επίσης να διατηρηθεί στο ψυγείο 2-3 ημέρες.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο ειδών υποστηρικτές: Αυτοί που προτιμούν την κλασική και δοκιμασμένη επιλογή και προσθέτουν γάλα.
Αυτοί που θεωρούν πως τα αρώματα και η γεύση επηρεάζονται από την προσθήκη κρέμας και έτσι προτιμούν την au naturel απόλαυσή του.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δίλημμα που αφορά τις προτιμήσεις του καθενός! Είναι όμως εύκολο για ένα καφέ/bar να προσφέρει το δικό του Cold Brew καφέ;
Η απάντηση είναι ναι. Η διαδικασία cold brew απαιτεί ελάχιστη απασχόληση από τον barista, κυρίως στην αρχή και στο τέλος της. Στο ενδιάμεσο της διαδικασίας, μπορείς να εμπιστευτείς την ευγενή γενναιότητα του χρόνου. Έχοντας προγραμματίσει έξυπνα τα brews και διαθέτοντας σταθερή ροή κρύου νερού, δεν χρειάζεται η συνεχή προσοχή του barista.
Δείτε ένα βίντεο για το πώς θα φτιάξετε cold brew στο σπίτι σας