Όταν το παιδί προτιμά τον μπαμπά

Περνάς μαζί τους όλη σου τη μέρα. Τα φροντίζεις όσο κανένας άλλος. Είσαι έως και κουραστικά τρυφερή.

Παίζετε μαζί, κουβεντιάζετε, σας καλούν για το παραμικρό… κι όμως όταν μπαίνει ο μπαμπάς στο σπίτι, τρέχουν καταπάνω του και από εκείνη την ώρα και μετά, εσύ μπαίνεις αυτόματα σε δεύτερη μοίρα.

Και το χειρότερο δεν είναι αυτό: Σχεδόν κάθε φορά που θα πει κάτι ο μπαμπάς είναι νόμος. Σπάνια θα χρειαστεί να φωνάξει. Ο μπαμπάς είναι ο αρχηγός. Ο μπαμπάς ξέρει τα πάντα και μόνο εκείνος τα κάνει όλα σωστά.

Και «θέλω να με πάει ο μπαμπάς για ύπνο».

Όσο και να προσπαθήσεις να το δεις θετικά ή έστω να το αγνοήσεις… σε ενοχλεί. Σίγουρα είσαι τυχερή που ο σύζυγός σου είναι ένας εξαιρετικός πατέρας. Φροντίζει να επιστρέφει εγκαίρως από την δουλειά τα βράδια, για να προλάβει το μπάνιο των παιδιών και να τα βάλει για ύπνο, περνά ποιοτικό χρόνο μαζί τους τα Σαββατοκύριακα (συχνά ξυπνά εκείνος για να τους ετοιμάσει πρωινό, αφήνοντάς σε να κοιμηθείς), δεν διστάζει να αλλάξει πάνες και να σηκωθεί εκείνος μέσα τη νύχτα επειδή κάποιο παιδί κλαίει. Προσφέρει σημαντικά στην οικογένεια –αλλά δεν αρνείται ποτέ πως εσύ, προσφέρεις περισσότερα.

Από την άλλη, υπάρχουν πράγματα για τα οποία ο ίδιος μπαμπάς δεν έχει ιδέα: Τα ονόματα όλων των δασκάλων των παιδιών, πότε έφαγαν αυγό τελευταία φορά, πότε είναι το επόμενο παιδικό πάρτυ (ποιανού και αν πήραμε δώρο), αν τα νύχια των παιδιών χρειάζονται κόψιμο, αν στην τσάντα του σχολείου υπάρχουν αλλαξιές, πότε βγαίνει η αγαπημένη τους ταινία στους κινηματογράφους, πού έχει χωθεί το αγαπημένο τους παιχνίδι (και ποιο είναι αυτό, την τρέχουσα εβδομάδα) και πότε έχουμε ξανά ραντεβού στον παιδίατρο. Εσύ, όμως, ξέρεις και την παραμικρή λεπτομέρεια για ό,τι συμβαίνει στη ζωή τους. Κι όμως αυτό δεν σου δίνει κανένα προβάδισμα στον αγώνα του πιο αγαπημένου γονιού.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει τα παιδιά να προτιμούν τον μπαμπά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι ένα μικρό παιδί δείχνει προτίμηση σε έναν γονιό (και δη στον μπαμπά), μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο για να σας δείξει την ανεξαρτησία του. Μπορεί, δηλαδή, να θέλει να σας δείξει ότι είναι σε θέση να κάνει τις δικές του επιλογές (με τον ίδιο τρόπο που προτιμά ένα συγκεκριμένο ποτήρι για να πίνει το γάλα του ή ένα συγκεκριμένο κουκλάκι για να κοιμάται μαζί το βράδυ).

Μια άλλη θεωρία παιδοψυχολόγων υποστηρίζει πως τα παιδιά συχνά ταυτίζονται με την κυρίαρχη «φιγούρα» στην οικογένεια –αν αυτή είναι του πατέρα, αν δηλαδή στην οικογένεια ο μπαμπάς είναι ο πιο ισχυρός, ο πιο δυναμικός, αυτός που παίρνει τις σημαντικές αποφάσεις, δεν είναι περίεργο το παιδί να προσκολλάται σε εκείνον.

Μπορεί, ακόμα, ο μπαμπάς να είναι πιο χαλαρός, σύμφωνα τουλάχιστον με το σύστημα αξιών του παιδιού. Να είναι, δηλαδή, πιο δραστήριος και διασκεδαστικός, να μην είναι τόσο αυστηρός και να κάνει σχεδόν πάντα τα χατίρια του.

Τέλος, μπορεί απλά το παιδί να περνά μία τέτοια φάση που δοκιμάζει τις σχέσεις του και δη αυτήν με τον μπαμπά του. Ως μικροί εξερευνητές που είναι, τα παιδιά συνηθίζουν να περνούν από τέτοιες φάσεις –και με τον ίδιο τρόπο θα (ξανα)έρθει και η σειρά της μαμάς να γίνει η αγαπημένη. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό! Σημασία, εξάλλου, έχει το παιδί να εισπράττει τρυφερότητα και αγάπη και από τους δύο.

Τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί προτιμά τον μπαμπά

Μην είστε αρνητική και δείξτε κατανόηση

Ακόμα κι αν το παιδί σας λέει ξεκάθαρα «όχι, θέλω ο μπαμπάς να με πάει για ύπνο», και εσείς νιώθετε την απόλυτη απόρριψη, μην το δείξετε ούτε με τη στάση σας ούτε με λόγια. Και φυσικά, μην το «κρατήσετε» στο παιδί. Αν π.χ. την επόμενη μέρα σας ζητήσει να παίξετε ένα παιχνίδι μαζί, μην πείτε «ναι, αλλά χθες δεν με ήθελες!». Αντίθετα, δείξτε κατανόηση. Πείτε ήρεμα στο παιδί «εντάξει αγάπη μου, θα σε πάει για ύπνο ο μπαμπάς» και καληνυχτίστε το τρυφερά.

Υπάρχει λόγος να προβληματιστείτε;

Αφιερώστε χρόνο στο να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που κάνει το παιδί να νιώθει πιο κοντά στον μπαμπά; Πρόκειται για μία περιστασιακή συμπεριφορά ή μια μόνιμη, καθημερινή μάχη με το παιδί; Μήπως δεν περνάτε αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί του; Μήπως είστε υπερβολικά αυστηρή, ενώ εκείνος πολύ χαλαρός; Μήπως ήρθε ένα αδερφάκι στην οικογένεια, με αποτέλεσμα να έχετε παραμελήσει κάπως το μεγάλο σας παιδί για χάρη του; Αν τίποτε από αυτά δεν ισχύει, τότε πιθανώς να πρόκειται απλά για μία -κοινή σε πολλές οικογένειες- περαστική κατάσταση.

Μοιράστε την διασκέδαση και τα «πρέπει»

Μπορεί εσείς να είστε εκείνη που θα πάει με το παιδί στο σούπερ μάρκετ ή που θα το βοηθήσει στα μαθήματα του σχολείου, ενώ ο μπαμπάς να προσφέρει μόνο παιχνίδι και διασκέδαση. Προσπαθήστε να αναμείξετε τους ρόλους σας, ώστε το παιδί να διασκεδάζει και με τους δύο. Μάλιστα, αφιερώστε στο παιδί προσωπικό χρόνο για τετ-α-τετ συναντήσεις κατά τις οποίες θα κάνετε μαζί πράγματα που ξέρετε ότι το διασκεδάζουν.

Βάλτε πρόγραμμα

Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν το πρόγραμμα και το αποδέχονται χωρίς αντιδράσεις. Έτσι, μπορείτε να συμφωνήσετε με τον άντρα σας ότι θα βάζετε το παιδί εναλλάξ για ύπνο κάθε βράδυ ή ότι τη μία μέρα θα το κάνει μπάνιο ο ένας και την άλλη ο άλλος. Έτσι, το παιδί δεν θα γκρινιάζει το βράδυ που το πάτε εσείς για ύπνο, γιατί… χθες το βράδυ είχε την τύχη αυτή ο μπαμπάς.

Μην σταματάτε να δείχνετε στο παιδί πόσο το αγαπάτε και το σέβεστε

Ποια μαμά δεν νιώθει χάλια όταν το παιδί την απαρνείται κατάμουτρα, για χάρη του μπαμπά; Καταπιείτε την πίκρα σας, όμως, αποδεχτείτε με καλοσύνη την επιθυμία του παιδιού και σεβαστείτε την (προσωρινή) προτίμησή του. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσετε τον δεσμό αγάπης που έχετε μεταξύ σας, γι’αυτό επ’ουδενί μη μειώσετε την τρυφερότητά σας προς αυτό. Εξάλλου, αυτό δεν σημαίνει ανιδιοτελής αγάπη; Να αγαπάς άνευ όρων, ακόμα κι αν δεν σου αρέσει η συμπεριφορά κάποιου.

Πηγή: mama365.gr

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα