Έχετε προσέξει πως φαινόμαστε διαφορετικοί στον Καθρέφτη από ότι στις Φωτογραφίες; Ο Λόγος; Δεν πάει το Μυαλό σας!

Σίγουρα σας έχει τύχει κι εσάς: ο άνθρωπος που βλέπετε στον καθρέφτη δεν μοιάζει με τον άνθρωπο που βλέπετε στις φωτογραφίες σας. Λες και η κάμερα φιλτράρει την εικόνα μας με κάποιον δραστικό τρόπο. Ή μήπως φταίει ο καθρέφτης;

Αποφασίσαμε να δώσουμε απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα: Τι είναι πιο κοντά στην πραγματική μας εμφάνιση – ο αντικατοπτρισμός ή η φωτογραφία; Και γιατί συχνά μας φαινόμαστε διαφορετικοί στον καθρέφτη από ότι στις φωτογραφίες;

Ψυχολογική διάσταση

Έχουμε την τάση να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη όταν είμαστε σπίτι – σε ένα περιβάλλον όπου αισθανόμαστε ελευθερία και χαλάρωση. Όσο για τις φωτογραφίες, συνήθως τις τραβάμε όταν βρισκόμαστε σε «ξένα εδάφη», δηλαδή δείχνουμε πιο τσιτωμένοι και απροετοίμαστοι.

Γι’αυτό και μερικές φορές όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη πριν βγούμε για να πάμε σε κάποιο πάρτι βλέπουμε ένα πολύ όμορφο άτομο. Και την επόμενη μέρα, κοιτάμε τις φωτογραφίες μας και ξαφνικά βλέπουμε το αντίθετο.

Γωνία

Είναι γεγονός ότι τα πρόσωπα μας δεν είναι συμμετρικά. Αυτό ισχύει για όλους – περισσότερο για κάποιους, λιγότερο για άλλους. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται η αιτία της σύγχυσης. Κάθε πρωί, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, στεκόμαστε στο ίδιο σημείο, βλέπουμε τους εαυτούς μας από συνηθισμένη οπτική.

Έτσι, συνηθίζουμε να βλέπουμε το πρόσωπο μας από μια συγκεκριμένη γωνία. Αλλά στις φωτογραφίες δεν μας προειδοποιούν πάντα πώς, πότε και από ποια κατεύθυνση θα τραβηχτεί η φωτογραφία. Εκτός φυσικά, αν είστε σταρ σαν την Audrey Hepburn που φωτογραφιζόταν πάντα από την καλή της γωνία.

Ισορροπία λευκού

Κάθε είδος φωτισμού έχει την δική του θερμοκρασία. Αλλά όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή την διαφορά στην θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος μας – σαν σούπερ υπολογιστής – εξισορροπεί αυτόματα όλες τις διαφορές και μας «δείχνει» το χρώμα της επιδερμίδας που έχουμε συνηθίσει.

Από την άλλη, η φωτογραφία πιάνει τον φωτισμό όπως είναι και όλες τις διαφορές στην θερμοκρασία. Όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη – ακόμα και αν το φως προέρχεται από πολλές ετερόκλητες πηγές – βλέπουμε τον συνηθισμένο μας εαυτό. Ωστόσο, μια φωτογραφία μπορεί να μας προκαλέσει αποστροφή επειδή βλέπουμε τα χαρακτηριστικά μας σε αντικειμενικό φωτισμό.

Εστίαση σε συγκεκριμένα αντικείμενα

Μην ξεχνάτε ότι όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη, συνήθως επικεντρωνόμαστε σε ένα σημείο της αντανάκλασης μας και δεν βλέπουμε την γενική εικόνα. Αλλά όταν κοιτάζουμε μια φωτογραφία, την βλέπουμε σαν σύνολο και παρατηρούμε πράγματα που προηγουμένως μας φαίνονταν ασήμαντα (για παράδειγμα, την κακή στάση του σώματος, τα χέρια που βρίσκονται σε παράξενα σημεία, κλπ.).

Καθρέφτισμα

Στην αντανάκλαση βλέπουμε πάντα τον αντικατοπτρισμό του εαυτού μας και αυτό καθορίζει το πώς πιστεύουμε ότι δείχνουμε, στις φωτογραφίες, από την άλλη, βγαίνουμε όπως μας βλέπουν οι άλλοι – μια ασυνήθιστη οπτική που μπορεί να μας εκπλήξει.

Από όλα αυτά μπορούμε να καταλήξουμε ότι μόνο οι φωτογραφίες μπορούν να μας δώσουν αντικειμενικές πληροφορίες για την εμφάνιση μας. Αλλά αν δεν βγαίνετε πάντα καλοί στις φωτογραφίες, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε! Ίσως να τραβήχτηκαν σε κακή στιγμή, να είστε αγχωμένοι ή απλά να μην προλάβατε να ρουφήξετε το στομάχι σας.

Credit: brightside.me

Related posts

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια με κουβάδες – Έσταζε η οροφή

Δεν έχει άλλα δάκρυα: Αιγόκεροι και άλλα 3 ζώδια «ξεμπερδεύετε» με τον πόνο του χωρισμού σας πριν φύγει το Φθινόπωρο!

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Πού θα βρέξει σήμερα