Δείτε ΠΟΙΟΣ είναι ο Λόγος που ξυπνάμε μέσα στη μέση της Νύχτας!

Πολλοί άνθρωποι ξυπνάνε στη μέση της νύχτας χωρίς προφανή λόγο. Αυτό συχνά τους κάνει να ανησυχούν ότι θα είναι κουρασμένοι το πρωί. Ωστόσο, η ανησυχία αυτή είναι χειρότερη από το ίδιο το ξύπνημα.

Το ξύπνημα στις 2 με 3 το βράδυ είναι ένα χαρακτηριστικό της εξέλιξης που υπάρχει ακόμα σε κάποιους ανθρώπους. Αυτό το μοτίβο ύπνου είναι γνωστό ως «διακεκομμένος ύπνος» και είναι κάτι που έκαναν οι άνθρωποι παλαιότερα.

Έπεφταν για ύπνο για 4 ώρες, μετά ξυπνούσαν για 1 ή 2 ώρες και στην συνέχεια κοιμόνταν άλλες 4 ώρες. Σήμερα η διακοπή του ύπνου είναι ίσως μικρότερη, γύρω στη μισή ώρα.

Καθώς οι άνθρωποι εξελίσσονταν και είχαν ανάγκη από έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο ζωής, ο διακεκομμένος ύπνος έγινε κομμάτι του παρελθόντος.

«Οι άνθρωποι άρχισαν όλο και περισσότερο να έχουν αίσθηση του χρόνου και να στοχεύουν στην αποτελεσματικότητα, σίγουρα πριν τον 19ο αιώνα», λέει ο Roger Ekirch. Αλλά η βιομηχανική επανάσταση ενέτεινε αυτή την συμπεριφορά με πολύ πιο γρήγορο τρόπο». (BBC)

Οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να μην έχουν πρόβλημα να κοιμούνται 8 συνεχόμενες ώρες, αλλά κάποιοι έχουν. Αυτό μπορεί να είναι λόγω του «διακεκομμένου ύπνου».

Ο διακεκομμένος ύπνος μπορεί να αποτελεί την ρίζα της πάθησης με το όνομα αϋπνία ύπνου συντήρησης, όπου τα άτομα ξυπνάνε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολεύονται να ξανακοιμηθούν, σύμφωνα με τον Ekirch. (BBC)

«Στο μεγαλύτερο κομμάτι της εξέλιξης κοιμόμασταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο», λέει ο ψυχολόγος Gregg Jacobs. «Το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι κομμάτι της φυσικής ανθρώπινης φυσιολογίας.»

Ωστόσο, τα πολιτιστικά πρότυπα και η έλλειψη γνώσης όσον αφορά τον φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου τείνει να αφήνει όσους ξυπνάνε στη μέση της νύχτας με ερωτηματικά. Η πλειοψηφία των γιατρών δεν καταλαβαίνουν ότι 8 συνεχόμενες ώρες ύπνου μπορεί να μην είναι φυσιολογικές για κάποιον.

«Πολλοί ξυπνάνε στη μέση της νύχτας και πανικοβάλλονται», λέει ο Russell Foster, καθηγητής κιρκαδικής [σχετικής με το βιολογικό ρολόι] νευροεπιστήμης στην Οξφόρδη. «Τους λέω ότι αυτό που αυτό που τους συμβαίνει είναι μια αναδρομή στο παλαιότερο μοτίβο ύπνου.»

Ωστόσο, αυτός ο πανικός τους δυσκολεύει στο να πέσουν ξανά για ύπνο. Όταν κάποιος το παθαίνει αυτό κάθε βράδυ, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του.

«Πάνω από 30% των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γιατροί προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από τον ύπνο. Αλλά στην ιατρική εκπαίδευση παραμελούμε τον ύπνο και υπάρχουν πολύ λίγα κέντρα μελέτης ύπνου», λέει ο Foster.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει κανείς όταν ξυπνάει συνεχώς στη μέση της νύχτας; Να χαλαρώσει. Να διαλογιστεί ή να σκεφτεί κάτι ευχάριστο. Το άγχος το μόνο που θα καταφέρει είναι να κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Ο «διακεκομμένος ύπνος» είναι κάτι φυσιολογικό.

Για να μάθετε περισσότερα δείτε το παρακάτω βίντεο:

Credit: davidwolfe.com

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα