Oι παραδόσεις, που σπάνια τις σκεφτόμαστε στην καθημερινή ζωή, συχνά έχουν μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία.
Αποφασίσαμε να μάθουμε γιατί τα παντρεμένα ζευγάρια σε ορισμένες χώρες φορούν τη βέρα στο αριστερό τους χέρι, ενώ άλλοι στο δεξί χέρι. Πάντα έχει ενδιαφέρον να μαθαίνουμε τις μικρές αλλά σημαντικές διαφορές.
Γιατί συγκεκριμένα ο παράμεσος;
Στους αρχαίους Ρωμαίους και Αιγύπτιους, υπήρχε η πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία στο δάχτυλο που φοριέται η βέρα ότι υπάρχει έχει ένα νεύρο ή φλέβα, που συνδέεται απευθείας με την καρδιά. Οι Ρωμαίοι είχαν ακόμη και ένα συγκεκριμένο όνομα για αυτό (vena amoris) «η φλέβα της αγάπης». Αν ένας άντρας φορούσε βέρα στο παράμεσο, σήμαινε ότι η καρδιά του είναι έχει δοθεί ήδη.
Βέρα στο δεξί: ιστορία, χώρες και παραδόσεις
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που άρχισαν να φορούν τη βέρα στο παράμεσο του δεξιού τους χεριού. Τότε θεωρούνταν ότι το αριστερό χέρι ήταν άτυχο και «αναξιόπιστο».
Στην Ινδία, για πολλά χρόνια, αποφασίστηκε να φοριέται το δαχτυλίδι στο δεξί χέρι μόνο λόγω του γεγονότος ότι το αριστερό χέρι θεωρούνταν «βρώμικο». Σήμερα, οι βέρες στην Ινδία μπορούν να φοριούνται και από τα δύο χέρια.
Στη Γερμανία και την Ολλανδία τα ζευγάρια φορούν χρυσές βέρες πριν από το γάμο στο αριστερό τους χέρι, και μετά την τελετή στο δεξί τους χέρι, και αυτό σηματοδοτεί την αλλαγή της κοινωνικής θέσης.
Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, ο γαμπρός φοράει στη νύφη ένα δαχτυλίδι στο δείκτη του δεξιού χεριού ως το πιο σημαντικό δάχτυλο στο χέρι. Μετά τον γάμο οι γυναίκες φορούν συνήθως το δαχτυλίδι στο παράμεσο του ίδιου χεριού.
Χώρες στις οποίες οι βέρες φοριούνται στο δεξί χέρι: Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρωσία, Πορτογαλία, Ισπανία και το Βέλγιο (σε ορισμένες περιοχές), Γεωργία, Σερβία, Ουκρανία, Ελλάδα, Λετονία, Ουγγαρία, Κολομβία, Κούβα, Περού, Βενεζουέλα.
Βέρα στο αριστερό: ιστορία, χώρες και παραδόσεις
Η βέρα στο αριστερό χέρι είναι μια σχετικά πρόσφατη παράδοση, η οποία έχει τις ρίζες της στον 18ο αιώνα (πριν από αυτό, ακόμη και σε Αγγλόφωνες χώρες η βέρα φοριόταν στο δεξί χέρι).
Το 1869 σε ορισμένες χώρες έγινε η αλλαγή των χεριών, από το δεξί (κυρίαρχο, βασικό χέρι) στο αριστερό (ήσσονος σημασίας) και συμβολίζει την ευσέβεια και σημάδι ότι η γυναίκα ανήκει στο σύζυγό της (τότε οι άντρες δεν φορούσαν ακόμα βέρες).
Στο Λίβανο, την Τουρκία, τη Συρία και τη Βραζιλία αρχικά η βέρα φορέθηκε στο δεξί χέρι, και στη συνέχεια στο αριστερό.
Οι χώρες στις οποίες η βέρα φοριέται στο αριστερό χέρι: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Μποτσουάνα, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχία, Ελβετία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Κροατία, και οι περισσότερες από τις χώρες της Ασίας
Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα γεγονότα
Στη Σρι Λάνκα, ο γαμπρός φοράει τη βέρα στο δεξί του χέρι, και η νύφη στο αριστερό.
Τα δαχτυλίδια αρραβώνων συνήθως δεν φοριούνται στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες, αλλά αν εφαρμοστεί τότε μπορεί να φορεθεί στον παράμεσο του αριστερού χεριού (Ιράν) και του δεξιού χεριού (Ιορδανία).
Σε χώρες όπου η βέρα φοριέται στο αριστερό χέρι, μετά το θάνατο του ενός συζύγου, η παράδοση θέλει να αλλάζει χέρι η βέρα. Αυτή η κίνηση συμβολίζει την άρρηκτη σχέση με τον/την θανόντα.
Πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνδρες δεν φορούσαν βέρες. Οι στρατιώτες που πολεμούσαν μακριά από την πατρίδα και την οικογένεια, άρχισαν να τις φορούν ως παρήγορη υπενθύμιση ότι περιμένουν να ξαναβρεθούν με την αγαπημένο τους σύζυγο.
Αν δεν έχετε σκοπό να ακολουθήσετε τις παραδόσεις ή τους θρησκευτικούς κανόνες, η επιλογή του χεριού για τη βέρα είναι θέμα διευκόλυνσης και προσωπικής προτίμησης. Για παράδειγμα, μερικοί αριστερόχειρες επιλέγουν το δεξί χέρι για τη βέρα μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν να μαυρίσει ή να γρατσουνιστεί.
Οι βέρες είναι πρωτίστως ένα σύμβολο της αγάπης σας, και δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαιτεί να φορεθούν σε ένα συγκεκριμένο χέρι. Έτσι, η επιλογή είναι καθαρά δική σας!
Credit: Adme