Έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια από το καταστροφικό τσουνάμι και τον σεισμό 8,9 ρίχτερ που προκάλεσε την έκρηξη του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκοσίμα στην βορειοανατολική Ιαπωνία, η οποία έκτοτε έχει εγκαταλειφθεί. Από τις 22 Απριλίου 2011, μια περιοχή με ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκοσίμα θεωρείται πλέον απαγορευμένη.
Αλλά ο Μαλαισιανός φωτογράφος Keow Wee Loong μπήκε σε αυτή την ζώνη για να καταγράψει ανατριχιαστικές εικόνες.
Φορώντας μόνο μια μάσκα αερίου και καθόλου προστατευτικό εξοπλισμό, ο 27χρονος Loong επισκέφτηκε 4 εγκαταλελειμμένες πόλεις στην περιοχή της Φουκοσίμα – Tomioka, Okuma, Namie και Futaba – τον Ιούνιο μαζί με τους φίλους του, Sherena Ng και Koji Hori.
Οι πόλεις αυτές εγκαταλείφθηκαν στις 11 Μαρτίου το 2011, όταν ένα κύμα 15 μέτρων χτύπησε το πυρηνικό εργοστάσιο και προκάλεσε την έκρηξη η οποία κατέστρεψε τους αντιδραστήρες και απελευθέρωσε ραδιενεργά υλικά.
Είναι η χειρότερη πυρηνική καταστροφή από το Τσέρνομπιλ και οι κοντινές πόλεις έχουν μείνει άθικτες από τότε.
Οι φωτογραφίες του Loong μας δίνουν μια ιδέα του πανικού που ακολούθησε μετά την καταστροφή και δείχνουν μια πόλη ξεχασμένη στον χρόνο, αφού τα ημερολόγια παραμένουν στην ίδια μέρα, τα ρούχα έχουν μείνει μέσα στα πλυντήρια και οι εφημερίδες έμειναν για πάντα απούλητες.
“Οι κάτοικοι αυτών των 3 πόλεων στην κόκκινη ζώνη έφυγαν τόσο γρήγορα που δεν έφτιαξαν καν τα πράγματα τους ούτε πήραν αντικείμενα αξίας μαζί τους. Αν επισκεφτείτε κάποια μπουτίκ ή εμπορικό κέντρο σε αυτές τις πόλεις, θα δείτε τα εμπορεύματα ακριβώς εκεί που ήταν το 2011, τίποτα δεν έχει αλλάξει ή μετακινηθεί”, είπε ο Loong.
“Βρήκα ακόμη και χρήματα σε μια αίθουσα υποδοχής, βιβλία από το 2011, χρυσό και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όλα στην θέση τους. Η Φουκοσίμα είναι μια άθικτη πόλη-φάντασμα.” Λόγω της μεγάλης ποσότητας της ακτινοβολίας, είχαν περιορισμένο χρόνο στη διάθεση τους για να εξερευνήσουν τις 4 πόλεις και έπρεπε να φοράνε μάσκες αερίου για να προστατεύονται από τον μολυσμένο αέρα.
Ο Loong εξηγεί: “Το επίπεδο της ακτινοβολίας στην κόκκινη ζώνη φτάνει μέχρι και τα 4,8mSv-6,5mSv σύμφωνα με έναν ηλεκτρονικό πίνακα. Όταν φτάσαμε, μύριζα τα χημικά στον αέρα και ένιωθα τα μάτια μου να καίνε.” Οι εξερευνητές μπήκαν στην κόκκινη ζώνη στη μέση της νύχτας για να μην τους πιάσει η αστυνομία.
“Λόγω του υψηλού επίπεδου ακτινοβολίας, η πόλη ήταν γεμάτη αστυνομία, έτσι έπρεπε να περιορίσουμε τον χρόνο μας στις 4 πόλεις. Μπήκαμε στην κόκκινη ζώνη γύρω στην 1 τα μεσάνυχτα για να μην τραβήξουμε την προσοχή.”
Ανάμεσα στα μέρη που εξερεύνησε ο Loong ήταν και ένα άδειο εμπορικό κέντρο γεμάτο εμπορεύματα από το 2011 – υπενθύμιση των 150.000 ατόμων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
“Περπάτησα μέσα στο εμπορικό κέντρο και ένιωσα την ανατριχιαστική σιωπή, σαν να είχε παγώσει ο χρόνος. Το εμπορικό κέντρο ήταν άδειο, χωρίς κόσμο αλλά με όλα τα εμπορεύματα στην θέση τους και είχα την δυνατότητα να εξερευνήσω ό,τι ήθελα.
Από μικρός ονειρευόμουν να μπω σε ένα εμπορικό κέντρο μόνος ενώ ήταν άδειο, έτσι ένα όνειρο μου πραγματοποιήθηκε – ήταν σαν deja vu, όλα σε γυρνούσαν στο 2011.”
“Αυτό είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχω δει, έχω πάει σε πολλά μέρη, αλλά κανένα δεν είναι σαν την Φουκοσίμα, τα φανάρια λειτουργούν ακόμα αλλά δεν υπάρχουν αυτοκίνητα. Μου θύμισε την ταινία ‘Ζωντανός Θρύλος’, σαν να περπατάς σε μια πόλη μετά την αποκάλυψη.”
Credit: dailymail.co.uk