Δείτε τις θεωρίες των συνωμοσιολόγων αλλά και τις απαντήσεις της NASA!
Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, συμπληρώνονται 46 χρόνια από την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, καθώς το 1969, τα μέλη του πληρώματος του Apollo 11 έφταναν στο φυσικό δορυφόρο της Γης, καθιστώντας τις ΗΠΑ τη μόνη χώρα που έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, πλήθος θεωριών συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους, αμφισβητώντας ότι η προσσελήνωση τού Νηλ Άρμστρονγκ, όπως και οι επόμενες συνέβησαν πράγματι. Οι θιασώτες τέτοιων θεωριών υποστήριζαν ότι επρόκειτο για ένα τρικ από την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να κερδίσει τον πόλεμο των εντυπώσεων από το αντίπαλο δέος της Σοβιετικής Ένωσης.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις, φανερώνουν μάλιστα ότι το 20% των Αμερικανών πιστεύουν πως οι ΗΠΑ δεν έφτασαν ποτέ στο φεγγάρι, προβάλλοντας συνεχώς το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν τις επόμενες δεκαετίες μετά το ’70 να μην έχει οργανωθεί ξανά αντίστοιχη αποστολή;»
Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 46 χρόνων από την περίφημη προσσελήνωση, ας δούμε τις «αποδείξεις» που προβάλλουν οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας για να στηρίξουν την άποψή τους, αλλά και τις εξηγήσεις που δίνει η NASA από τη μεριά της…
Η σημαία που κυματίζει
Ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία στέκονται όσοι υποστηρίζουν ότι η προσσελήνωση δεν συνέβη ποτέ, είναι το γεγονός ότι η αμερικανική σημαία που τοποθέτησαν οι αστροναύτες, εμφανίζονταν στην τηλεοπτική μετάδοση να κυματίζει. Οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει αέρας στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει άνεμος ώστε να κουνά τη σημαία.
Ωστόσο, αμέτρητες εξηγήσεις έχουν δοθεί για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο με τη σημαία: Η NASA ισχυρίζεται ότι η σημαία ήταν αποθηκευμένη μέσα σε ένα λεπτό σωλήνα και οι πτυχώσεις δημιουργήθηκαν πριν καν τοποθετηθεί. Άλλες εξηγήσεις προτείνουν ότι οι πτυχώσεις προκλήθηκαν από την αντίρροπη δύναμη σε αυτή που άσκησαν οι αστροναύτες αγγίζοντας το αλουμινένιο κοντάρι.
Απουσία κρατήρων από την προσσελήνωση
Όπως και στην περίπτωση της σημαίας, έτσι και με τους κρατήρες, υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Η NASA υποστηρίζει ότι το σκάφος χρειάζεται σημαντικά λιγότερη ώθηση σε συνθήκες χαμηλής βαρύτητας, σε σχέση με τη Γη. Η επιφάνεια της Σελήνης, από την άλλη, είναι ένας στέρεος βράχος, κι σε κάθε περίπτωση, δεν θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένας κρατήρας, όπως δεν δημιουργείται κι όταν ένα αεροπλάνο προσγειώνεται στον αεροδιάδρομο.
Οι πολυάριθμες πηγές φωτός
Η NASA από τη μεριά της, υποστηρίζει πως ευθύνη για το φαινόμενο αυτό έχει το ανώμαλο τοπίο της Σελήνης, καθώς με τις ανωμαλίες και τους λογής-λογής λόφους προκαλεί τις αποκλίσεις του ίσκιου. Ωστόσο, οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν πως οι λόφοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τόσο μεγάλες διαφορές στη γωνία των σκιών.
Το ανεξήγητο αντικείμενο που αντανακλάται στη στολή αστροναύτη
Ωστόσο, η ομοιότητα με προβολέα είναι αμφισβητήσιμη, δεδομένης κιόλας της χαμηλής ποιότητας της φωτογραφίας. Παρόλαυτα το μυστήριο γιατί κάτι να κρέμεται στον αέρα, παραμένει. Το σκάφος σε άλλες φωτογραφίες δείχνει να μην έχει καμία προεξοχή που να ταιριάζει με αυτή στη φωτογραφία, κι έτσι δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την ταυτότητα του αντικείμενου.
Η απουσία αστεριών
Ωστόσο, ορισμένες φωτογραφίες είναι υψηλής ποιότητας και σε αυτήν όμως την περίπτωση κανένα αστέρι δεν φαίνεται…
Η ζώνη ακτινοβολίας Βαν Άλεν
Η NASA από τη μεριά της αντιπαρέρχεται το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας το μικρό χρόνο διέλευσης της ζώνης, κάτι που σημαίνει ότι οι αστροναύτες έλαβαν μια μικρή μόνο δόση ακτινοβολίας.
Ο βράχος με το γράμμα «C»
Η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει δώσει αντικρουόμενες ερμηνείες για το γράμμα. Από τη μία έχει ρίξει την ευθύνη σε αυτόν που εμφάνισε το φιλμ, λέγοντας ότι προσέθεσε το γράμμα «για πλάκα». Από την άλλη, η NASA έχει δηλώσει ότι μπορεί να οφείλεται και σε τρίχες που μπλέχτηκαν κατά τη διάρκεια εμφάνισής του φιλμ.
Το πανομοιότυπο φόντο
Η NASA υπεραμύνθηκε, προτείνοντας ότι εφόσον το φεγγάρι είναι πολύ μικρότερο από τη Γη, ο ορίζοντας μπορεί να φαίνεται σημαντικά πιο κοντά στο ανθρώπινο μάτι. Σε κάθε περίπτωση όμως, το να ισχυρίζεται κανείς ότι οι δύο λόφοι που φαίνονται στις φωτογραφίες απέχουν μίλια μεταξύ τους, είναι πέραν αμφιβολίας ψευδές.
[via]